Persoonlijk, verbindend en betrokken – Annegien als coach voor een Babs

Hoe leuk is het en hoe vereerd voel je je als je door je nichtje en haar aanstaande gevraagd wordt om hun Babs te worden. Maar dat roept ook direct de vraag op… wat houdt dat precies in, wat betekent dat nou en wat komt daar allemaal bij kijken? En: hoe maken we samen de huwelijksceremonie tot iets heel persoonlijks en feestelijks? Annegien bleek een echte rots in de branding. Samen met het bruidspaar hebben wij eerst een zeer informatieve en prettige bijeenkomst gehad om over ‘het huwelijk’ te praten en over de inhoud van de ceremonie (de beloften, ‘het draaiboek’, de wettelijk verplichte teksten, de rol van de getuigen etc.). Dit gesprek gaf ons de diepgang waar we naar zochten en bood een prachtige start voor de verdere voorbereidingen

Het prachtige weer, de leuke locatie, de aanwezigheid van blije lieve familie en vrienden waren belangrijke ingrediënten van deze speciale dag, maar de ceremonie zelf was écht het hoogtepunt.
De zeer persoonlijke verhalen van de getuigen, de toespraak en het gedicht van de (schoon)moeder, de prachtige live gezongen muziek maar met name de zeer persoonlijke beloften van het bruidspaar gaven de ceremonie een intiem tintje, bezinning en een personal touch. De Liefde was gedurende de gehele ceremonie voelbaar!

De vele jaren ervaring, de praktische ‘tips & tricks’ (en soms kritische noot!) van Annegien waren zeer waardevol en leidden tot de persoonlijke en verbindende ceremonie die we wensten.

Ook de betrokkenheid van Annegien gedurende de voorbereidingen is prijzenswaardig. Zelfs tijdens haar vakantie in Amerika was zij via e-mail bereikbaar om de gehele tekst voor de ceremonie te reviewen en van onderbouwend commentaar te voorzien. Mijn taak als Babs om ‘het verhaal van de ceremonie rond te maken’ is door Annegiens prettige en deskundige begeleiding volledig geslaagd. En daardoor heb ik mijn rol als Babs glansrijk kunnen waarmaken!

Lieve Annegien, het was een waar genoegen om dit samen met jou te mogen doen, nogmaals heel veel dank! Ik raad Annegien iedere Babs to be aan!

 

Liesbeth (en bruidspaar Jolien en Dave), februari 2020

Sereen en inspirerend

Het was een sereen, eenvoudig en inspirerend afscheid van moeder, afgelopen maandag. Misschien een beetje vreemd om voor een uitvaart het woord ‘inspirerend’ te gebruiken, maar zo hebben wij het ervaren dankzij jouw begeleiding en met name op basis van jouw overweging die het ‘vertrek naar de andere kant’ alsook de flinterdunne draad tussen leven en dood onderstreepte. Wij bewaren ook goede en dierbare herinneringen aan het uitgebreide voorgesprek dat wij  bij ons thuis met je hebben gehad. Dat gaf al kracht om het grote verlies te dragen. Moeder bereikte een wat we noemen ‘gezegende’ leeftijd,  maar het is en blijft je moeder. Aan jou past een groot woord van dank voor je begeleiding!

N.N.

