Wie is Annegien?

Ik ben Annegien Ochtman – de Boer, gelukkig getrouwd en trotse moeder van drie volwassen kinderen. Zelf ben ik de jongste uit een gezin van vijf kinderen waar rituelen belangrijk waren; vaste ijkpunten door het jaar heen, die ruimte en ritme gaven. Rituelen voegen veel toe aan het leven en helpen regelmatig stil te staan om je bewust te worden van de mensen, dingen en vooral ook de belangrijke gebeurtenissen in het leven.

Na mijn schooltijd kwam de keuze voor theologie voort uit een brede interesse voor talen, geschiedenis, filosofie en sociale vakken; een mooie, veelzijdige opleiding; wat ik er ‘later’ mee zou gaan doen zou ik wel zien. Dat werd predikant worden in de remonstrantse gemeentes van Dordrecht (1982-1984) en Naarden-Bussum (1993-2000).

Sinds 2007 ben ik ook buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand, om bruidsparen voor wie de drempel van de kerk (te) hoog is geworden de mogelijkheid te geven in de aanloop naar hun huwelijk stil te staan bij die grote stap, om die heel bewust te zetten, in een intensief proces richting die grote dag. En om vervolgens van de huwelijksvoltrekking een onvergetelijk moment te maken, indien gewenst met een vleugje spiritualiteit.

AG 8 juni 2013 serieus 2Wat ik kan toevoegen aan jullie ritueel (vrolijk of verdrietig, in welke fase dan ook) is: diepgang en bewustwording, vanuit een intense betrokkenheid bij jullie en bij het belangrijke moment waar jullie bij stil willen staan. Zodat daaraan alle recht wordt gedaan en het op volstrekt unieke wijze wordt ingevuld. Samen met de mensen die ik begeleid zet ik de essentie van een persoon of een relatie vol in het licht en help ik zo precies dát ritueel vormgeven dat echt past en recht doet aan de liefde die er stroomt.
Dat is wat ik het allerliefste doe en wat de grote drijfveer is in mijn werk.

Lees ook de Nieuwsbrief – Tien jaar Ritualiter mei 2016