Afscheidsceremonie

Afscheid nemen van diegene die je lief was, in zijn of haar stijl, respectvol, met aandacht voor het feit dat er bij de dood toch altijd ‘iets overstijgends’ gebeurt, is een aangrijpend proces. Als iemand gestorven is, is het samenstellen van een prachtige afscheidsceremonie wat je kan doen, en iets waar je troost uit kunt halen. Ik help als ‘relatieve buitenstaander’ bij het maken van belangrijke keuzes.

In een goed opgebouwde en op een warme manier geleide, troostende ceremonie hebben wij degene die gestorven is nog één keer in ons midden. Er is ruimte voor verschillende inbreng en voor rituelen vanuit verschillende tradities. Het leven komt in vogelvlucht voorbij en we vertellen wat het voor ons betekend heeft.

Er is daarbij veel meer mogelijk dan de meeste mensen denken – ik deel graag mijn kennis en ervaring en ben in die dagen een betrokken aanspreekpunt om samen toe te werken naar dat volstrekt unieke moment.

Ervaringen

Meer ervaringen over afscheidsceremonies lezen >>>

Of vraag om informatie: 035 - 693 20 52, info@ritualiter.nl

Ik gun veel meer mensen om jouw manier van werken te mogen ervaren

Dank voor jouw attente berichtje op Moeders sterfdag. Vandaag is het precies een jaar geleden dat wij bij jou waren om de afscheidsbijeenkomst voor te bespreken. Met veel warmte denk ik terug aan jouw betrokkenheid, zorgvuldigheid en vakkundigheid. Jouw betrokkenheid bij onze familiegeschiedenis, de zorgvuldige manier waarop je dat vervolgens hebt verwoord tijdens de dienst en jouw vakkundigheid die ervoor heeft gezorgd dat wij tot in de kleinste details waren voorbereid. Nogmaals heel veel dank daarvoor. Ik gun veel meer mensen om jouw manier van werken te mogen ervaren. De laatste jaren van het leven van Moeder waren eigenlijk één groot afscheid. Ik heb die periode als heel bijzonder ervaren. Het gevolg is geweest dat ik haar het afgelopen jaar helemaal niet heb gemist; het is goed zo als het is gegaan. En de (ingewikkelde) familiegeschiedenis kan ik steeds beter integreren in mijn leven, mede doordat ik het afscheid zo bewust kon beleven. Soms doet het pijn; soms word ik er gelukkig van.

A.W., december 2018

Inleven

Ik wil je nogmaals, ook namens de familie, bedanken voor je prachtige woorden. Dankzij jouw inleving in hoe mijn moeder leefde was het of je haar al jaren kende. Ook vriendinnen van mij zonder christelijke achtergrond begrepen waar het om ging. Voor ons een onvergetelijke, mooie en verdrietige week met een fijne afsluiting.

Ina