Trouwen mét Annegien, simpelweg subliem

Deze review hebben wij bewust wat later geschreven om te kijken of onze mening in de tijd zou veranderen. En is deze veranderd? Ja, onze mening dat de de keuze voor Annegien de juiste is geweest, is sterker geworden. Te meer ook omdat we bij andere huwelijken waar wij afgelopen jaar te gast waren het gemis van Annegien helaas hebben ervaren. Zowel wat betreft inhoud als programma, en dat is zó jammer. Trouwen mét Annegien biedt namelijk heel veel.
In ons geval hebben wij de juiste diepgang weten te vinden. Omdat wij al lang samen waren en inmiddels twee kinderen hadden was het een mooie exercitie om met hulp van Annegien te formuleren waarom we juist wilden trouwen. Dit heeft de periode richting onze dag bijzonder, intens en zeer dierbaar gemaakt. Dankzij Annegien hebben wij de rust kunnen vinden om hier bewust over na te denken. Het lijkt namelijk een vanzelfsprekendheid, maar dat is het allerminst.
Tijdens de ceremonie, toch het belangrijkste onderdeel van de dag, is dit mooi naar voren gekomen. Precies naar onze wens was er een optimale balans tussen diepgang, humor, sprekers en muziek. Alles op een heel mooie, leuke en eigen wijze geleid door Annegien. We hebben na afloop dan ook zoveel mooie reacties ontvangen.
De dag zelf is mede dankzij Annegien perfect verlopen. Ze helpt je om het programma scherp te krijgen en te visualiseren waar eventuele knelpunten zitten. Dankzij haar ervaring weet Annegien hoe je de dag soepel en vlekkeloos kunt laten verlopen.
In korte tijd hebben wij met Annegien een bijzondere band opgebouwd waarbij veel wordt gedeeld en er het volle vertrouwen in elkaar is. Hierdoor waren wij als ‘leidend voorwerp’ goed ontspannen op de dag zelf en konden ook wij ervan genieten. Eigenlijk is het geen keuze en moet je gewoon trouwen mét Annegien, dat maakt de beleving voor bruidspaar en genodigden simpelweg subliem.

Lodewijk en Nina, december 2019

Mentale support, nuchterheid, oog voor details

Annegien, ik wil je nogmaals heel hartelijk danken voor jouw zéér waardevolle bijdrage aan de prachtige viering van het leven van mijn vrouw. Jij was precies wat ik nodig had in deze heel kwetsbare week. In alle opzichten: jouw mentale support, verbeterideeën, tekstredactie, nuchterheid, oog voor alle details, en de regie van de uitvoering met jouw mooie teksten. We kijken als familie en vrienden terug op een mooie, gedenkwaardige viering. Dat doet goed. Ik heb ook heel veel positieve reacties geregen, ook op de elementen die net even afweken van de geijkte paden.

Nogmaals veel dank!

Vincent, september 2019

Diepgang in een prachtige ceremonie

Inmiddels is het een jaar geleden dat wij getrouwd zijn en bijna twee jaar geleden dat onze gesprekken met Annegien begonnen! Het bespreken van de vragen die wij van haar meekregen heeft tot mooie en bijzondere gesprekken geleid. De tips van Annegien en haar sturing tijdens het hele proces heeft tot een prachtige ceremonie geleid waar wij nog steeds veel aan terugdenken. Een ceremonie met diepgang, veel persoonlijke woorden en prachtige muziek. Wij waren zeker ook erg blij met de ‘livemuziek tip’. Wij hebben ook veel complimenten over de ceremonie van onze gasten ontvangen.

Annegien, nogmaals heel erg veel dank voor alles!  

Elisabeth en Willem, september 2019

Verantwoordelijkheid en vertrouwen

Mijn broertje en zijn liefde vroegen mij als hun babs-voor-één-dag, dus: om hun huwelijk te voltrekken. Wat een feest, een grote eer, maar ook: wát een verantwoordelijkheid. Gelukkig was daar Annegien. In onze eerste bijeenkomst heeft ze mij enorm op weg geholpen: hoe zorg je ervoor dat de gesprekken met het bruidspaar vooraf het perfecte voorproefje zijn van hun trouwdag, welke vragen stel je en hoe structureer je de ceremonie? In ons tweede gesprek heb ik mijn verhaal tegen haar aan mogen houden en hebben we samen de puntjes op de i gezet. Annegien zorgde ervoor dat het echt klopte, dat het perfect werd en misschien wel het allerbelangrijkste: ze gaf mij het zelfvertrouwen om dit op een prachtige manier te kunnen doen. Het was waanzinnig en geweldig tegelijk, mede dankzij al haar hulp.

Dank je wel!

