Ervaringen over trouwceremonies

Persoonlijk en Betekenisvol

Lieve Annegien,
wat hebben we genoten gisteren!
We zijn nog aan het nagenieten van de hele dag en in het bijzonder van de ceremonie. Elk onderdeel was zo mooi: de speeches, jouw woorden, onze beloften, de wens en de muziek van de organist en de zangeres. Het heeft echt al onze verwachtingen overtroffen, we gingen voor persoonlijk en betekenisvol en dat kregen we met Hoofdletters! Iedereen die we spraken vond de ceremonie ook zo mooi en persoonlijk en er zat zoveel energie in ‘het publiek’. We kunnen niet wachten om je nog een keer persoonlijk te bedanken en alles na te bespreken. Na onze honeymoon boeken we snel een datum.
Heel veel liefs,

Juliette en Kevin, september 2018

Super mooie woorden, super dankbaar

Lieve Annegien,
Hartelijk dank voor het begeleiden van onze ceremonie op onze trouwdag. Het was een prachtige dag met super mooie woorden! We zijn je super dankbaar voor de perfecte begeleiding tijdens dit voor ons onbekende proces.

Maureen & Micha, mei 2018

Op je gemak bij Annegien

Na veel wikken en wegen besloten we om toch nog voor de komst van ons eerste kindje te trouwen. Met de hulp en inzet van Annegien hebben we binnen drieënhalve week het hele huwelijk uit de grond gestampt! We willen op een later moment graag nog een kerkelijk huwelijk, maar we wilden ook dit burgerlijke deel al wat diepgang laten hebben. Annegien gaf ons ‘huiswerk’: waarom wil je eigenlijk trouwen en waarom juist met deze partner? De antwoorden bespraken we tijdens een persoonlijk gesprek bij Annegien thuis. Annegien was hartelijk, voelde goed aan wat wij wilden en kwam met creatieve ideeën. Hierdoor ging het ‘praatje van de ambtenaar’ over meer dan alleen ‘zo leerden Welmoed en Eric elkaar kennen’. De toespraken van de getuigen tijdens de ceremonie (een idee van Annegien!) waren heel bijzonder en raakten ons zeer. Eric kende Annegien nog niet voordat we haar vroegen onze buitengewoon ambtenaar te zijn, maar ook hij voelde zich zeer op zijn gemak bij haar! Neem zeker contact op met Annegien als je op zoek bent naar een ‘meer dan standaard’ invulling van je huwelijksceremonie!

Welmoed & Eric, mei 2018

Door goede vragen inzicht in onze eigen kernwaarden

Wij zijn in de zomer van 2017 in Zuid-Frankrijk getrouwd en hebben onze spirituele ceremonie met Annegien samen heel intensief voorbereid. Ze stelde goede open vragen; door onze eigen antwoorden kregen we inzicht in waar voor ons de kernwaarden lagen. Door haar ruime ervaring leerden we over verschillende mogelijkheden en zijn we tot een ceremonie gekomen die perfect bij ons paste. Op de dag zelf zijn haar teksten door een vriendin van de familie in goed overleg (en met grondige voorbereiding!) voorgedragen, omdat Annegien zelf helaas niet aanwezig kon zijn. We kijken met een heel warm gevoel op onze grote dag terug, en zeker ook op de voorbereidingsfase, en nemen dit de rest van ons leven met ons mee. Annegien, heel veel dank!

Epke en Philippe, augustus 2017

Ervaren en open-minded, persoonlijk karakter

Wij hebben in Annegien een heel ervaren en vooral ‘open minded’ ritueelbegeleidster gevonden. Ze heeft ons door middel van een aantal gesprekken goed geholpen om onze trouwceremonie heel persoonlijk inhoud en vorm te geven. Het proces daarnaartoe hebben wij als bijzonder waardevol ervaren. Door middel van een aantal vragen werden we gestimuleerd om ons te bezinnen op wat het voor ons betekende om elkaar het ‘ja-woord’ te gaan geven. Daarover nadenken en met elkaar delen was soms heel ontroerend. Annegien gaf ons de ruimte om de ceremonie helemaal die van ons te laten worden maar ze droeg desgevraagd ook mogelijkheden aan of gaf aanwijzingen van hoe de verschillende onderdelen van de ceremonie op elkaar konden worden afgestemd. Zo kreeg het trouwritueel langzamerhand de vorm waarin wij ons allebei goed konden vinden. Naderhand hebben we veel complimenten gekregen over het persoonlijke karakter waardoor het juist zo aansprak. Maak je over de organisatie geen zorgen, die is bij Annegien gegarandeerd in goede handen!

Xandra en Gertjan, mei 2018

Geduld, gezellige avonden, mooie gesprekken

Lieve Annegien,

Wat kijken we terug op een prachtige dag! We hebben enorm genoten en niet in de minste plaats door jouw hulp. De ceremonie, waarbij je alles prachtig verwoord hebt, was exact zoals we hoopten. Goed dat je ons altijd alles van beide kanten liet inzien en ons nog altijd een keer goed liet nadenken. Dank voor al je geduld, de gezellige avonden en de mooie gesprekken!

Willem en Kim , mei 2018

Perfecte begeleiding – complimenten van zowel gelovige als niet-gelovige gasten

Na de geboorte van onze twee kinderen hadden wij sterk het gevoel dat we wilden trouwen; een mooie bezegeling van onze liefde en het vieren van onze liefde, samen met de mensen om ons heen. Wij hebben lang nagedacht hoe we de ceremonie zouden inkleden; voor ons het belangrijkste onderdeel van de dag. Gezien mijn christelijke achtergrond wilde ik graag vanuit de kerk trouwen, maar wel zo dat mijn vriend (en zijn familie), met niet-gelovige achtergrond, zich hier ook helemaal in konden vinden. Een lastige (misschien wel onmogelijke) opgave, dachten we nog. Na een zoektocht kwamen we terecht bij Annegien. Na het eerste gesprek wisten we meteen: dit gaat helemaal goed komen. Zij heeft ons perfect begeleid. De gehele dienst werd tot in de puntjes uitgedacht. Een maatwerk- Jurre & Marjon – huwelijksviering! Wij hadden de ‘lead’, maar Annegien structureerde het gehele proces met haar kritische blik en adviseerden ons waar wij vastliepen. Ze hield ons scherp met het stellen van de juiste vragen op het juiste moment (in gesprek bij haar thuis en tijdens ‘huiswerkopdrachten’). Vragen zoals: waarom wil je trouwen met deze persoon, wat is de essentie van trouwen, wat beloof je elkaar en hoe houd je deze belofte levend? Hoe zien jullie ‘God’, ‘de Eeuwige’, ‘het leven’, ‘de liefde’ (of kan je dit allemaal onder één noemer scharen?). Veel stof tot nadenken namen we na de warme gesprekken bij haar thuis mee naar huis. Deze intensieve begeleidingsperiode heeft onze relatie verdiept. We stonden stil bij essentiële levensvragen waar we vaker bij zou willen/moeten stilstaan binnen een relatie/ jong gezin (iets wat door de waan van de dag naar achteren verschuift). Door Annegiens werkwijze waren we ‘verplicht’ hier intensief mee bezig te zijn en hopelijk blijven we datj zo nu en dan doen.

De uiteindelijke huwelijksdienst was precies zoals wij het wilden. De persoonlijke woorden, de muziek, de overdenking (liefde overwint alles), de persoonlijke beloftes en de inzegening van ons gezin; alles klopte. Heel knap hoe Annegien alle ‘losse’ elementen conform onze beider wensen perfect op een warme, persoonlijke wijze aan elkaar heeft verbonden . We hebben veel complimenten gekregen over onze persoonlijke, bijzondere dienst die zo goed bij ons paste; zowel van gelovige als van niet-gelovige gasten. Annegien, zoveel dank dat je onze dag onvergetelijk hebt gemaakt!

Marjon en Jurre, mei 2018

Als ik ooit zou gaan trouwen…

Annegien heb ik leren kennen in een moeilijk periode van mijn leven, namelijk een week voor het overlijden van mijn moeder. Het was mijn moeders wens dat Annegien haar overlijdensdienst zou begeleiden. Maar, en dat is de kracht van Annegien, daar bleef het niet bij. Die heftige week voor het overlijden van mijn moeder kon ik op elk moment op Annegien – voor mij op dat moment volstrekt vreemde- terug vallen en stond ze me bij met wijze woorden en goede raad. Door haar ingebouwde rituelen, haar ervaring en inzichten, werd het een week om nooit te vergeten. Ik mag mezelf gelukkig prijzen dat ik op zo’n liefdevolle manier afscheid heb mogen nemen van mijn moeder en dat mijn moeder op zo’n waardige wijze afscheid heeft kunnen nemen van het leven. En dat, mede dankzij, Annegien, die mij -logischerwijs- in zeer korte tijd dierbaar is geworden.

Op dat moment had ik al bedacht dat als ik ooit zou gaan trouwen dat Annegien de Babs moest zijn. En zo geschiedde.

Wederom door haar bedachte rituelen voorafgaand aan de grote dag, is het een groot succes geworden. Door vooraf met haar te spreken over de meest essentiële zaken in het leven, door samen na te denken over wat je nou eigenlijk echt van elkaar verwacht en wat het huwelijk voor je betekent, waarom je met diegene wilt trouwen, word je automatisch gedwongen samen naar een dieper gelegen laag in je relatie af te dalen. En dat alles op een liefdevolle, ontspannen, geestige manier bij haar op de bank. Annegien denkt, sturend, mee. Ze geeft, sturend, adviezen. Ze heeft alles, op subtiele wijze, geheel onder controle.

Wij zijn bijzonder dankbaar dat Annegien in ons leven is gekomen.

Marieke, juli 2017

Intense en waardevolle voorgesprekken

‘De ceremonie was nog mooier dan ik dacht,’ zei mijn lief na afloop van onze bruiloft. Annegien heeft daar zeker een grote bijdrage aangeleverd! Onder andere door de intense en waardevolle voorgesprekken, haar ervaringen en tips, haar vertrouwen dat het allemaal goed ging komen, haar humor en haar manier van spreken voor een grote groep mensen. Ze wist onze woorden en wensen in een vorm te gieten waardoor de ceremonie ‘rond’ was en de mensen in de zaal met ons in verbinding de liefde konden voelen en vieren. Dank je wel Annegien voor deze mooie ‘reis’ samen!

Debby en Marijke, mei 2017

Een huwelijk dat echt bij je past

Na bijna een heel leven vriendschap en al ruim tien jaar samen, wilden we allebei de volgende stap zetten: trouwen. Juist vanwege onze lange voorgeschiedenis, zo anders dan bij veel andere verloofden, wilden we een persoonlijke en intieme ceremonie die echt bij ons zou passen. Annegien had het huwelijk begeleid van een van onze ouders, die ons aanraadden contact met haar op te nemen. Dit verliep meteen al zeer prettig; we voelden ons compleet op ons gemak bij Annegien, die ons vriendelijk doch compleet niet zweverig schetste hoe het proces zou verlopen: een aantal gesprekken en de uiteindelijke ceremonie van haar kant, moeilijk huiswerk van onze kant. Vragen beantwoorden klinkt makkelijk, maar op papier een antwoord formuleren op vragen als “Waarom wil je precies trouwen?” en “Wat vind je leuk aan de ander?” vereist behoorlijk wat tijd. Vooral de geloften bedenken en goed verwoorden was echt een uitdaging. Door een en ander los van elkaar op te schrijven en later te delen, heeft het hele voorproces ons al veel dichter bij elkaar gebracht en onze relatie nog hechter en beter gemaakt.

