Afscheidsceremonie

Afscheid nemen van diegene die je lief was, in zijn of haar stijl, respectvol, met aandacht voor het feit dat er bij de dood toch altijd ‘iets overstijgends’ gebeurt, is een aangrijpend proces. Als iemand gestorven is, is het samenstellen van een prachtige afscheidsceremonie wat je kan doen, en iets waar je troost uit kunt halen. Ik help als ‘relatieve buitenstaander’ bij het maken van belangrijke keuzes.

In een goed opgebouwde en op een warme manier geleide, troostende ceremonie hebben wij degene die gestorven is nog één keer in ons midden. Er is ruimte voor verschillende inbreng en voor rituelen vanuit verschillende tradities. Het leven komt in vogelvlucht voorbij en we vertellen wat het voor ons betekend heeft.

Er is daarbij veel meer mogelijk dan de meeste mensen denken – ik deel graag mijn kennis en ervaring en ben in die dagen een betrokken aanspreekpunt om samen toe te werken naar dat volstrekt unieke moment.

Ervaringen

Meer ervaringen over afscheidsceremonies lezen >>>

Of vraag om informatie: 035 - 693 20 52, info@ritualiter.nl

Herinneringen koesteren, Afscheid nemen en Loslaten

Lieve Annegien, Ik heb je op een heel bijzondere wijze leren kennen toen jij in Frankrijk op vakantie was en ik in Nederland de telefoon pakte. Het klikte meteen en ik heb toen een heel fijn gesprek met je gehad. Ik vertelde je dat mijn lieve echtgenoot Wim waarschijnlijk binnenkort zou sterven en dat hij graag voor zijn afscheid met iemand wilde spreken die hem en mij steun zou geven voor en na zijn dood. Je hoopte op tijd terug te zijn, zodat je Wim nog kon leren kennen, maar het mocht helaas niet zo zijn. Hij is een dag na jouw thuiskomst van vakantie toch nog plotseling overleden. Ook ik had je nog niet persoonlijk ontmoet, maar je was er wel een dag later in het rouwcentrum en bij mij thuis. Toen ik jou zag en sprak wist ik dat alles goed zou komen. De manier waarop jij mij hielp het afscheid voor te bereiden heeft grote indruk op mij gemaakt. Ondanks dat je Wim niet persoonlijk ontmoet hebt, heb je ervoor gezorgd dat het woord dat jij richtte tot mij en tot de aanwezigen bij de afscheidsdienst een heel persoonlijk karakter had. Het was alsof je Wim en mij al veel langer kende. Van veel van de gasten die aanwezig waren en ook van het personeel van het rouwcentrum heb ik complimenten gekregen over de  mooie en serene sfeer die er heerste waar het respect en de waardigheid van af droop. Annegien, ik ben je heel dankbaar voor de fantastische wijze waarop je mij begeleid heb in deze voor mij moeilijke en emotionele week. Jouw woorden om alle mooie herinneringen te koesteren en het verleden met Wim te zien als een blijvende bron van vreugde en van kracht zal ik voor altijd koesteren. Jij hebt het voor mij een stuk gemakkelijker gemaakt om met mijn verdriet om te gaan en om voor altijd afscheid te nemen en mijn lieve Wim los te laten in het licht.

Marianne, augustus 2018

Stille kracht

Afscheid nemen van je allergrootste LIEF gaat niet zomaar…zeker als het zo onverwacht op je pad komt…. Mijn man, onze vader en opa overleed plotseling na een ingrijpende hartoperatie. Verdoofd en vol verdriet moet je al meteen het traject van de afscheidsviering in. Het lijkt of je totaal niet mag en kan voelen, want alles moet in ’no-time’ geregeld worden. Via een dierbare vriendin kwam ik in aanraking met Annegien. Vanaf het moment dat zij bij ons thuis kwam voelde het als een ’warme deken’. Haar invoelen, begrip, liefde, warmte en aanreikingen deed ons ’staan’ in alle verdriet. Wij wilden Edward, die altijd ’dansend’ door het leven ging een waardig, liefdevol en ’zonnig’ afscheid geven. Onze katholieke achtergrond mocht een kleine rol spelen, maar niet te dominant aanwezig zijn. Na het eerste gesprek met Annegien begon alles bij ons te ’stromen’ en al gauw begon de afscheidsviering vorm te krijgen. De ‘Stille Kracht’ van Annegien was overal voelbaar en wat kan Annegien mooi ’verbinden’. De Kerk was een en al LICHT en LIEFDE. De waardevolle speeches en de invoelende woorden van Annegien maakten, samen met prachtige livemuziek, het afscheid van Edward tot een onvergetelijke dag. Hij zou vast ’stilletjes’ vanuit de Hemel genoten hebben van zo’n liefdevol afscheid. Annegien, DANK voor jouw enorme steun en liefde, want ook voor mij en de kinderen was het een waardevolle dag, waar we ondanks alle verdriet met een ’glimlach’ op terug zien.

 

Conny Janus