 

Marguerite, juli 2019

Fijnzinnigheid en rust, inzicht en overzicht

Heel veel dank voor de mooie manier waarop je ons hebt begeleid en hoe je vorm hebt gegeven aan het afscheid van onze lieve vader en opa. Het was een troostrijk afscheid, dankzij jouw fijnzinnigheid en rust, inzicht en overzicht. We kunnen en gaan met elkaar verder – many thanks en liefs van ons.

Familie van der P., april 2019

Inlevingsvermogen en professionaliteit

Op 25 november 2018 vond de uitvaart van onze 94-jarige tante plaats. Zij had aangegeven dat haar afscheid geleid moest worden door een remonstrantse dominee – zo zijn we bij Annegien terecht gekomen. De kennismaking met haar was uiterst plezierig en de voorbereiding voor de uitvaart verliep dan ook in een zeer prettige sfeer.

Mijn zus en ik hebben de uitvaart dankzij alle inbreng van Annegien als zeer waardevol ervaren; vanwege haar inlevingsvermogen en professionaliteit heeft het afscheid van onze tante een waardig verloop gehad. In onze beleving heeft Annegien écht het verschil gemaakt en zijn wij er erg gelukkig mee dat onze tante er voor gekozen heeft haar uitvaart in remonstrantse stijl te laten plaatsvinden. Het was in alle opzichten een heel passend afscheid, waarvoor onze oprechte dank.

Jacqueline, december 2018

Ik gun veel meer mensen om jouw manier van werken te mogen ervaren

Dank voor jouw attente berichtje op Moeders sterfdag. Vandaag is het precies een jaar geleden dat wij bij jou waren om de afscheidsbijeenkomst voor te bespreken. Met veel warmte denk ik terug aan jouw betrokkenheid, zorgvuldigheid en vakkundigheid. Jouw betrokkenheid bij onze familiegeschiedenis, de zorgvuldige manier waarop je dat vervolgens hebt verwoord tijdens de dienst en jouw vakkundigheid die ervoor heeft gezorgd dat wij tot in de kleinste details waren voorbereid. Nogmaals heel veel dank daarvoor. Ik gun veel meer mensen om jouw manier van werken te mogen ervaren. De laatste jaren van het leven van Moeder waren eigenlijk één groot afscheid. Ik heb die periode als heel bijzonder ervaren. Het gevolg is geweest dat ik haar het afgelopen jaar helemaal niet heb gemist; het is goed zo als het is gegaan. En de (ingewikkelde) familiegeschiedenis kan ik steeds beter integreren in mijn leven, mede doordat ik het afscheid zo bewust kon beleven. Soms doet het pijn; soms word ik er gelukkig van.

A.W., december 2018

Persoonlijk en Betekenisvol

Lieve Annegien,
wat hebben we genoten gisteren!
We zijn nog aan het nagenieten van de hele dag en in het bijzonder van de ceremonie. Elk onderdeel was zo mooi: de speeches, jouw woorden, onze beloften, de wens en de muziek van de organist en de zangeres. Het heeft echt al onze verwachtingen overtroffen, we gingen voor persoonlijk en betekenisvol en dat kregen we met Hoofdletters! Iedereen die we spraken vond de ceremonie ook zo mooi en persoonlijk en er zat zoveel energie in ‘het publiek’. We kunnen niet wachten om je nog een keer persoonlijk te bedanken en alles na te bespreken. Na onze honeymoon boeken we snel een datum.
Heel veel liefs,

Juliette en Kevin, september 2018

Herinneringen koesteren, Afscheid nemen en Loslaten

Lieve Annegien,

Ik heb je op een heel bijzondere wijze leren kennen toen jij in Frankrijk op vakantie was en ik in Nederland de telefoon pakte. Het klikte meteen en ik heb toen een heel fijn gesprek met je gehad.

Ik vertelde je dat mijn lieve echtgenoot Wim waarschijnlijk binnenkort zou sterven en dat hij graag voor zijn afscheid met iemand wilde spreken die hem en mij steun zou geven voor en na zijn dood.