Door belangrijke elementen uit ons leven, vrienden & familie en muziek door de hele ceremonie heen te weven, werd het echt een uniek iets. Ook in praktische zaken was Annegien heel goed, met al haar jaren ervaring kon ze knelpunten snel voorzien en maatregelen bedenken om die te voorkomen. Op de dag zelf was Annegien fantastisch: de ceremonie was precies zoals we ons hadden voorgesteld en zoals we hadden gehoopt. Alle onderdelen, van musicerende familieleden tot speechende getuigen, waren perfect op elkaar afgestemd en Annegien heeft alles prachtig met elkaar verbonden, ook met punten die in onze voorgesprekken voorbij waren gekomen. Haar suggestie om het jawoord te bezegelen met een zegenlied door alle aanwezigen maakte ons compleet sprakeloos.

Wij weten zeker dat de huwelijksceremonie op onze grote dag de allerbeste manier was om ons leven samen te beginnen en we denken er nog vaak aan terug. Onze gasten hebben veel gelachen en veel tranen gelaten en we horen nog vaak dat mensen de ceremonie echt bij ons vonden passen. Annegien, wij zijn je heel erg dankbaar dat je onze bruiloft onvergetelijk hebt gemaakt. En we zouden iedereen willen aanraden dit belangrijke ritueel ook door Annegien te laten leiden.

Mara & Floris, juni 2016

Prachtig en Plechtig

Annegien heeft als BABS ons huwelijk op prachtige en plechtige wijze voltrokken en zij is, daaraan voorafgaand, zeer behulpzaam geweest in het proces naar onze huwelijksdag toe. Door de prettige en professionele wijze waarop zij diverse gesprekken met ons voerde kreeg de voorbereiding alsmede de voltrekking van ons huwelijk nog meer diepgang. Samen met Annegien bereidden we de huwelijksceremonie grondig voor. Zij stelde ons vragen en hielp ons keuzes te maken. Zij maakte ons weer bewust van het belang van een mooie ceremonie en het heel goed doordenken van het aangaan van een zo bijzondere verbintenis.  Annegien heeft eerder samen met ons de afscheidsceremonie van onze zoon vormgegeven en intuïtief wisten we toen al: deze vrouw gaat ons ook trouwen! En dat is nu ook gebeurd! We vierden ons huwelijk, met iedereen die ons lief is, op het strand. De ceremonie was tot in de puntjes verzorgd. Er was diepgang, er was inhoud, er waren goeie grappen en veel ontroerende momenten. We hebben alle vertrouwen in onze toekomst samen, en dat vertrouwen werd nog eens bevestigd door die bijzondere gesprekken met Annegien, waarvoor veel dank. We zullen iedereen aanraden om contact met je op te nemen, in vreugde en verdriet en zijn dankbaar dat je zoveel voor ons hebt gedaan!

Mariël & Olaf, mei 2017

Persoonlijk en feestelijk

Lieve Annegien, duizendmaal dank voor het begeleiden van ons huwelijk. We hebben genoten van onze gesprekken ter voorbereiding, de voltrekking in Naarden en het hoogtepunt, de trouwdienst in Vorden. We zijn dankbaar voor alle woorden die gezegd zijn. Het was dierbaar, persoonlijk, weloverwogen, vrolijk en enthousiast – precies zoals wij allebei samenzijn. Het was een fantastisch festivalweekend, ons Fête des Fleurs. We zijn je ontzettend dankbaar dat je alle officiële zaken zo persoonlijk en feestelijk hebt overgebracht. En van al onze familie en vrienden hebben we complimenten gekregen. Die geven we heel graag aan jou door!

Tijo en Ellyne, mei 2017

Eigen invulling zonder tradities los te laten

Begin 2015 waren we verloofd! Wat was het een spannende en mooie tijd. We hadden een hele bijzonder locatie in het groen voor ons huwelijk uitgezocht. De invulling van onze huwelijksceremonie was voor ons een belangrijk onderdeel van de dag en we wilden hierin goed begeleid worden. We vonden het belangrijk dat we er onze eigen invulling aan konden geven zonder bepaalde huwelijkstradities los te laten. We kenden Annegien van eerdere huwelijken. We voelden ons vanaf het eerste gesprek direct prettig bij haar aanpak. We kregen tijdens de aankomende maanden vragen mee naar huis om zo langzaam samen tot de invulling van onze ceremonie te komen. Gedurende het proces werd die steeds duidelijker ingevuld met als resultaat een fantastische dag die we vele malen intenser beleefd hebben dan we van te voren verwacht hadden.
Veel dank, Annegien, voor al je hulp en begeleiding in dit bijzondere jaar.

JuCi, september 2015

Zonde om het niet te doen.

In de aanloop naar ons huwelijk hebben we al meteen besloten dat de de ceremonie het fundament moest worden van de dag, intiem, persoonlijk en met de juiste diepgang. Al snel kwamen we hiervoor bij Annegien terecht en zij heeft met ons een perfecte invulling aan deze ceremonie gegeven. Misschien nóg wel meer dan met de ceremonie zelf, zijn we heel blij met de voorgesprekken die we met Annegien bij haar op de bank en in alle rust hebben kunnen voeren. Die hebben ons veel geleerd over onszelf, enorm geholpen de juiste keuzes voor de ceremonie en de dag te maken en soms zelfs het duwtje in de rug te geven uiteindelijk iets te doen waar we nu zeer dankbaar voor zijn. We kijken terug op een zeer mooie dag, waarop muziek, woorden, omgeving en mensen samen het perfecte moment creëerden om elkaar het jawoord te geven. Als mensen ons vragen of het traject met Annegien het waard was, is ons antwoord steevast: “Doe het, want het zou zonde zijn om het niet te doen”. Veel dank!

Henriette & Wouter

Intieme ceremonie en groot feest

Toen wij ons huwelijk begonnen te plannen waren we er al snel uit; We wilden een intieme ceremonie en een groot feest. Annegien heeft ons een ceremonie gegeven waar onze harten nog steeds sneller van gaan kloppen.

Ze liet ons, voor de ceremonie en onszelf, nadenken over hoe onze liefde was ontstaan en wat onze verwachtingen waren van het huwelijk. Hieruit volgden vele dierbare momenten. Niet alleen bij het voorbereiden van de ceremonie maar ook nu nog, een jaar later, wanneer we er even voor gaan zitten en dezelfde vragen nogmaals aan elkaar beantwoorden.

De ceremonie zelf was prachtig! Annegien kon onze liefde en verwachtingen perfect verwoorden en heeft dat ene belangrijke moment voor ons ontzettend romantisch en onvergetelijk gemaakt!!!bruiloft-hester-mark-18

Mark en Hester

Op maat

De stap naar een tweede huwelijk hebben we niet snel gezet. We waren ruim elf jaar samen voordat bij ons het besef was gegroeid dat we familie van elkaar wilden zijn en dat we, mocht het nodig zijn, voor elkaar wilden zorgen als man en vrouw. Beiden met een verleden, met veel verdriet, beiden met kinderen uit een eerder huwelijk die gelukkig alle vijf blij waren (er verscheen een brede glimlach op hun gezichten) met ons voornemen om te gaan trouwen. Vorig jaar trouwde Annegien, een goede vriendin van ons, onze oudste dochter. Onze aarzeling om Annegien ook voor ons huwelijk te vragen, haalde zij direct weg: vertrouw op mijn professionaliteit dat ik de ceremonie op maat verzorg, aangepast aan jullie leeftijd en omstandigheden. Annegien heeft dat meer dan waar gemaakt, zij heeft werkelijk de juiste capaciteiten om met een compleet andere ceremonie, die bijna een dienst was, ons huwelijk te voltrekken. Dank daarvoor, we genieten erg na!

Anton en Tineke

Kwaliteit en resultaat – een voortreffelijke dienst

De rol van de persoon die het huwelijk sluit is ontzettend belangrijk. We zijn blij dat wij dit voor ons huwelijk al inzagen en voor Annegien kozen. Wat bijzonder is, is dat we het gevoel hadden dat zij ons ook koos. We wisten al dat er een aantal eigenschappen of gewoontes zijn van mensen die een trouwceremonie leiden die we tijdens ons huwelijk liever niet wilden zien. Bijvoorbeeld uitweidingen over wie de babs of pastor al had getrouwd of kende, banaliteiten en andere open deuren die op iedereen van toepassing kunnen zijn, het op infantiele toon of ‘te zweverige’ manier toespreken van de gasten, te ‘zware’ ceremonies, (al dan niet geestig bedoelde) reclame-uitingen voor eigen parochie, geforceerde pogingen tot humor, willekeurige dan wel onherkenbare beschrijvingen van het bruidspaar, en zeker ook: te lange ceremonies. We wisten eerlijk gezegd beter wat we niet wilden, dan wat we wel wilden. Tijdens de eerste kennismaking bleek dat we ons bij Annegien over de eerder genoemde valkuilen geen zorgen hoefden te maken. Uiteraard wilden wij een ceremonie die voor ons recht deed aan ons trouwen met aandacht voor ons en onze wensen. Met een duidelijke uitleg van haar aanpak, wat ze met ons wilde bereiken en de te nemen stappen daarnaar toe, wist ze ons vertrouwen en vooral ook onze sympathie direct te winnen. Als wij aan anderen uitleggen wat er zo fijn en goed was aan Annegien, dan is dat zij ons begeleid heeft op de route naar de huwelijksceremonie toe en ons tegelijk bewust heeft gehouden van het bijzonder leuke proces. We bewaren dan ook fijne herinneringen aan het samen in elkaar zetten van de ceremonie. Annegiens aanpak is gericht op kwaliteit en resultaat, ze is pragmatisch en houdt voortdurend een vinger aan de pols. Dit gaf ons het gevoel dat alles onder controle was. Samen met de voor ons geweldige, warme en toepasselijke ceremonie als resultaat was dit enorm veel waard. Ze heeft ons in meerdere betekenissen van dat woord een voortreffelijke dienst geleverd. Vermeldenswaardig is ook dat Annegien namens ons de goede orde bewaakte en heel adequaat ingreep toen onze pianiste ernstig verlaat was. We zijn dus uiterst dankbare mensen en tevreden klanten. Ieder stel dat (i) stil wil staan bij de huwelijksceremonie (of deze nu kerkelijk is of niet) en (ii) daar een coherent en toepasselijk geheel van wil maken op de manier zoals zij dat wenst, raden we aan om met Annegien te gaan praten. Stellen die dat niet zo belangrijk vinden, zouden het overigens helemaal moeten doen omdat het zo veel plezier en mooie herinneringen oplevert. In het nagesprek vroeg Annegien ons om verbeterpunten, maar die konden we niet goed bedenken. Dit komt, Annegien, omdat jij op je persoonlijke wijze de dienst hebt voorbereid en geleid en dit baseerde op je overtuigingen en ervaringen over hoe het zou moeten (waaronder jouw “less is more” benadering). In beide konden we ons zowel vooraf als achteraf heel erg goed vinden. Nogmaals dank en voel je vrij dit op je website of anderszins te delen. Veel liefs!

Ico en Caroline

Tussen de regels door kijken.

Het is alweer een aantal weken geleden, het huwelijk van mijn dochter.
Het was een ware sprookjesachtige dag, met heel veel mooie geluksmomenten. Het was ook vrolijk en ontspannen, en ik werd geraakt door de blijheid van het bruidspaar die over de hele dag een prachtige glans heeft gelegd. In alles werd duidelijk met hoeveel aandacht en zorg deze dag door hen was uitgestippeld. Tijdens de ceremonie waren ze ‘echt verbonden’ en ik weet dat er heel veel samen met jou Annegien tot stand gekomen is. In datgene wat je hebt gezegd was merkbaar dat je bij deze twee mensen tussen de regels door hebt gekeken.
Voor dit alles wil ik je heel hartelijk danken; mijn dochter is door jou gezien tijdens de voorbereidingen en de dag zelf. Zij heeft hierdoor, samen met haar grote liefde, op een stralende wijze en in vol vertrouwen een grote stap in haar leven kunnen zetten. Nogmaals mijn dank, graag tot ziens!

