Andere rituelen

Geboorte, huwelijk en dood zijn in onze cultuur de momenten waarop we het eerst aan een ritueel denken, de zogenaamde rites de passage, overgangsrituelen. Maar er gebeurt in ons leven veel meer om nadrukkelijk bij stil te staan: de viering van een bijzondere verjaardag, de herdenking van een sterfdag, of een vernieuwing van de trouwbelofte, bijvoorbeeld bij het zilveren huwelijk. Ook een ritueel bij asverstrooiïng of een herbegrafenis is mogelijk. Momenten om bij stil te staan, om te benoemen en om te delen. Met grote inzet en betrokkenheid en veel creativiteit denk ik graag mee.

Ervaringen

Meer ervaringen over andere rituelen lezen >>>

Of vraag om informatie: 035 - 693 20 52, info@ritualiter.nl

Indrukwekkend

Na twee gesprekken te hebben gehad met Annegien over onze moeder bleek dat voor haar genoeg te zijn om een hele mooie plechtigheid voor ons in elkaar te zetten. Het was alsof zij onze Moeder al jaren had gekend. We vonden het zo indrukwekkend dat wij Annegien ook gevraagd hebben bij het uitstrooien  van moeders as te zijn. Het voelde alsof ze onderdeel uitmaakte van onze familie. We zijn heel dankbaar dat we haar gevonden hebben.

Paul

Vijf jaar later

Hoe stil waren we allemaal tijdens Annegiens indrukwekkende verhaal op de dag dat het vijf jaar geleden was dat we Anne zo plotseling verloren. Door Annegiens woorden (voor een deel de onze, omdat wij zelf in de aanloop naar deze dag via e-mail een aantal vragen van haar hadden beantwoord - hoe goed om op die manier ook in de voorbereidingen de tijd te nemen om na te denken over Anne en over wat ons overkwam) leek het opeens of zij weer even tussen ons in zat; zij was weer even onze dochter, ons zusje, onze vriendin, die ons bond. Er was tijd en ruimte om de emoties en gebeurtenissen van toen te delen. Het was onze wens om op deze dag écht even stil te staan bij Anne, bij het toen en nu, en ook bij de toekomst zonder haar. En dat is helemaal gelukt; deze middag had niet mooier ingevuld kunnen worden.

M. en Z.