Je hoopte op tijd terug te zijn, zodat je Wim nog kon leren kennen, maar het mocht helaas niet zo zijn. Hij is een dag na jouw thuiskomst van vakantie toch nog plotseling overleden.

Ook ik had je nog niet persoonlijk ontmoet, maar je was er wel een dag later in het rouwcentrum en bij mij thuis. Toen ik jou zag en sprak wist ik dat alles goed zou komen. De manier waarop jij mij hielp het afscheid voor te bereiden heeft grote indruk op mij gemaakt.

Ondanks dat je Wim niet persoonlijk ontmoet hebt, heb je ervoor gezorgd dat het woord dat jij richtte tot mij en tot de aanwezigen bij de afscheidsdienst een heel persoonlijk karakter had. Het was alsof je Wim en mij al veel langer kende.

Van veel van de gasten die aanwezig waren en ook van het personeel van het rouwcentrum heb ik complimenten gekregen over de  mooie en serene sfeer die er heerste waar het respect en de waardigheid van af droop.

Annegien, ik ben je heel dankbaar voor de fantastische wijze waarop je mij begeleid heb in deze voor mij moeilijke en emotionele week. Jouw woorden om alle mooie herinneringen te koesteren en het verleden met Wim te zien als een blijvende bron van vreugde en van kracht zal ik voor altijd koesteren.

Jij hebt het voor mij een stuk gemakkelijker gemaakt om met mijn verdriet om te gaan en om voor altijd afscheid te nemen en mijn lieve Wim los te laten in het licht.

Marianne, augustus 2018

Super mooie woorden, super dankbaar

Lieve Annegien,
Hartelijk dank voor het begeleiden van onze ceremonie op onze trouwdag. Het was een prachtige dag met super mooie woorden! We zijn je super dankbaar voor de perfecte begeleiding tijdens dit voor ons onbekende proces.

Maureen & Micha, mei 2018

Op je gemak bij Annegien

Na veel wikken en wegen besloten we om toch nog voor de komst van ons eerste kindje te trouwen. Met de hulp en inzet van Annegien hebben we binnen drieënhalve week het hele huwelijk uit de grond gestampt! We willen op een later moment graag nog een kerkelijk huwelijk, maar we wilden ook dit burgerlijke deel al wat diepgang laten hebben. Annegien gaf ons ‘huiswerk’: waarom wil je eigenlijk trouwen en waarom juist met deze partner? De antwoorden bespraken we tijdens een persoonlijk gesprek bij Annegien thuis. Annegien was hartelijk, voelde goed aan wat wij wilden en kwam met creatieve ideeën. Hierdoor ging het ‘praatje van de ambtenaar’ over meer dan alleen ‘zo leerden Welmoed en Eric elkaar kennen’. De toespraken van de getuigen tijdens de ceremonie (een idee van Annegien!) waren heel bijzonder en raakten ons zeer. Eric kende Annegien nog niet voordat we haar vroegen onze buitengewoon ambtenaar te zijn, maar ook hij voelde zich zeer op zijn gemak bij haar! Neem zeker contact op met Annegien als je op zoek bent naar een ‘meer dan standaard’ invulling van je huwelijksceremonie!

Welmoed & Eric, mei 2018

Door goede vragen inzicht in onze eigen kernwaarden

Wij zijn in de zomer van 2017 in Zuid-Frankrijk getrouwd en hebben onze spirituele ceremonie met Annegien samen heel intensief voorbereid. Ze stelde goede open vragen; door onze eigen antwoorden kregen we inzicht in waar voor ons de kernwaarden lagen. Door haar ruime ervaring leerden we over verschillende mogelijkheden en zijn we tot een ceremonie gekomen die perfect bij ons paste. Op de dag zelf zijn haar teksten door een vriendin van de familie in goed overleg (en met grondige voorbereiding!) voorgedragen, omdat Annegien zelf helaas niet aanwezig kon zijn. We kijken met een heel warm gevoel op onze grote dag terug, en zeker ook op de voorbereidingsfase, en nemen dit de rest van ons leven met ons mee. Annegien, heel veel dank!