E.M.

Juiste dosis diepgang

Maarten en ik hebben enorm genoten van onze grote dag, die mede door jou precies zo is geworden als wij gehoopt hadden. We wilden een ceremonie die persoonlijk was, ontspannen en niet te formeel, maar wel met de juiste dosis diepgang. En zo was het. De sfeer was prachtig. De inhoud gevarieerd en in balans. Het was niet te lang en niet te kort. Helemaal perfect.
Ook van de aanloop naar de grote dag hebben wij zeer genoten. De gesprekken met jou waren erg leuk. Er heerste een gezellige en open sfeer. Je stelde de juiste vragen waardoor wij echt aan het denken werden gezet over het hoe en waarom van het huwelijk. Het contact met jou buiten de gesprekken om verliep ook altijd uitstekend – je communiceert tijdig, duidelijk en reageert snel, wat erg prettig werkt.

Annette & Maarten

Persoonlijke belofte

Wij vonden het heel mooi zoals je zaterdag ons nichtje getrouwd hebt. Ik denk dat ik vooral ook onder de indruk ben van de weg die jij kiest er naar toe. Mooi om te horen hoe, met jouw steun, langzamerhand twee mensen tot een persoonlijk uitgesproken belofte komen, die toch iets van een eeuwigheid in zich heeft. Het zijn twee bijzondere mensen die echt bij elkaar passen en het is prachtig zoals jij daar een vorm voor kiest. De persoonlijke belofte is ook wel de winst van deze nieuwe vorm, als je écht zelf moet nadenken wat je wilt beloven is dat toch iets heel anders dan wanneer bijvoorbeeld de kerk dat voor jou uitstippelt.  Aan het einde van je verhaal  voelde ik ook een moment van bezinning en de zachte wind in de rug die hun zal steunen.  Ik kijk met bewondering naar je werk en hoe je dit doet; het is zó fijn om naar je te luisteren.

Een nichtje

Trouwceremonie in beeld

http://youtu.be/6irCOUqi9rM

Patricia en Willem

In harmonie

In harmonie: geloof, ratio en gevoel, heb je ons getrouwd. Een drie-eenheid die niet zomaar ontstaat. Dankzij je heldere kijk op elk samenstellend bestanddeel daarvan, maar nog veel meer je inspirerende, prikkelende aanpak en organisatie van- en naar de huwelijksceremonie, is die harmonie er gekomen. Wie we ook spreken is vol lof over de ceremonie en jouw betrokkenheid daarbij.
Hartelijk dank en tot een (de) volgende keer.

Petra en Gert

Diepgang – aandacht – strakke regie

Als je Annegien eenmaal aan het werk hebt gezien, dan weet je dat als je zelf gaat trouwen je tenminste iemand moet vinden die dit werk net zo goed doet als zij. En hoewel wij inmiddels vele huwelijken hebben gevierd, hebben wij nog niemand meegemaakt die een dienst of ceremonie weet samen te stellen die het bruidspaar zo goed weerspiegelt en strak is in de uitvoering. Dus toen wij besloten te trouwen, hebben wij als een van de eerste dingen die wij deden Annegien gemaild om te vragen of zij beschikbaar was, en daar hebben wij geen moment spijt van gehad!
Er zijn drie punten die wij onderscheidend vinden aan Annegien haar aanpak: 1) diepgang in de ceremonie door de voorgesprekken; 2) aandacht voor de praktische kant van de ceremonie; 3) Haar goede voorbereiding en strakke regie betekent dat je op de dag zelf je je hier in ieder geval geen zorgen om hoeft te maken.liselotte-pieter
Om een persoonlijke ceremonie te kunnen maken, moet Annegien je wel eerst leren kennen. Zij doet dit door middel van een aantal voorgesprekken met huiswerk. Heel leuk om te doen, en ook leuk om los van elkaar onder woorden te brengen wat je belangrijk vindt voor de dag zelf, waarom je deze stap gaat zetten, en waarom met elkaar?
Naast de inhoudelijke invulling van de ceremonie, die zeker leidend is, weet Annegien maar wat goed dat de inhoud verloren kan gaan als de praktische zaken niet goed lopen. Hoe lang mag het liedje duren, wat komt eerst, wat komt laatst, beloften niet uit het hoofd maar van papier, het boekje en ga zo maar door. Annegien helpt je aan alles te denken.

Dit alles maakt dat op de dag zelf de ceremonie tot in de puntjes was voorbereid en wij de tijd en rust hadden om alles tot in detail te kunnen beleven. Wij lieten dus met een gerust hart op 21 december 2013 de regie van ons huwelijk aan haar over. Het resultaat? Een eindeloze stroom complimenten van onze vrienden en familie, maar bovenal voor ons de fantastische herinnering aan een hele persoonlijke, muzikale, serieuze en tegelijkertijd ook humorvolle ceremonie!
Lieve Annegien, heel veel dank hiervoor!

Piet & Lies

Prettig, persoonlijk en concreet.

Annegien heeft ons zeer geholpen om met méér bezig te zijn dan alleen de (praktische) organisatie van onze bruiloft. Met haar hebben we gezocht naar een passende voorbereiding, een goed programma en een bijzondere invulling van onze huwelijksviering. Ze daagde ons daarbij uit, met respect en gevoel voor religieuze tradities. Dat deed Annegien prettig, persoonlijk en concreet; bijvoorbeeld door samen te zoeken naar taal en tekst voor onze persoonlijke trouwbeloften. Annegien is ons zeer waardevol gebleken. Zonder enkele schroom bevelen we haar dan ook aan.

Annerieke & Fennand

Grote toegevoegde waarde – makkelijk om je bij Annegien open te stellen.

Annegien, bedankt voor het fijne en bijzondere voorbereidingsproces dat je met ons hebt doorlopen, we hebben hier hele mooie herinneringen aan!
In de voorbereidingen op ons voorgenomen huwelijk hadden we een reeks vragen over de invulling van onze grote dag. Wij kenden Annegien al vanuit onze familiekring en vonden haar bereid om een oriënterend gesprek met ons hierover te hebben. Annegien heeft een hele natuurlijke en ontspannen manier van praten, waardoor het erg makkelijk is om jezelf open te stellen. Op basis van ons eerste gesprek hebben we ervoor gekozen om Annegien zowel ons burgerlijk als ons kerkelijk huwelijk te laten sluiten, met als mooie bijkomstigheid dat beide ceremonies in perfecte harmonie waren.
Verspreid over een periode van een aantal maanden spraken we een paar keer met Annegien over wat het huwelijk voor ons betekent en hoe we onze huwelijksdag voor ons zagen. Steeds stuurde Annegien ons met ‘huiswerk’ op pad, wat deze voorbereidingsperiode een extra diepgang gaf. Samen praat je ook over hoe je de zaken voor je ziet, maar nu werden we ‘gedwongen’ ons naar elkaar meer uit te spreken over het waarom. Dat hebben we beide als een grote toegevoegde waarde ervaren.
Uiteindelijk was onze huwelijksdag daardoor perfect, precies zoals we het ons hadden gewenst. Doordat we alles al eens met Annegien hadden doorgenomen en we wisten dat alles in goede handen was, hadden wij een enorm gevoel van rust en konden we alles over ons heen laten komen. Beide ceremonies waren enorm persoonlijk en ook onze vrienden en familie voelden zich erin thuis. Een groter compliment kun je niet krijgen!

Tim & Riemke

Betekenisvol

Wij hebben genoten van onze trouwdag! De ceremonie was een van de hoogtepunten. Het was een hele mooie en fijne ceremonie, precies wat we wilden. Heel veel dank Annegien voor de goede gesprekken, het meedenken en de wijze woorden, en voor jouw rol in het geheel. Dit alles  maakte ons huwelijk en het ja zeggen tegen elkaar zo veel meer betekenisvol!

Florentine en Jelle Bas

Het kon echt niet beter!

Igor en ClaireDe ceremonie was voor ons het belangrijkste onderdeel van ons huwelijk. Wij hebben om deze reden lang nagedacht hoe we daar het beste invulling aan konden geven. We hadden de lat – voor wat voor ons dé perfecte ceremonie zou moeten zijn – nogal hoog gelegd.  We wilden een unieke en persoonlijke ceremonie met humor, warmte, diepgang en liefde. Om dit allemaal te kunnen bereiken was de keuze voor de ambtenaar het allerbelangrijkste. Deze verantwoordelijkheid geef je niet zomaar aan iemand. Via familie raakten we in contact met Annegien en na ons eerste kennismakingsgesprek, waren we meteen overtuigd. We hadden er alle vertrouwen in dat Annegien dé persoon was om onze wensen voor de invulling van onze ceremonie te bereiken.

Annegien heeft door haar manier van voorbereiden niet alleen onze relatie nog intenser gemaakt maar heeft er ook voor gezorgd dat we hebben nagedacht/keuzes hebben gemaakt waar we van tevoren niet aan gedacht hadden. Deze keuzes (zoals de belofte uitspreken, de keuze voor locaties, een strakke planning en het belang van muziek tijdens ceremonie) hebben ervoor gezorgd dat alle onderdelen bij elkaar pasten/warmte uitstraalden. Het werd echt een totaalplaatje dat klopte. Annegien legde onze lat nog hoger en het is bijna niet te geloven, maar echt alles kwam terug in onze ceremonie. We vonden onze ceremonie nog mooier en warmer dan we ooit hadden durven dromen.

En het mooiste was dat wij door de goede en gedegen voorbereiding op de dag zelf vol konden genieten van de ceremonie. Het was zo intens, uniek, persoonlijk, warm, liefdevol, met humor en diepgang. Alles liep op rolletjes en we hoefden ons nergens zorgen over te maken.

Het kon echt niet beter!

Igor en Claire

De Ceremonie was al begonnen voor ons huwelijk

De ceremonie die ons officieel verbond als man en vrouw heeft ons dieper geraakt dan we ooit gedacht hadden. De rust en de overtuiging, de kracht van de woorden en muziek van onze familie en vrienden. De coherentie die dit samenbracht tot één onvergetelijke gedachte. Maar vooral omdat we de rust hadden gekregen om alles tot ons te kunnen nemen. Omdat de ceremonie voor ons eigenlijk al veel eerder was begonnen.
In de voorbereidingen heeft Annegien ons in de spiegel laten kijken en wezenlijk doen begrijpen waarom we met elkaar wilden trouwen en waarom we dit wilden delen met onze familie en vrienden. Dit liet ze ons vertalen in een ceremonie die precies bij ons paste. Door de juiste vragen te stellen en er op te sturen onze gedachtes ruim voor het huwelijk scherp te hebben, konden we dit in alle rust doen.
Juist daardoor konden we tijdens de ceremonie alle voorbereidingen loslaten en ons laten verrassen door de mooie woorden en muziek van onze familie en vrienden, harmonisch samengebracht door Annegien. Achteraf beseften we dat tijdens dat uur ook de basis werd gelegd voor het succes van de rest van onze huwelijksdag.

Heel veel dank Annegien!
Madeline & Diederik-321

Madeline en Diederik

Gebaande paden verlaten

Wij kozen voor een huwelijk dat niet kerkelijk, maar ook niet burgerlijk was. We kozen voor een ‘tentelijk’ huwelijk in een spiegeltent op een camping in Gorinchem. De gebaande paden verlaten is eenvoudig. Een goed alternatief vinden is moeilijker. Bij Annegien vonden we de mogelijkheid om de ceremonie helemaal op onze eigen manier in elkaar te zetten. Ze bood ruimte voor nieuwe ideeën, vond daarin niks te gek maar stimuleerde ons wel om keuzes te maken en steeds een stap verder te zetten.

