Afscheidsceremonie

Afscheid nemen van diegene die je lief was, in zijn of haar stijl, respectvol, met aandacht voor het feit dat er bij de dood toch altijd ‘iets overstijgends’ gebeurt, is een aangrijpend proces. Als iemand gestorven is, is het samenstellen van een prachtige afscheidsceremonie wat je kan doen, en iets waar je troost uit kunt halen. Ik help als ‘relatieve buitenstaander’ bij het maken van belangrijke keuzes.

In een goed opgebouwde en op een warme manier geleide, troostende ceremonie hebben wij degene die gestorven is nog één keer in ons midden. Er is ruimte voor verschillende inbreng en voor rituelen vanuit verschillende tradities. Het leven komt in vogelvlucht voorbij en we vertellen wat het voor ons betekend heeft.

Er is daarbij veel meer mogelijk dan de meeste mensen denken – ik deel graag mijn kennis en ervaring en ben in die dagen een betrokken aanspreekpunt om samen toe te werken naar dat volstrekt unieke moment.

Ervaringen

Meer ervaringen over afscheidsceremonies lezen >>>

Of vraag om informatie: 035 - 693 20 52, info@ritualiter.nl

Getroost

Wij kijken allemaal met een heel goed gevoel terug op het afscheid afgelopen donderdag. Ik denk dat we een heel mooi en goed beeld hebben kunnen schetsen van wie vader is en was en hoeveel hij voor ons allemaal betekent. Heel, heel veel dank voor jouw ondersteuning daarbij en jouw mooie en troostende woorden in de kerk en op de begraafplaats (en ook bij het verlaten van de het huis en de avond daarvoor bij het sluiten van de kist). We zijn ontzettend blij dat we jou hebben gevraagd. Iemand die erbij was gaf een mooi compliment, eigenlijk aan jou gericht. Ze zei: "meestal hou ik niet zo van dat kerkelijke maar nu liep ik "getroost" de kerk uit'. Daar sluiten wij ons graag bij aan.

Elisabeth en Anne-Marie

Herinneringen koesteren, Afscheid nemen en Loslaten

Lieve Annegien, Ik heb je op een heel bijzondere wijze leren kennen toen jij in Frankrijk op vakantie was en ik in Nederland de telefoon pakte. Het klikte meteen en ik heb toen een heel fijn gesprek met je gehad. Ik vertelde je dat mijn lieve echtgenoot Wim waarschijnlijk binnenkort zou sterven en dat hij graag voor zijn afscheid met iemand wilde spreken die hem en mij steun zou geven voor en na zijn dood. Je hoopte op tijd terug te zijn, zodat je Wim nog kon leren kennen, maar het mocht helaas niet zo zijn. Hij is een dag na jouw thuiskomst van vakantie toch nog plotseling overleden. Ook ik had je nog niet persoonlijk ontmoet, maar je was er wel een dag later in het rouwcentrum en bij mij thuis. Toen ik jou zag en sprak wist ik dat alles goed zou komen. De manier waarop jij mij hielp het afscheid voor te bereiden heeft grote indruk op mij gemaakt. Ondanks dat je Wim niet persoonlijk ontmoet hebt, heb je ervoor gezorgd dat het woord dat jij richtte tot mij en tot de aanwezigen bij de afscheidsdienst een heel persoonlijk karakter had. Het was alsof je Wim en mij al veel langer kende. Van veel van de gasten die aanwezig waren en ook van het personeel van het rouwcentrum heb ik complimenten gekregen over de  mooie en serene sfeer die er heerste waar het respect en de waardigheid van af droop. Annegien, ik ben je heel dankbaar voor de fantastische wijze waarop je mij begeleid heb in deze voor mij moeilijke en emotionele week. Jouw woorden om alle mooie herinneringen te koesteren en het verleden met Wim te zien als een blijvende bron van vreugde en van kracht zal ik voor altijd koesteren. Jij hebt het voor mij een stuk gemakkelijker gemaakt om met mijn verdriet om te gaan en om voor altijd afscheid te nemen en mijn lieve Wim los te laten in het licht.

Marianne, augustus 2018