Epke en Philippe, augustus 2017

Mooi en dierbaar afscheid

Mijn moeder is na een jarenlange ziekte deze zomer toch plotseling overleden. Kort na haar overlijden hebben we Annegien Ochtman gebeld om te vragen of ze beschikbaar was voor het leiden van de afscheidsceremonie. Wat fijn dat dit het geval bleek te zijn. De ceremonie was mooi en ontroerend. En helemaal in de geest van mijn moeder. Annegien is hierin een grote steun voor ons geweest. In samenspraak met haar hebben we vorm en inhoud gegeven aan de ceremonie. Ze heeft goed geluisterd, maar heeft vanuit haar kennis en ervaring ook op een prettige manier richting gegeven aan de voorbereidingen en de invulling van de ceremonie. Met hulp van haar praktische tips hebben mijn vader, zus en ik alle drie kunnen spreken. Iets wat ik van tevoren niet had gedacht. Annegien was tijdens de voorbereiding laagdrempelig bereikbaar via app, mail of telefoon, wat heel plezierig was.

We zijn dankbaar voor het mooie en dierbare afscheid van mijn moeder.

Anemone, augustus 2018

Ervaren en open-minded, persoonlijk karakter

Wij hebben in Annegien een heel ervaren en vooral ‘open minded’ ritueelbegeleidster gevonden. Ze heeft ons door middel van een aantal gesprekken goed geholpen om onze trouwceremonie heel persoonlijk inhoud en vorm te geven. Het proces daarnaartoe hebben wij als bijzonder waardevol ervaren. Door middel van een aantal vragen werden we gestimuleerd om ons te bezinnen op wat het voor ons betekende om elkaar het ‘ja-woord’ te gaan geven. Daarover nadenken en met elkaar delen was soms heel ontroerend. Annegien gaf ons de ruimte om de ceremonie helemaal die van ons te laten worden maar ze droeg desgevraagd ook mogelijkheden aan of gaf aanwijzingen van hoe de verschillende onderdelen van de ceremonie op elkaar konden worden afgestemd. Zo kreeg het trouwritueel langzamerhand de vorm waarin wij ons allebei goed konden vinden. Naderhand hebben we veel complimenten gekregen over het persoonlijke karakter waardoor het juist zo aansprak. Maak je over de organisatie geen zorgen, die is bij Annegien gegarandeerd in goede handen!

Xandra en Gertjan, mei 2018

Geduld, gezellige avonden, mooie gesprekken

Lieve Annegien,

Wat kijken we terug op een prachtige dag! We hebben enorm genoten en niet in de minste plaats door jouw hulp. De ceremonie, waarbij je alles prachtig verwoord hebt, was exact zoals we hoopten. Goed dat je ons altijd alles van beide kanten liet inzien en ons nog altijd een keer goed liet nadenken. Dank voor al je geduld, de gezellige avonden en de mooie gesprekken!

Willem en Kim , mei 2018

Ook voor niet-gelovigen

Wij zijn beide gelovig en wilden ons zoontje graag laten dopen. Maar we wilden ook dat het een ceremonie zou worden die iedereen aanspreekt, ook de niet-gelovigen onder ons (en dat waren er veel). We kozen voor een “alternatieve” locatie, een boerderij, en hadden hier een prachtige ceremonie met alle mensen die ons lief zijn. Annegien heeft ons heel goed begeleid in de periode voor de doop. Ze gaf tips, ideeën en suggesties maar uiteindelijk was het onze beslissing en keuze wat we hier mee deden. Hierdoor hebben we een ceremonie gehad die exact was zoals als wij het graag wilden. Van alle aanwezigen hebben we achteraf complimenten ontvangen, over de vormgeving van de ceremonie maar zeker ook over de manier waar op Annegien hierin voor ging. Ze wist iedereen aan te spreken.
Bedankt!