Het is fijn om iemand te hebben die de volledige verantwoordelijkheid neemt voor dit stuk. Er zijn zoveel fouten die je kunt maken bij een ceremonie. Fouten die onherroepelijk de sfeer, energie en impact teniet doen. Dat is wat Annegien als geen ander kan voorzien en voorkomen. Het resultaat was een prachtige ceremonie die stond als een tent die de storm weerstaat.

Noor en Chris

Persoonlijk en echt

Toen wij hadden besloten dat wij ‘ja’ gingen zeggen tegen elkaar, hadden we verder nog niet zo’n idee over de invulling van de dag waarop we dat zouden gaan doen. Wat wel meteen duidelijk was, was dat we een persoonlijke en bijzondere ceremonie wilden die echt over ons zou gaan en tot de kern zou komen. Maar hoe realiseer je dat, zonder te vervallen in clichés of tenenkrommende verhalen van ambtenaren die per ongeluk de verkeerde naam noemen? Door te kiezen voor Annegien. Niet alleen beschikt zij over de capaciteit precies aan te voelen hoe wij onze ideale ceremonie zagen, zij wist er vervolgens ook invulling aan te geven. Daarnaast liet ze ons verder nadenken over waarom elkaar, waarom trouwen, waarom op deze manier? Dat lijken natuurlijk hele logische vragen, maar door hier echt samen bij stil te staan kom je toch nog dichter bij waar het echt om gaat.

En, minstens zo belangrijk, ze gaf ons de zekerheid en het vertrouwen dat het helemaal goed zou komen, precies op de manier zoals wij dat wilden. En dat is ook precies zo gebeurd. We zouden geen seconde willen veranderen aan de ceremonie en hebben die ervaren als een uniek, heel persoonlijk en echt moment dat helemaal bij ons paste. Het is de investering, die het natuurlijk zeker is, meer dan waard. Uiteindelijk is dat immers toch het moment waar je dag echt om gaat en zorg je op deze manier dat het onvergetelijk en heel bijzonder wordt.

Aline en Jasper

Twee culturen

 

Dankzij jou was de ceremonie precies zoals wij hem wensten. Dank dat je het zetje gaf om het gedicht opgedragen aan mijn vader zélf voor te lezen. Je op gezette tijden aandringen om ons ‘huiswerk’ te doen bracht nostalgische herinneren aan lagereschoolmeesters.  Het was wel geheel gerechtvaardigd, want net als toen we nog klein waren, verloren we door de drukte rondom de kleine dingen, het ècht belangrijke soms uit het oog, en dát zat juist ook in dat huiswerk. Onze twee culturen kwamen in de ceremonie prachtig samen, onder andere doordat we ons huwelijk vierden in Museum van Loon met haar lange geschiedenis en door het indrukwekkende Thaise waterritueel, dat staat voor het geven van de zegen door de oudst aanwezigen. Dat was een indrukwekkend moment en het was mooi dat jij daar ook deel van uitmaakte.WeddingBertAeg 2 WeddingBertAeg 3

Bert en Aeg

Professionaliteit en warmte

Op 20 augustus 2012 trouwden wij in de Amstelkerk in Ouderkerk aan de Amstel, een prachtige locatie aan het water.  Omdat we niet hadden gekozen voor een kerkelijk huwelijk maar wel extra diepgang aan deze bijzondere dag wilden geven, kwamen we al heel snel bij Annegien uit. We hadden Annegien al eerder een ander bruidspaar zien trouwen en wisten meteen: haar moeten we voor ons huwelijk hebben!

In de ontspannen gesprekken die we voorafgaand aan ons huwelijk hadden werden we gedwongen om over onszelf en elkaar na te denken wat erg leuk en interessant was. Dit was precies de diepgang die we zochten. De ceremonie was uiteindelijk nog indrukwekkender dan we ons hadden kunnen voorstellen. Door de professionaliteit en warmte van Annegien wist ze precies de juiste snaar te raken en een ceremonie neer te zetten die perfect bij ons als bruidspaar paste. De indeling van de ceremonie, de persoonlijke verhalen, de beloften aan elkaar: alles klopte. Achteraf kregen we van de aanwezigen te horen dat ze de ceremonie ontzettend persoonlijk en warm vonden. Zonder Annegien hadden wij niet met zoveel plezier aan deze bijzondere dag teruggedacht. Nogmaals dus heel veel dank!
20  august 2011   1828

Ewout & Stephanie

Inspiratie en zingeving

Jouw inzet en ondersteuning bij het proces dat het bruidspaar heeft doorgemaakt om tot deze prachtige ceremonie te komen is onmisbaar geweest. Daarbij hebben zij volledig zichzelf kunnen zijn. Op onze manier hebben wij de kinderen een christelijke/kerkelijke traditie – zonder dwang – bij willen brengen. In deze ceremonie kwam dit voor mij allemaal bij elkaar. Inspiratie, zingeving, mooie toespraken, prachtige muziek en teksten en mooi voorgedragen lezingen, warmte. Een officiële kerkelijke viering heb ik niet gemist. Nogmaals dank aan jou. We zullen anderen aanraden met jou contact op te nemen wanneer het op zingeving aankomt.

De moeder van de bruid

Sfeer

Al onze grote complimenten! Wat een goede mix van rust, persoonlijkheid, het verbinden van alle zaken aan elkaar en ook nog in een prettige sfeer die je zelf creëerde. Jouw bijdrage was heel belangrijk in het geheel.

AN

Kwaliteit

Nadat Jasper mij ten huwelijk had gevraagd en ik “ja” had gezegd, gingen onze gedachten al snel uit naar de huwelijksceremonie en hoe wij daaraan invulling wilden geven.
Dat we Annegien wilden vragen om onze ceremonie te leiden, daar waren we het al snel over eens. We hadden twee door Annegien geleide huwelijksceremonies van vrienden bijgewoond. Haar professionaliteit en warmte waren ons toen aangenaam opgevallen en daarna bijgebleven. Beide ceremonies waren heel verschillend, met kwaliteit als gemeenschappelijke noemer; we waren dus niet bang met de keuze voor Annegien een déjà vu op te roepen in onze vriendenkring.
Niet kerkelijk, maar wel diepgang, dat was onze insteek en gelukkig konden we daarmee bij Annegien terecht. Er werd een drietal gesprekken gepland en wij kregen “huiswerk” ter voorbereiding daarvan. Dat huiswerk bleek nog veel meer dan verwacht een bijzonder inspirerende gelegenheid te bieden om samen (of afzonderlijk) te onderzoeken en onder woorden te brengen waarom we zo graag met elkaar wilden trouwen. Annegien gaf ons daar tijdens de gespreksavonden bij haar thuis dan ook alle ruimte voor. Van de voorbereiding van onze ceremonie hebben wij genoten.
In de ceremonie zelf kwam alles bij elkaar. Annegien heeft daar een essentiële rol in gespeeld. Zij smeedde de verschillende onderdelen tot een mooi geheel. Wij zijn haar enorm dankbaar voor haar inzet en de wijze waarop zij aan onze wensen invulling heeft weten te geven. Uit de vele positieve reacties achteraf blijkt dat niet alleen wijzelf, maar ook familie en vrienden warme herinneringen hebben overgehouden aan dit belangrijke onderdeel van onze grote dag.

Marjolein en Jasper

Weten waarom we samenzijn

11-11-11 was zoveel meer dan onze trouwdag. Het was ook een ontmoeting tussen vrienden en familie uit allerlei gaten en hoeken. Dat wonderlijke brouwsel leidde tot een dag vol onvergetelijke momenten, waar we met een grote brede glimlach aan terugdenken. Jouw inbreng is daarin echt heel belangrijk geweest. Je hebt ons geholpen om verdieping aan te brengen en om tot de kern van ons huwelijk te komen. Het mooie is dat dat gevoel beklijft en altijd ergens onder de oppervlakte aanwezig is. Dus ook als we ruziën, bezwijken onder de drukte, morren over onbelangrijke zaken… we weten waarom we samen zijn. Dankjewel daarvoor!

Esther en Lucas

Verdieping van keuze voor elkaar

De ‘day after’ zijn wij nog aan het nagloeien van onze fantastische dag. Wij hadden ons geen mooier huwelijk kunnen wensen! Wat kregen we veel enthousiaste en mooie reacties op onze ceremonie. Het was precies wat wij hoopten dat het zou zijn. Dank voor de prachtige woorden. En vooral dank voor alle rust die jij in ons hoofd hebt geschapen. Wij hadden zulk volledig vertrouwen in jouw soms strenge en rechtvaardige leiding dat wij volledig zorgenvrij waren en volkomen konden genieten. En dat is een groot cadeau. De gesprekken met jou hebben ons veel stof tot nadenken gegeven. En daarmee verdieping van onze keuze voor elkaar.
Dank!

Violet en Lodewijk

Persoonlijk en intiem

laurine1laurine2 Annegien, we willen je van harte bedanken voor al je geweldige inspanningen om onze huwelijksceremonie in Schotland tot zo’n groot succes te maken. Het was een ongelofelijk bijzondere plechtigheid. Je hebt ons gevoel voor elkaar en de waarde die wij aan het huwelijk hechten perfect verwoord. De ceremonie was precies zoals we het wilden. Persoonlijk, intiem en recht uit het hart. Zoveel mensen hebben ons gecomplimenteerd met de manier waarop onze ceremonie was gedaan. De aanwezige Engelsen/Schotten vonden het geweldig ‘hoe wij Nederlanders dat doen’ (waren alle huwelijken maar zo…), ook al konden ze niet alles verstaan vonden ze het fantastisch. Kate en Frank hebben zó mooi gespeecht, en toen Leonie ging zingen vloeiden de tranen. Schijnbaar ook toen wij elkaar toespraken (daar hebben wij gelukkig niets van gemerkt). We denken nog met heel veel plezier aan het mooiste weekend van ons leven. Dank nogmaals voor je geweldige aandeel daarin.

Laurine en Jan Jaap

Inhoudelijk sterk

WiekeJeroen*Altijd persoonlijk, maar wanneer nodig zakelijk.*
*Altijd geïnteresseerd in onze mening, maar wanneer nodig een goede eigen visie.*
*Altijd inhoudelijk sterk, maar zeker ook praktisch.*
*Altijd goede gesprekken – meestal over de invulling van de huwelijksdag – maar ook met veel toegevoegde waarde voor het leven.*

*Heel veel dank, zonder jou was het nooit zo mooi geweest! We houden graag contact.*

@ lezer van deze tekst, mail gerust mocht je een specifieke vraag hebben: broekema@alumni.lse.ac.uk

Wieke en Jeroen

Onvergetelijk

Annegien heeft zich voor de volle 100% ingezet om onze huwelijksceremonie zowel inhoudelijk als uitvoerend tot een succes te maken. In de fase voorafgaand aan ons huwelijk hebben we een aantal gesprekken met Annegien gevoerd, met als resultaat een warme, zeer persoonlijke en zeer kwalitatief geregisseerde ceremonie. Wij vonden het fijn om in de aanloop naar ons huwelijk iemand aan boord te hebben die verstand van zaken heeft en de juiste en kritische vragen stelt om zodoende de dag zelf te laten uitmonden in een knallend goede en ontzettend mooie ceremonie. Annegien, wij zijn je meer dan dankbaar voor je inzet om onze dag tot een onvergetelijke te maken.