Henk en Tamara, mei 2018

Perfecte begeleiding – complimenten van zowel gelovige als niet-gelovige gasten

Na de geboorte van onze twee kinderen hadden wij sterk het gevoel dat we wilden trouwen; een mooie bezegeling van onze liefde en het vieren van onze liefde, samen met de mensen om ons heen. Wij hebben lang nagedacht hoe we de ceremonie zouden inkleden; voor ons het belangrijkste onderdeel van de dag. Gezien mijn christelijke achtergrond wilde ik graag vanuit de kerk trouwen, maar wel zo dat mijn vriend (en zijn familie), met niet-gelovige achtergrond, zich hier ook helemaal in konden vinden. Een lastige (misschien wel onmogelijke) opgave, dachten we nog. Na een zoektocht kwamen we terecht bij Annegien. Na het eerste gesprek wisten we meteen: dit gaat helemaal goed komen. Zij heeft ons perfect begeleid. De gehele dienst werd tot in de puntjes uitgedacht. Een maatwerk- Jurre & Marjon – huwelijksviering! Wij hadden de ‘lead’, maar Annegien structureerde het gehele proces met haar kritische blik en adviseerden ons waar wij vastliepen. Ze hield ons scherp met het stellen van de juiste vragen op het juiste moment (in gesprek bij haar thuis en tijdens ‘huiswerkopdrachten’). Vragen zoals: waarom wil je trouwen met deze persoon, wat is de essentie van trouwen, wat beloof je elkaar en hoe houd je deze belofte levend? Hoe zien jullie ‘God’, ‘de Eeuwige’, ‘het leven’, ‘de liefde’ (of kan je dit allemaal onder één noemer scharen?). Veel stof tot nadenken namen we na de warme gesprekken bij haar thuis mee naar huis. Deze intensieve begeleidingsperiode heeft onze relatie verdiept. We stonden stil bij essentiële levensvragen waar we vaker bij zou willen/moeten stilstaan binnen een relatie/ jong gezin (iets wat door de waan van de dag naar achteren verschuift). Door Annegiens werkwijze waren we ‘verplicht’ hier intensief mee bezig te zijn en hopelijk blijven we datj zo nu en dan doen.

De uiteindelijke huwelijksdienst was precies zoals wij het wilden. De persoonlijke woorden, de muziek, de overdenking (liefde overwint alles), de persoonlijke beloftes en de inzegening van ons gezin; alles klopte. Heel knap hoe Annegien alle ‘losse’ elementen conform onze beider wensen perfect op een warme, persoonlijke wijze aan elkaar heeft verbonden . We hebben veel complimenten gekregen over onze persoonlijke, bijzondere dienst die zo goed bij ons paste; zowel van gelovige als van niet-gelovige gasten. Annegien, zoveel dank dat je onze dag onvergetelijk hebt gemaakt!

Marjon en Jurre, mei 2018

Rust en zachte daadkracht

Wij hebben Annegien gevraagd om het afscheid van mijn man te begeleiden.
Al na tien minuten in het eerste gesprek zei mijn oudste zoon spontaan: “Wat ben ik blij dat jij er bent”.
Ook zelf ervoer ik haar rust maar ook zachte daadkracht als zeer welkom.
Zij nam ons aan de hand via diverse vragen en speelde daarbij nauw in op onze persoonlijke behoeften. Die wist Annegien heel zuiver boven water te halen. Haar praktische tips bleken ook zeer nuttig.
Zonder Annegien waren we ondergesneeuwd in ons verdriet en was het afscheid niet zo mooi en passend geweest.

Ariane

Woorden van betekenis

Graag willen we je nog eens bedanken voor je goede begeleiding bij de uitvaart van onze tante. Zowel bij het verwerken van haar overlijden als tijdens het spreken bij het afscheid en het maken voor het boekje daarvoor, hebben wij jouw inspirerende hulp gekregen en daarnaast veel zorg. Je hebt goed leiding gegeven aan de bijeenkomst en woorden gesproken die werkelijk van betekenis waren voor menigeen die er bij was, zeker voor ons. We denken dat het werk dat je doet voor huwelijken, begrafenissen en crematies heel gelukkig is. Overigens ben ik blij met je boek Nieuwe rituelen.