Maarten en Marije

Afgerond geheel

Erwim2Erwim1Hartelijk dank voor een prachtige dag! Wij wisten heel goed wat we niet wilden, maar dat betekent niet per se dat je dan weet wat je wel wil. Je had eerder het huwelijk gesloten van vrienden van ons en zo kwamen we bij jou uit. Je hebt ons enorm geholpen bij het vormgeven van de ceremonie – betrokken, oprecht geïnteresseerd, maar ook (on)gevraagd adviserend over kleine dingen waar je zelf niet aan denkt, over het verloop van de dag, maar ook over ‘grote’ zaken, zoals de trouwbeloften. Het was een prachtige ceremonie. Het moest voor ons een feest van de liefde zijn. Niet alleen de liefde voor elkaar, maar ook voor onze familie en vrienden en dat is het, mede dankzij jouw inspanningen, geworden. Zonder jouw betrokkenheid was de ceremonie zeker niet zo bijzonder geweest.

Ondertussen zijn we wel wat gewend aan het getrouwde bestaan. Maar het huwelijk heeft voor ons extra diepgang gekregen door de gesprekken die we met je hadden en de manier waarop jij de ceremonie hebt vormgegeven. Een mooi afgerond geheel, toegespitst op ons, samengesteld na drie intensieve gesprekken over elkaar, en wat ons nog meer bindt, behalve – natuurlijk – de liefde voor elkaar.

Dank voor al je goede zorgen!

Erwin en Wim

Religie-light

Imke-en-Ernst-160Toen we gingen nadenken over de invulling van onze trouwdag kwamen we erop uit dat we een burgerlijk huwelijk met diepgang wilden. Daarnaast vroegen wij ons af of onze christelijke achtergrond een rol moest spelen. We waren dan ook heel blij dat wij uiteindelijk bij Annegien uitkwamen, die een combinatie van het burgerlijk huwelijk en een religieuze ceremonie mogelijk maakt. Aan de hand van vier zeer prettige en persoonlijke gesprekken heeft Annegien ons heel goed geholpen om voor onszelf duidelijk te krijgen wat wij belangrijk vonden voor de ceremonie. Zo zijn we tot een definitieve invulling van de dag gekomen waarin Annegien ons eerst voor de wet heeft getrouwd waarna zij voorging in een ‘religie-light’ dienst. Het is Annegien gelukt om onze wensen en gedachten precies zo over te brengen als wij hadden besproken. Het was een geweldige dag die beter was dan we ooit hadden kunnen wensen.

Imke en Ernst

Belangrijk proces

alinemarcMark en Aline Met Annegien krijg je niet alleen een hele bijzondere en persoonlijke ceremonie, het hele proces er naartoe is minstens zo belangrijk. In de gesprekken ging het namelijk niet alleen over de trouwdag, maar vooral (ook) over het huwelijk zelf. Annegien laat je nadenken over de echte betekenis van het huwelijk. Waarom wil je trouwen, waarom met elkaar en waarom op deze manier? Met Annegien kijk je verder dan die ene hele speciale dag; naar je huwelijkse leven samen, daarna.
Dat hele proces brengt natuurlijk kosten met zich mee, en je kunt je huwelijksceremonie ook niet in een klein uurtje met iemand voorbereiden. In vergelijking met het bedrag voor het ‘materiële’ deel van het huwelijk zijn de kosten voor het ‘inhoudelijke’ deel alleszins redelijk, vonden wij, en absoluut het geld waard. Want met Annegien hebben we de diepgang, sfeer en persoonlijkheid gekregen die we zochten. Lieve Annegien, het was fantastisch!

Aline en Mark

Extra waarde

We kijken nog altijd heel goed terug op die 29e augustus 2009, toen we een stap zetten waar we allebei nog zo blij over zijn, over hoe we die vorm hebben gegeven en wat die voor ons heeft betekend. Er wordt vaak gezegd (en ik heb daar zelf aan meegedaan!) dat trouwen geen extra waarde heeft. Wij vinden nu allebei dat het veel waarde heeft toegevoegd, het hele proces er naartoe en ook de gesprekken met jou hebben veel toegevoegd. We putten daar ook kracht uit, als dat nodig is. Het ‘samen’ is na die dag op een niet te definiëren wijze sterker en vooral krachtiger geworden, en het is goed daar af en toe weer eens even bij stil te staan.

Cynthia en Frank

Bewustwordingsproces

Annegien heeft ervoor gezorgd dat we onze huwelijksceremonie op een persoonlijke wijze vorm hebben kunnen geven. De gesprekken vooraf waren onderdeel van een bewustwordingsproces, wat het (niet-kerkelijk) huwelijk voor ons betekent, en betekenden ook een verdieping voor onze relatie. Tijdens de huwelijksdag zelf konden we het verloop van de ceremonie helemaal aan haar overlaten, en volledig genieten van het moment. Het is een onvergetelijke bijeenkomst geworden met alle personen die ons dierbaar zijn. Annegien, hartelijk dank voor alles!

Helen en Floris

Verdieping en humor

OenMkleinWij hebben een geweldige trouwdag gehad. Deze dag begon op een prachtige zonnige zaterdag met een ceremonie geleid door Annegien. Nog steeds krijgen wij opmerkingen van gasten dat ze de ceremonie zo mooi en bijzonder vonden. Vervolgens komt de vraag: “Hoe kwamen jullie aan Annegien?” Een vriendin die Annegien in actie had gezien bij een eerder huwelijk had ons getipt. Een gouden tip. Wij wilden geen kerkelijke ceremonie, maar zochten wel verdieping. Al snel bleek in de voorbereidende gesprekken bij Annegien thuis dat zij de aangewezen persoon voor ons was. Verdieping en humor die hand in hand gaan. Annegien heeft ons met haar ervaring enorm geholpen om de ceremonie vorm te geven. En heeft ons ook geholpen, zonder dat we dat in de gaten hadden, om emotioneel klaar te zijn voor dé dag. Dat is zo goed gelukt dat wij niet anders konden dan stralen. Eigenlijk willen we wel elk jaar opnieuw trouwen,…met Annegien erbij!

Odette en Marjolein

Persoonlijke aanpak

Op 4 juni 2010 zijn wij getrouwd. Omdat we graag een ceremonie wilden hebben die paste bij onze gedachte, gevoel en geloofsovertuiging, hebben we Annegien benaderd. In eerste instantie kregen we van haar veel vragen over onszelf, om in gesprek te komen met elkaar. Ook werden getuigen en familieleden ingeschakeld om een rol te vervullen tijdens de ceremonie. Wij zien de aanpak van Annegien niet alleen als begeleider van de ceremonie, maar eigenlijk ook als een soort ‘weddingplanner’: adviserend en delen van ervaringen met eerdere huwelijken. Annegien heeft ons dingen aangegeven die we nooit zelf bedacht zouden hebben. (Oppas voor de kleinste kinderen, met als tweeledig doel: rust tijdens de ceremonie en een door kinderen gemaakt cadeau voor het bruidspaar.)
Ook belangrijk waren haar persoonlijke aanpak en oog hebben voor onze keuzes en samenhang van het geheel. We hadden de regie zelf in handen, en toch was de ceremonie een verrassing! We zijn erg blij dat we Annegien hebben ingeschakeld, waarmee we de volledige verbinding tussen diepgang en officiële huwelijksvoltrekking hebben kunnen maken. Annegien, bedankt !
We kijken nog steeds terug op een geweldige dag; het lijkt alsof het gisteren gebeurd is!

Remko en Majorie

Waardevolle gesprekken

Jaren geleden hadden wij samen een keer een huwelijk bijgewoond waar Annegien de dominee was. De ceremonie had destijds zo’n indruk op ons gemaakt dat toen wij zelf besloten om te gaan trouwen wij direct aan haar dachten. De ceremonie was voor ons het belangrijkste ingrediënt van de dag en dat is het ook zeker geworden, met name dankzij Annegien. Natuurlijk speelde de romantische Vondelkerk, de heerlijke lentezon en een kerk vol stralende familieleden en vrienden ook een grote rol, maar de ceremonie zelf – een combinatie van persoonlijke verhalen, geloof, gedichten en prachtige muziek – maakte de dag tot de mooiste van ons leven! De gesprekken die we vooraf hebben gevoerd met Annegien waren erg waardevol voor ons, want wanneer neem je nog de tijd om elkaar echt te vertellen wat je voor elkaar voelt en waarom je je zo gelukkig voelt bij de ander? Deze gesprekken hebben de weg naar het altaar voor ons geplaveid.Annegien haar werkwijze leidt tot een persoonlijke ceremonie waar niet alleen wij, maar ook al onze gasten nog graag over napraten. Lieve Annegien, nogmaals heel veel dank!

Caroline en Klaas

Bruiloft stond als een huis

Annegien heeft ons geholpen om van onze bruiloft een enorm succes te maken! Ondanks dat we er uiteindelijk voor gekozen hebben om niet voor de kerk te trouwen gaven de voorbereidende gesprekken de diepgang waar we naar zochten. Annegien’s ervaring heeft ons geholpen handen en voeten te geven aan de ceremonie op een manier die volledig aansloot op wat wij belangrijk vonden. Naast haar ervaring als deskundige op het spirituele vlak heeft ook haar praktische (en soms kritische!) instelling bijgedragen aan het organiseren van een bruiloft die stond als een huis. Annegien, bedankt!

Yolande en Bram

Prachtig feest

Na een bewogen voorgeschiedenis met hoogte- en dieptepunten kwamen Josée en ik elkaar weer tegen tijdens een familiefeestje. Zij was weduwe, ik weduwnaar. We raakten in gesprek en later verliefd. Beiden rond de zestig en toch weer jong bij vlagen, ondanks terugkerende rouwmomenten die we herkenden en van elkaar meebeleefden. We besloten te trouwen om dit ‘wonder’ te vieren en om ook de verschillende families en kinderen bij ons geluk te betrekken.Maar hoe geef je een trouwritueel vorm, waarbij zoveel emoties bij ons en onze families een rol spelen?Josée had jou meegemaakt als begeleidster van een begrafenisritueel en was onder de indruk geraakt van jouw manier van werken.We besloten jou te vragen onze huwelijksceremonie samen met ons voor te bereiden. Na een serie diepgaande gesprekken, waarbij zowel inhoudelijke als praktische zaken en adviezen de revue passeerden, groeide een mooi beeld van het door ons gewenste ritueel. Met mooie muziek en prachtige teksten, uitgesproken door kinderen en familieleden, werd het een onvergetelijke bruiloft. Jij was daarbij de betrokken en fijngevoelige regisseur met voldoende distantie, waardoor onze dierbaren met ons de wisselende emoties konden delen zonder verstoring van de balans.We kijken terug op een prachtig feest, dat onder jouw regie vorm kreeg. De destijds aanwezige familieleden en vrienden komen er ook nog regelmatig op terug: ‘het was een heel bijzondere dag’.

Josée en Wallérand

Ronde ceremonie

Ik kan me nog goed herinneren dat wij aan het varen waren met vrienden aan wie wij vertelden wat we wilden met onze bruiloft: niet voor de kerk trouwen en ook niet getrouwd worden door een aan ons toebedeelde ambtenaar. Daar hadden we een aantal slechte ervaringen mee. Het moest een ceremonie worden waarin zowel wij als de genodigden echt de trouwbelevenis zouden voelen, dus er moest een klein stukje bezinning komen en mooie muziek gespeeld worden. Ook wilden we dat hoofdzakelijk onze getuigen zouden spreken en dat de ambtenaar van de burgerlijke stand het geheel als het ware aan elkaar zou smelten en niet zelf alleen aan het woord zou zijn, jij zou dat later “het is mijn taak om het verhaal van de ceremonie rond te maken” noemen. Ook wilden we in voorbereiding op ons trouwen een aantal sessies met elkaar houden onder begeleiding van degene die ons zou trouwen om goed stil te staan bij wat wij eigenlijk aan het doen waren, trouwen is niet niks. Toen we uitgesproken waren tegen onze vrienden over onze wensen, hadden we eerder een reactie verwacht als: dat wordt lastig om zo iemand te vinden. Maar het tegenovergestelde gebeurde, onze vrienden adviseerden jou te bellen. Zij wilden voor hun huwelijk hetzelfde en hadden jou daarvoor gevonden. Dit advies is voor ons huwelijk heel belangrijk en bepalend geweest. Je hebt ons trouwen tot iets heel bijzonders gemaakt. Ik ben er zelfs van overtuigd dat het zonder jou niet zo mooi geworden was. Met veel plezier denken wij terug aan onze dag en aan de avondsessies bij jou op de bank die veel indruk maakten op ons en ook erg gezellig waren trouwens! Veel dank dat jij onze ceremonie zo rond als een hoepel gemaakt hebt!

Mirte en Jochem

Bruiloft thuis

Wij willen jou hartelijk bedanken voor je waardevolle inbreng op onze huwelijksdag en tijdens de daaraan voorafgaande sessies. Niet alleen wij maar ook onze gasten hebben het als zeer bijzonder ervaren hoe jij de voltrekking van het huwelijk bij ons thuis tot een bijzonder hoogtepunt hebt weten te maken. Onze keuze om op latere leeftijd te gaan trouwen heeft mede dankzij de samenwerking met jou veel diepgang gebracht. Het samen praten en denken over en bewust worden van het geven van het jawoord aan elkaar, en de uitvoering daarvan heeft ons zeer verrijkt. Wij zullen de warmte van onze huwelijksdag tot in lengte van jaren in ons hart meedragen.

Mia en Rob

Intensieve samenspraak

Op 1 augustus 2009 heeft Annegien Ochtman ons huwelijk voltrokken en begeleid. Zij heeft de diepgang aan onze huwelijksvoltrekking gegeven waar wij naar zochten. Wij wilden verdieping, maar zijn niet gelovig. De theologische achtergrond van Annegien, in combinatie met haar filosofische kennis, hadden als resultaat dat onze huwelijksplechtigheid de juiste inhoud kreeg. Deze diepgang is door intensieve samenspraak tot stand gekomen: wat betekent het huwelijk voor ons, wat verwachten wij van elkaar en hoe wensen wij op onze eigen manier invulling te geven aan het huwelijk, maar ook aan de dag zelf. Mede hierdoor kreeg onze huwelijksdag het juiste evenwicht tussen beschouwelijkheid en feestelijkheid.

Barbara en Douwe

Spirituele reis

Lieve Annegien,
Wij hebben elkaar ontmoet en leren kennen in een verdrietige tijd, toen ons lieve schoonzusje overleed. Mede door jouw begeleiding hebben wij op een prachtige manier afscheid van haar kunnen nemen.
Bijna een jaar later vroeg Boris mij ten huwelijk en kwamen de plannen; uiteindelijk kozen we voor een bruiloft in juni 2010 in Italië. We dachten dat dat zou betekenen dat we jou niet konden vragen om de ceremonie te leiden, maar tot onze verbazing kon dat wèl!
Vervolgens hebben wij heel wat uren samen met jou, maar ook ieder voor zich, nagedacht over wat een huwelijk voor ons betekent en hoe de ceremonie eruit zou moeten zien. Sommige dingen waren snel duidelijk, andere kostten wat meer moeite, zoals het komen tot een belofte aan elkaar. Je bracht ons op ideeën en hielp ons met het vinden van de juiste invulling en verdieping, zonder kerkelijke inslag, maar wel met spiritualiteit.
Samen deelden we maanden een geheim, want niemand van onze familie en vrienden was op de hoogte van jouw inbreng en aanwezigheid in Italië. Jij was onze verrassing en hoewel er veel werd gediscussieerd over de huwelijksvoltrekking (de burgemeester van Castellabate, iemand van de ambassade), was niemand op het idee gekomen, dat jij speciaal voor ons naar Italië zou komen. Voor ons, maar zeker ook voor onze gasten, was jouw aanwezigheid geweldig. Je hebt de juiste snaar geraakt tijdens de ceremonie, door zeer persoonlijke elementen (ook uitspraken en ervaringen uit onze gesprekken) te combineren met de formelere delen van een huwelijk. We wilden een intieme en persoonlijke bruiloft, met een select gezelschap, waarbij een ontspannen sfeer centraal zou staan. Mede door jouw inbreng, door de locatie en door onze gasten zijn we daar volledig in geslaagd. Het was een prachtige ceremonie, de huwelijksdag en de dagen er omheen waren geweldig, sfeervol en relaxt. Wij hebben er weer een mooie herinnering bij!
Wij hebben deze ‘spirituele’ reis met jou als zeer bijzonder ervaren!
Nogmaals dank en veel liefs,

Mischa en Boris

Aarde, water, vuur en lucht

Dat we iets intiems en eigens wilden om ons huwelijk te vieren was al meteen duidelijk. Dat het niet in de kerk moest zijn, maar wel volgens onze manier van geloven, ook! Alleen wie wil en kan zoiets voor je doen? Via een vriend die predikant is en niet onze manier van trouwen kon waarmaken, kwamen we bij Annegien. De combinatie van geestelijke en ambtenaar van de burgerlijke stand was voor ons perfect! We hadden direct een heel inspirerend gesprek waarbij we alledrie steeds enthousiaster werden over de ideeën die als vanzelf kwamen bovenborrelen.
Wij vinden veel van wat ons verbindt en waar we onze spiritualiteit voelen in de natuur en wilden dan ook graag tijdens een wandeling in de buitenlucht onze liefde vieren, met onze dierbaarste mensen om ons heen. Dat gebeurde tijdens een wandeling waarbij Annegien ons over een landgoed leidde. Er waren telkens kleine pauzes op mooie plekjes in het bos waar iets gezegd of gemusiceerd werd. Zo liepen wij de klanken van de trombone tegemoet en zong een bevriende operazangeres een voor ons belangrijk lied. De getuigen hadden gedichten voor ons voorbereid die zij voorlazen in de grote kring. Annegien verbond al deze verhalen met natuurlijk ook haar eigen input. Tegen het einde van de walk liepen wij over een bruggetje het volgende prachtige muziekstuk tegemoet. Op de brug ging de bruidegom met alle mannen langs de ene kant van de vijver en de bruid met de vrouwen langs de andere kant naar de plek waar we door Annegien getrouwd zouden worden. Dit soort symboliek, yin/yang, mannelijk/vrouwelijk, maar ook aarde, water, vuur en lucht, liep als rode draad door de ceremonie. Bij het water ging iedereen om ons heen staan en zong mijn dochter een lied voor ons. Hierna wisselden wij onze beloften uit en gaf Annegien ons de zegen. Het was prachtig weer, de natuur net op haar mooist, heel intiem en helemaal wat wij wilden! Na de ceremonie zijn we heel ontspannen terug gelopen en hebben we met elkaar gegeten.
Wat wij ook echt bijzonder vonden was dat we de dag ervoor ons burgerlijk huwelijk meer informeel op het strand konden doen, ook met Annegien. Dat maakte alles echt persoonlijk. De weg naar het huwelijk toe was even waardevol als de dagen zelf!

Lyndsay en Gijs

Verbondenheid

Bijna twee weken na de door jou geleide ceremonie zijn we nog steeds in een soort roes. Het resultaat heeft onze verwachtingen meer dan waar gemaakt. Je had ons zo in de ban dat we de rond honderd mensen om ons heen amper hebben opgemerkt. Je hebt ons als een bijzondere dirigente geleid naar een harmonieuze invulling van de hele ceremonie. Tijdens de voorbereidingen bood je ons structuur en suggesties om over na te denken. Je gaf ons huiswerk en wij ook aan jou. Je zorgvuldigheid en geduld stonden op de voorgrond. Je talent om deze ceremonie tot de onze te maken hebben we gewaardeerd. De aanvankelijk voorziene problemen tussen ‘wet’ en ‘ritueel’ werden naadloos en positief dynamisch opgelost. Mens-zijn door verbondenheid. Ook met jouw interpretatie van het voor ons zo belangrijke begrip UBUNTU uit de Afrikaanse cultuur heb je ons samen groter en sterker gemaakt. We danken je hiervoor heel hartelijk!

Anneke en Koos-Jan

Hutspotreligie

Wat doe je als je zoekt naar een feestelijke bruiloftsviering met lichte vrolijkheid die raakt aan het geloof? Wij kwamen bij Annegien terecht en zij heeft als geen ander deze wensen in onze ceremonie weten vorm te geven. In de persoonlijke, gezellige en nuchtere gesprekken die voorafgingen aan de bruiloft, spraken wij over waarom wij wilden trouwen, waarom met elkaar en waarom wij dit graag in de kerk wilden doen. Het feit dat wij uiteindelijk op een ‘hutspotreligie’ uitkwamen waar wij ons beiden helemaal thuis bij voelden, was bij Annegien in goede handen. Zij heeft onze huwelijksdienst vormgegeven op een manier waar wij, onze families en en alle gasten – gelovig of niet – zich thuis bij voelden en ons beiden in herkenden. Dat vinden wij fantastisch. We hebben samen veel plezier en verdieping beleefd aan de gesprekken. Ze hebben ons meer bewust gemaakt van wat we elkaar wilden beloven. Dit heeft de aanloop naar- en de bruiloft zelf erg verrijkt. We waren werkelijk bezig met elkaar en met het trouwen, naast alle praktische voorbereidingen, zoals gastenlijst, taarten en andere belangrijke zaken :-). Wij krijgen nu – een half jaar later – nog steeds reacties van mensen over onze bruiloftsdienst. Dat deze zo feestelijk, persoonlijk en zo herkenbaar voor ons samen was. Dat vinden wij een fijn compliment. En een mooi compliment voor Annegien.

Jetske en Pieter-Paul

Nadenken over de Liefde

StoelenmetboekjesEen snelkookpan-huwelijk, noemde Annegien onze plannen gekscherend na één van onze gesprekken. Want ja, Rosanne en ik bedachten half november dat we begin januari wilden trouwen. Om allerlei redenen – baby’s van familieleden en onszelf, buitenlandplannen van naasten – wilden we niet te lang wachten met het nemen van deze stap, ook al kenden we elkaar al negen jaar. Waar de één over het uitzoeken van de taart al een week of drie kan doen, wilden wij het hele gebeuren organiseren in nog geen twee maanden. Het moest sowieso klein blijven, maar tegelijk moest het ook persoonlijk en bijzonder zijn. Maandagochtend gratis in het gemeentehuis – dat was hoe dan ook geen optie. Het andere uiterste ook niet – vooral Rosanne wilde zo’n belangrijk en mooi moment per se niet laten ondersneeuwen door een pofjurk en witte duiven uit een hartvormig mandje. Niet teveel uiterlijk vertoon, dat neemt alleen maar de aandacht weg van de inhoud.
Via vrienden hadden we Annegien aan het werk gezien, en we waren erg onder de indruk van de warme en harmonieuze manier waarop ze het ritueel begeleidde. Tot onze lichte verbazing bleek ze ook bereid het avontuur met ons aan te gaan – in een paar weken, waarin ook nog de feestdagen vielen, samen met ons een bijzonder ritueel vormgeven. Geen tijd te verlummelen dus, en in een serie intensieve gesprekken, waarin we via persoonlijke geschiedenis, geloof, moraal en liefde naar het ultieme verbond laveerden, kreeg ons huwelijk steeds meer gestalte. Wat wil je elkaar beloven? Kún je dat wel beloven, of kun je alleen de ernstige intentie uitspreken om van elkaar te blijven houden? Annegien luistert, observeert, analyseert, interpreteert, en halverwege de rit realiseerden Rosanne en ik ons ineens dat we dankzij Annegien intensiever bezig waren met elkaar en wat ons verbindt dan we ooit hadden kunnen bedenken. Huwelijkstherapie avant la lettre eigenlijk, gelukkig met een – laten we zeggen – iets blijere aanleiding. Juist daarin schuilt de grote kracht van de aanpak van Annegien: in plaats van flierefluitend naar de grote dag te wandelen (en over taarten te stressen), word je uitgenodigd om in alle rust en alle vrolijke ernst na te denken en te praten over de Liefde. En wanneer heb je dat voor het laatst gedaan?
Het was goed toeven in de snelkookpan, om nog maar te zwijgen over het moment dat hij temidden van een kleine groep naasten open mocht.