HB, maart 2018

Gedachten omzetten naar mooie woorden

We kijken terug op heel bijzondere dag. Wat hebben wij genoten van het doopritueel! Precies zoals wij in gedachten hadden en op een plek die voor ons speciaal is. Het was heel prettig dat jij, Annegien, ons hebt laten nadenken over de doop. Je hebt door de gesprekken onze gedachten kunnen omzetten naar mooie woorden.  Daarnaast hebben we een aantal ‘katholieke rituelen’ in de plechtigheid kunnen opnemen, mede omdat jij voor de olie kon zorgen. En hebben we samen toch maar mooi het zegenlied gezongen. Ook de genodigden hebben het ervaren als een mooie en bijzondere gebeurtenis. Annegien bedankt!

Tanja en Angela, oktober 2017

Alles klopte

Met veel genoegen en warmte kijken we terug op de mooie plechtigheid. Alles klopte, de plek, het weer, de toespraken, de muziek en al de aanwezigen. Annegien, heel veel dank voor alles wat je voor ons betekend hebt, zowel bij het afscheid van papa als nu van mama.

Pieter, oktober 2017

Als ik ooit zou gaan trouwen…

Annegien heb ik leren kennen in een moeilijk periode van mijn leven, namelijk een week voor het overlijden van mijn moeder. Het was mijn moeders wens dat Annegien haar overlijdensdienst zou begeleiden. Maar, en dat is de kracht van Annegien, daar bleef het niet bij. Die heftige week voor het overlijden van mijn moeder kon ik op elk moment op Annegien – voor mij op dat moment volstrekt vreemde- terug vallen en stond ze me bij met wijze woorden en goede raad. Door haar ingebouwde rituelen, haar ervaring en inzichten, werd het een week om nooit te vergeten. Ik mag mezelf gelukkig prijzen dat ik op zo’n liefdevolle manier afscheid heb mogen nemen van mijn moeder en dat mijn moeder op zo’n waardige wijze afscheid heeft kunnen nemen van het leven. En dat, mede dankzij, Annegien, die mij -logischerwijs- in zeer korte tijd dierbaar is geworden.

Op dat moment had ik al bedacht dat als ik ooit zou gaan trouwen dat Annegien de Babs moest zijn. En zo geschiedde.

Wederom door haar bedachte rituelen voorafgaand aan de grote dag, is het een groot succes geworden. Door vooraf met haar te spreken over de meest essentiële zaken in het leven, door samen na te denken over wat je nou eigenlijk echt van elkaar verwacht en wat het huwelijk voor je betekent, waarom je met diegene wilt trouwen, word je automatisch gedwongen samen naar een dieper gelegen laag in je relatie af te dalen. En dat alles op een liefdevolle, ontspannen, geestige manier bij haar op de bank. Annegien denkt, sturend, mee. Ze geeft, sturend, adviezen. Ze heeft alles, op subtiele wijze, geheel onder controle.

Wij zijn bijzonder dankbaar dat Annegien in ons leven is gekomen.

Marieke, juli 2017

Intense en waardevolle voorgesprekken

‘De ceremonie was nog mooier dan ik dacht,’ zei mijn lief na afloop van onze bruiloft. Annegien heeft daar zeker een grote bijdrage aangeleverd! Onder andere door de intense en waardevolle voorgesprekken, haar ervaringen en tips, haar vertrouwen dat het allemaal goed ging komen, haar humor en haar manier van spreken voor een grote groep mensen. Ze wist onze woorden en wensen in een vorm te gieten waardoor de ceremonie ‘rond’ was en de mensen in de zaal met ons in verbinding de liefde konden voelen en vieren. Dank je wel Annegien voor deze mooie ‘reis’ samen!