Rosanne en Hans-Pieter

Feest van de liefde

Lieve Annegien,
Wat was het een fantastische dag! Wat heb je het ongelooflijk goed aangepakt. Strak in de hand, maar toch relaxed genoeg om de rommelige sfeer die wij graag wilden te laten bestaan. Jouw toespraak vond ik lief, betrokken en raak. Knap en grappig ook hoe je aan het eind alles nog eens liet terugkomen wat er gezegd was. Dat deed je heel behendig. Ik wil je ook bedanken dat je het beste uit ons hebt weten te halen. Jij hebt ons ertoe aangezet en geïnspireerd om echt iets moois van de ceremonie te maken. Als wij dachten ‘ach laat toch zitten’, wist jij ons te overtuigen om toch nog even alle zeilen bij te zetten. En daar is het geheel zoveel beter van geworden.
Dankzij jou was onze bruiloft veel meer dan een gewoon feest. Het werd echt een feest van de liefde en van de vriendschap. De verdieping die jij hebt aangebracht was de hele dag en avond nog voelbaar, net als in de periode ervoor en erna. Dat, mede door jouw adviezen, een ‘verloren gewaande’ vriendin er toch bij was, is voor mij heel bijzonder. Tijl en ik gaan gewoon lekker door, maar wel met een extra twinkeling en extra besef dat we bij elkaar zijn, dat we dat willen en dat dat nooit vanzelfsprekend is. Dankjewel dat je deze periode voor ons die extra lading mee hebt gegeven en dankjewel dat we jou hebben mogen leren kennen. Je bent een slimme, inspirerende vrouw met veel humor en relativeringsvermogen en weet tegelijkertijd precies wanneer de dingen nadruk verdienen. En daarbij ben je ook nog heel aardig en hartelijk. Dankjewel dat je dit met ons wilde doen!

Marique en Tijl

Stilstaan

Samen met Annegien hebben we onze huwelijksceremonie met veel plezier voorbereid. In de zeer gezellige en intensieve gesprekken kwamen de grote én kleine dingen van het leven voorbij. Deze gesprekken vormden niet alleen de basis van onze ceremonie, de inhoud ervan sterkt voor ons gevoel zeker ook de basis van ons huwelijk. In de toekomst kunnen we teruggrijpen op die gesprekken, om bijvoorbeeld weer even stil te staan bij het waarom, het wie en het wat van ons trouwen.
Het waren dierbare ontmoetingen die uiteindelijk hebben geleid tot een prachtige, warme en zeer persoonlijke huwelijksceremonie. Het was helemaal ‘Saar en Ernst’ mét Annegien!

Saar en Ernst

Liefdevolle, inhoudelijke ceremonie

Beloften aan elkaar centrale punt van ons huwelijk.

Op 28 mei 2011 zijn wij, Maaike en Wietze, getrouwd op Terschelling. Een intensief, verdiepend en zeer waardevol voorbereidingsjaar ging eraan vooraf. Al snel na de verloving (Wietze vroeg Maaike in de zomer van 2010 op Sicilië ten huwelijk) besloten we op Terschelling te gaan trouwen. Onze band met het eiland en het idee van een romantisch weekend buiten (Amsterdam) met al onze dierbaren deden ons hiertoe besluiten. Dat we ter voorbereiding twee keer een lang weekend naar het eiland afreisden, was natuurlijk een mooie bijkomstigheid.

Aan een huwelijksweekend zijn nu eenmaal ook flinke kosten verbonden. Je ontkomt er als aankomend bruidspaar niet aan om (soms moeilijke) keuzes te maken. Voor ons stond onze verbinding met elkaar en met onze dierbaren centraal. Een mooie, liefdevolle, inhoudelijke ceremonie was wat wij in de eerste plaats wilden. In een schitterend kerkje op Terschelling. Geen standaardpraatje van een ambtenaar met kans op foute namen en toch aanwezige opa en oma’s terwijl we bedroefd zijn dat zij ons huwelijk niet meer kunnen meemaken.

Via vrienden kenden wij Annegien. Zij heeft precies wat wij wilden en zochten. Met haar hebben wij een bijzondere en intensieve voorbereidingstijd gehad op weg naar een onvergetelijke ceremonie. Annegien bood alle ruimte voor onze ideeën. Zo hebben we meerdere mensen kunnen vragen een toespraak te houden, bespeelde een vriend het orgel en zongen nichtjes de sterren van de hemel. Zo werd het echt onze ceremonie. De gesprekken bij haar thuis en de ‘huiswerkopgaven’ deden ons ten diepste beseffen en doorleven wat het betekent om samen naar elkaar de belofte uit te spreken het leven samen verder te delen en leven. En wat er voor nodig is om elkaar te helpen deze belofte ook liefdevol waar te maken. Het werd voor ons het centrale thema van ons huwelijk.

De ceremonie op Terschelling met Annegien heeft ons en veel van onze familie en vrienden geraakt. De wijze waarop Annegien de ceremonie opbouwde, haar verhaal over onze gesprekken op de bank en onze beloften waren prachtig en precies zoals we maanden daarvoor voor ogen hadden.

Aan de uren die Annegien samen met ons aan de ceremonie heeft besteed, hangt natuurlijk een prijskaartje. Zoals we aan het begin al opmerkten, het is een kwestie van keuzes maken. Wij kozen voor een diepgaande, doorleefde, kwalitatieve ceremonie met Annegien. Dat was ons wat waard. Wij kunnen daarom aan al de bruidsparen die aan de vooravond staan van hun huwelijk en ook een echt mooie ceremonie willen op hun manier, dus met diepgang en kwaliteit, Annegien van harte aanbevelen. Onze ceremonie heeft geen euro te veel gekost, integendeel.

Maaike en Wietze

Dominee en ambtenaar

AnnemartijnbelofteWij benaderden Annegien als dominee voor onze huwelijksdienst. In het eerste gesprek kwamen we er achter dat zij als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand ook het burgerlijk huwelijk mag voltrekken. In overleg hebben we toen besloten dat zij voor ons beiden zou gaan doen. We zijn heel blij met deze beslissing. Doordat Annegien een goed beeld had van wat wij wilden sloten beide dagen perfect op elkaar aan en bevatten beide ceremonies geen herhalingen. Belangrijker nog voor ons: beide ceremonies werden heel persoonlijk, precies waar wij naar op zoek waren. Annegien heeft door haar persoonlijke en warme begeleiding ons veel inspiratie gegeven. De gesprekken met haar zetten ons echt aan tot nadenken over hoe we naar elkaar en naar het huwelijk keken. Daarnaast heeft Annegien over allerlei verschillende aspecten van beide ceremonies met ons meegedacht, zoals bijvoorbeeld de liturgie, de muziek en de rol van familie en getuigen. Met heel veel plezier denken wij terug aan twee bijzondere en persoonlijke dagen!

Martijn en Anne

Intens en spiritueel

Hamerslag Erica en AndreEigenlijk wisten we heel goed wat we wilden: JA zeggen tegen elkaar, ten overstaan van onze familie, vrienden en bekenden maar vooral ten overstaan van het Hoogste of het Licht, zoals wij God verstaan. Dat wilden we niet doen in een kerkelijk ritueel maar wel in een ‘Goddig’ ritueel (zoals Annegien het later zou noemen). Na wat speuren op het internet vonden we Annegien en vanaf de eerste ontmoeting was ons duidelijk dat zij precies de vrouw was die we zochten. Zij was in staat onze ideeën, wensen en verlangens te verstaan en ze om te zetten in een concrete mooie rituele vorm. Wij hebben Annegien leren kennen als een warme vrouw boordevol diepgang maar ook met veel humor en luchtigheid. Daarmee wist zij onze ceremonie tot een intense, spirituele maar ook aardse en luchtige gelegenheid te maken. Met veel dankbaarheid kijken wij terug.

E en A

Oprechte interesse

Na een enthousiaste, intensieve eerste kennismaking heeft Annegien ons begeleid bij het samenstellen van de ceremonie voor ons huwelijk. We koesteren hele warme herinneringen aan dit proces. Zij wist ons niet alleen snel te prikkelen om de diepte in te gaan, maar maakte bovendien alles bespreekbaar en legde op een bijzonder plezierige wijze ook gevoeligheden bloot. Ze heeft voor ons daarom veel meer betekend dan we vooraf hadden kunnen verwachten. Annegien heeft ons met veel warmte en oprechte interesse geïnspireerd. Het resultaat was een prachtige dienst en een fantastische start van ons huwelijk! We zullen daar nog lang van genieten.

Oene + Pauline

Afgebakende vrijheid

Willem en MetaDe tijd tussen onze verloving en de viering van onze bruiloft was voor ons een bijzondere tijd waarin we verdieping zochten in onze relatie en ons wilden bezinnen op de betekenis van de stap die we samen gingen zetten. Mede door de kundige en fijne begeleiding van Annegien hebben we die verdieping gevonden, die leidde tot wederzijds bewustzijn over ons beider verwachtingen van een leven samen. De avonden bij Annegien thuis hebben onze relatie verrijkt. De inhoud van de bijzondere gesprekken die we hadden waren vervolgens ook de basis voor een persoonlijke huwelijksviering waarin de inhoud van die gesprekken weerklonk. De ‘afgebakende vrijheid’ die Annegien ons liet, en haar begeleiding leidden tot een vrijzinnige ‘licht kerkelijke’ viering die onze levensvisie uitstraalde, en waar veel van onze vrienden en familie door geïnspireerd waren.

Er werd tijdens de viering veel gezongen. Ook hier speelde Annegien een belangrijke rol. Ze adviseerde ons bij de keuze voor en programmering van de liederen en mede door haar kundigheid bij het inzingen voorafgaand aan de viering, werd er mooi gezongen.

Willem en Meta

Samenhangend geheel

Toen wij besloten te gaan trouwen, zijn wij gaan nadenken over de ideale invulling van deze dag. Wij vonden allebei dat de huwelijksplechtigheid het meest belangrijke moment van de dag was, vanwege de officiële belofte die je elkaar doet. Wij zijn beiden bekend met het geloof vanuit onze opvoeding, maar wilden niet in de kerk trouwen. Wel was het voor ons belangrijk om een bijzondere invulling te geven aan onze huwelijksceremonie. Via-via kwamen wij in contact met Annegien en in een vijftal bijzondere gesprekken met haar hebben we veel zorg en aandacht besteed aan het samenstellen van de ceremonie. Voor ieder gesprek kregen wij bijvoorbeeld “huiswerkopdrachten” waarbij vragen aan de orde kwamen als ‘waarom wil je op deze manier trouwen?’ en ‘wat wil je elkaar beloven?’. Ook spraken we over bijpassende thema’s, teksten, gedichten en muziek. Annegien zag erop toe dat het een samenhangend geheel zou worden. Het proces ernaar toe was mede daardoor erg bijzonder en heeft op ons beiden veel indruk gemaakt. De huwelijksceremonie zelf was helemaal af en zoals wij hadden voorgesteld. Het was persoonlijk, warm en ook gevuld met humor. Wij hebben naar elkaar toe een persoonlijke belofte uitgesproken, wat erg bijzonder en emotioneel was. Veel van onze gasten waren ook ontroerd en verrast door deze invulling van de huwelijksceremonie. Annegien, bedankt voor jouw bijdrage aan deze onvergetelijke herinnering!

Leontien en Thomas

Ruimte

sigridsjoerdNa een romantisch huwelijksaanzoek en het prikken van een datum, begon de zoektocht naar de invulling van onze ideale dag. De huwelijksvoltrekking zou het hoogtepunt daarvan worden, maar we waren zoekende naar de ideale vorm: een combinatie van een persoonlijke invulling en een expressie van ons geloof. Persoonlijke invulling omdat het ‘onze mooiste dag’ moest worden en geloof omdat we er allebei van overtuigd zijn dat er meer is dan hier en nu. Met onze ervaring van andere huwelijken, wisten we dat het niet makkelijk zou zijn deze vorm te vinden. In Annegien vonden we een dominee die ervoor openstond om onze dienst persoonlijk en naar onze wensen vorm te geven. Elk van de drie volgende sessies was erg plezierig en zorgde voor de persoonlijke verdieping die we zochten en voorpret voor de dag gaf.
Annegien heeft deze gesprekken en de keuzes die we maakten tot een mooi en vooral persoonlijk geheel gemaakt. Dit klinkt allemaal natuurlijk goed, maar om het concreet te maken: voor ons heeft Annegien ruimte geschapen voor twee geloven, drie totaal verschillende lezingen (bijbel, Toon Hermans, Dalai Lama), verschillende muziek (pop, gospel, musical) en deze gecombineerd met haar beeld van onze gesprekken. We hebben op onze trouwdag van de hele dienst genoten en, niet onbelangrijk, onze gasten waren erg onder de indruk en vonden de huwelijksvoltrekking zo mooi en zo goed bij ons passen… Annegien, ontzettend bedankt en we denken dat er weer een aantal ‘via via’s’ binnen onze kennissenkring zijn toegevoegd, mensen die net als wij de ideale invulling van hun dag zoeken!

Sigrid en Sjoerd

Meer betekenis

Ons huwelijk door Annegien kerkelijk laten inzegenen was een zeer goede keuze. Zeer persoonlijk, al vanaf het eerste gesprek dat we met haar voerden. Het persoonlijke proces waar we met haar doorheen zijn gegaan was heel speciaal en heeft duidelijk meer betekenis aan onze voorbereidingen en huwelijksdag gegeven. We zijn daarvoor heel dankbaar.

Joris en Taletta

Hét uur van de dag

claireWij hebben er beide bewust voor gekozen niet in de kerk te trouwen. We wilden echter ook geen ‘standaardriedeltje’ van een onbekende ambtenaar van de burgerlijke stand, maar wèl verdieping tijdens ons burgerlijk huwelijk, want dat was voor ons hét uur van de dag waar het om draaide. Dit belangrijke moment wilden wij op een passende manier ingevuld hebben. We dachten dat dat niet zou lukken met een ‘standaard’ ambtenaar en gingen op zoek naar een bijzondere invulling van dat uur. We troffen in onze zoektocht Annegien, en al tijdens de eerste ontmoeting merkten we meteen dat er onderling een ‘klik’ was. Door de gesprekken met Annegien kregen we een steeds beter beeld hoe wij de dag wilden inrichten. Zij heeft ons op diverse manieren aan het denken gezet, waarbij we uiteindelijk samen de opzet van een uur hebben gemaakt. Hier kwamen hele goede en verfrissende elementen in naar voren die ons burgerlijk huwelijk tot een onvergetelijk uur hebben gemaakt. Het verliep precies zoals we in onze gedachten hadden. Heel erg bedankt hiervoor!

Arnold en Claire

Veel nadenken

Via via zijn wij bij Annegien uitgekomen om onze huwelijksceremonie te leiden. Zelf hadden we nog niet een heel goed beeld van hoe en wat, en onze beider ideeën lagen ook nog eens niet helemaal op één lijn. Annegien heeft door veel vragen te stellen en ons veel te laten nadenken het proces goed begeleid. We kregen hier de tijd voor en veel ruimte om eigen dingen in te brengen. Zo kwamen we stap voor stap steeds dichter bij onze eigen ceremonie, waar we ons goed in konden vinden. Een veel gehoord compliment was tijdens de receptie dat de ceremonie zo goed bij ons paste en dat ook ‘minder gelovigen’ deze dienst als prettig ervoeren.

Maarten en Emelie

Openheid

Wij besloten na drie jaar om elkaar officieel het jawoord te geven. De ceremonie zou voor ons op deze dag het belangrijkste moment zijn, want dat is toch waar het om gaat: het JA zeggen. Dat wilden we met een persoonlijke aanpak en met diepgang invullen. Het moest voor ons een onvergetelijk moment worden en dat is gelukt mede dankzij Annegien, die ons huwelijk op een prachtige locatie heeft voltrokken. Samen met haar hebben we een ceremonie in elkaar gezet die ons nog lang zal bijblijven. Door haar ervaringen en openheid, de sprekers en muziek op die dag, werd de plechtigheid nog mooier dan waar wij op hadden gehoopt! Annegien voelt de dingen goed aan en denkt fijn mee waardoor je met elkaar tot iets heel moois met veel betekenis komt.

Anthony en Jet

Extra verdieping

saar en ernstWaar we naar op zoek waren, hebben we bij Annegien gevonden . Een standaard huwelijksvoltrekking voor de burgerlijke stand was voor ons te onpersoonlijk. We zijn beiden met een gelovige insteek opgevoed, Winemar protestants en Marjolein katholiek. In ons dagelijks leven zijn wij echter geen van beide belijdende kerkgangers. We waren daarom op zoek naar een invulling van onze huwelijksvoltrekking die bij onze levenswijze past. Gelukkig kwamen we via familie bij Annegien uit. We hebben het vrijblijvende kennismakingsgesprek wat volgde als zeer prettig ervaren. Dit gaf een zeer prettige basis voor een verdere samenwerking naar ons huwelijk toe. Allereerst was het fijn dat tijdens de voorbereidende gesprekken de basale vragen aan de orde kwamen: Waarom wil je trouwen en waarom wil je juist met die ander trouwen? Hierover expliciet nadenken en het aan elkaar verwoorden geeft extra verdieping in onze relatie. Vervolgens hebben we ook veel tijd besteed aan het doorspreken van de kleinste details, wat absoluut tot een enorme meerwaarde van de ceremonie heeft geleid. Ten slotte heeft Annegien een prettig kritische inbreng tijdens de voorbereiding getoond, waardoor wij helemaal het gevoel hadden dat de huwelijksvoltrekking ook echt ons ritueel is geworden. Een aantal gasten die een van ons twee minder goed kenden, gaven aan door deze ceremonie het gevoel te hebben de ander nu beter te hebben leren kennen. Dit was voor ons een leuke bevestiging!

Winemar en Marjolein

Warm en compleet

rozemarijn en robOp 23 juni 2007 trouwden Rob en ik in de Rode Hoed in Amsterdam. Annegien begeleidde de ceremonie, waarbij ze niet alleen op maat in ging op het hoe en waarom van ons trouwen, maar ook de voltrekking van het burgerlijk huwelijk voor haar rekening nam, als BABS (Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand). Op deze manier – een novum – konden wij ons trouwen vieren precies zoals we dat wensten, met één ceremonie op één locatie, waarbij zowel het burgerlijk huwelijk als verdieping en inhoud aan de orde kwamen. Er waren mooie woorden, er was prachtige muziek en kort en bondig aandacht voor de wettelijke stappen. Het resultaat was mooi, rustig, warm en compleet.

Rozemarijn en Rob

Absolute meerwaarde

Philip: Een kerkelijk huwelijk vergt, zeker als je geen kerkelijke achtergrond hebt, voorbereiding en vertrouwen in de predikant. Annegien gaf mij dat vertrouwen door goed te luisteren naar onze wensen. De voorbereidingen waren intensief en vrolijk en door haar heldere kijk en ervaring is het een dienst geworden waar ik achteraf erg gelukkig over ben.

Karen: We wilden niet alleen maar ‘ja’ zeggen tegen elkaar. We wilden graag een belofte uitspreken ten overstaan van onze vrienden en familie, in een vrijzinnige dienst voor ontrouwe kerkgangers… Vooral voor mij was de kerk daar de plek voor. En vooral Annegien bleek daar de aangewezen persoon voor te zijn: zij vormt een mooi evenwicht tussen praktische nuchterheid en spirituele bevlogenheid. God hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn! Na de intensieve voorpret met z’n drieën was een zeer eigen dienst het resultaat, waarin naast wij zelf en Annegien ook onze getuigen en zusjes aan het woord kwamen, afgewisseld met eigen muziek en een vrolijk kinder-intermezzo. Zo kreeg het “ja” zeggen een absolute meerwaarde!

Karen en Philip

Waardevolle input

Annegien heeft in de voorbereiding voor de viering van ons huwelijk heel goed naar ons geluisterd en voelde precies aan wat wij wilden: een zeer persoonlijke dienst. Haar ‘input’ was altijd waardevol. Samen hebben wij er een schitterend geheel van gemaakt, waar we met heel veel plezier aan terugdenken. Vooral het uitspreken van de door ons zelf opgestelde beloftes maakte het geheel zeer persoonlijk en emotioneel. Het was heel spannend om dat zo te doen.
Annegien heeft onze wensen uitstekend vertaald, en de dienst is dan ook helemaal onze dienst geworden.

Frans Jaap en Tjitske

Persoonlijke touch

Samen met Annegien hebben wij de dienst voor ons huwelijk voorbereid. Wendela heeft een duidelijk kerkelijke achtergrond, Onno is daarin totaal niet grootgebracht. Het uiteindelijke resultaat, de trouwdienst, was voor ons heel herkenbaar. Het was wat we hadden besproken. Het was een “product op maat”: persoonlijk, herkenbaar, passend bij ons en onze omgeving, bijzonder, warm, emotioneel, om nooit te vergeten!

Wij kunnen Annegien en haar werkzaamheden dan ook van harte aanbevelen:

  • Ze luistert heel goed naar je wensen en ideeën;
  • Ze zoekt (samen met jou) naar passende mogelijkheden en oplossingen;
  • Ze denkt actief mee;
  • Ze staat in het hier en nu;
  • Ze is heerlijk nuchter;
  • Ze heeft een persoonlijke ‘touch’;
  • Het resultaat is voor jou/jullie gecreëerd en is daarmee volstrekt uniek!

Onno en Wendela

Prangende vragen

We zijn niet gelovig, maar wilden wel ons huwelijk de oprechte diepgang geven die je zelden bij een burgerlijke ceremonie meemaakt. Wij hebben in besloten kring daarom een heel bijzondere bijeenkomst gehad, met veel muziek en stof tot nadenken. Onder leiding van Annegien hebben we ieder een belofte aan elkaar geschreven, die we nooit zullen vergeten. De sturing van Annegien en haar soms prangende vragen maakten het mogelijk de diepe gevoelens en voornemens jegens elkaar onder woorden te brengen. Wij vinden dit nog steeds een unieke invulling van onze huwelijksdag.

Marc en Christine

Ruimte en respect

De begeleiding van Annegien bij de voorbereiding van ons Kerkelijk Huwelijk was heel speciaal. Wij zijn allebei al wat ouder, weten wel wat we willen, maar hebben godsdienstig gezien een totaal andere achtergrond. Onze beide geloofsovertuigingen werden door Annegien goed verweven in het geheel, met ruimte en respect voor elkaar, zonder dat het belerend werd.

Annegien voelde heel erg goed aan waar gevoeligheden lagen en deed daar vervolgens ook iets mee. Haar uitstekende manier van omgaan met dit alles gaf onze trouwdag een extra bijzondere betekenis!

Hans en Mieke