Debby en Marijke, mei 2017

Absoluut onvergetelijk

Lieve Annegien, graag wil ik je enorm bedanken voor ALLES. Je bent werkelijk een topmens voor (de invulling van) dit beroep. Dat je tijdens ons nagesprek alle details nog bleek te weten zegt genoeg. Mede dankzij jou is het laatste zijn ‘in’ ons midden van mijn man iets heel bijzonders geworden en absoluut onvergetelijk. Zelfs vandaag zei iemand dat nog weer! De kinderen en ik zijn je ongelooflijk dankbaar voor de voortreffelijke, ‘strenge’, maar vooral ook lieve en warme manier van begeleiden die jou zo uniek maakt. We hebben ons kunnen koesteren en weten dat hij er al die tijd mee heeft ingestemd. DANK!

MN, maart 2017

Gestructureerd, geduldig en liefdevol

Totaal onverwacht verloren wij, bij zijn geboorte, onze zoon. De uitvaartbegeleider bracht ons in contact met Annegien, die ons bij de hand nam en stap voor stap leidde naar een prachtige en intense afscheidsceremonie. Stap voor stap, dat was zó belangrijk! Want wat komt er veel op je af als dit je overkomt, zoveel keuzes die je moet maken en dat terwijl de emoties door je lijf en je ziel heen gieren. De dienst en de begrafenis hebben ons enorm geholpen om daarna samen het leven weer op te pakken – als we hier niet zo goed en bewust bij stilgestaan hadden was dat nog veel moeilijker geweest; daar zijn we van overtuigd. We zijn Annegien heel erg dankbaar voor de tijd en energie en met name ook de intensieve begeleiding die zij ons heeft gegeven in deze hele zware en moeilijke tijd. Dat is voor ons heel waardevol gebleken, destijds en tot op de dag van vandaag. Afscheid nemen kun je maar een keer doen en Annegien heeft ons geholpen afscheid te nemen zoals we dat echt wilden. Op een moment dat wij zelf niet wisten waar te beginnen heeft zij ons heel gestructureerd, geduldig en liefdevol geholpen met de organisatie en met het vinden van de rust in onszelf om het aan te kunnen. Dankjewel Annegien, vanuit de grond van onze harten.

Mariël & Olaf

Een huwelijk dat echt bij je past

Na bijna een heel leven vriendschap en al ruim tien jaar samen, wilden we allebei de volgende stap zetten: trouwen. Juist vanwege onze lange voorgeschiedenis, zo anders dan bij veel andere verloofden, wilden we een persoonlijke en intieme ceremonie die echt bij ons zou passen. Annegien had het huwelijk begeleid van een van onze ouders, die ons aanraadden contact met haar op te nemen. Dit verliep meteen al zeer prettig; we voelden ons compleet op ons gemak bij Annegien, die ons vriendelijk doch compleet niet zweverig schetste hoe het proces zou verlopen: een aantal gesprekken en de uiteindelijke ceremonie van haar kant, moeilijk huiswerk van onze kant. Vragen beantwoorden klinkt makkelijk, maar op papier een antwoord formuleren op vragen als “Waarom wil je precies trouwen?” en “Wat vind je leuk aan de ander?” vereist behoorlijk wat tijd. Vooral de geloften bedenken en goed verwoorden was echt een uitdaging. Door een en ander los van elkaar op te schrijven en later te delen, heeft het hele voorproces ons al veel dichter bij elkaar gebracht en onze relatie nog hechter en beter gemaakt.

Door belangrijke elementen uit ons leven, vrienden & familie en muziek door de hele ceremonie heen te weven, werd het echt een uniek iets. Ook in praktische zaken was Annegien heel goed, met al haar jaren ervaring kon ze knelpunten snel voorzien en maatregelen bedenken om die te voorkomen. Op de dag zelf was Annegien fantastisch: de ceremonie was precies zoals we ons hadden voorgesteld en zoals we hadden gehoopt. Alle onderdelen, van musicerende familieleden tot speechende getuigen, waren perfect op elkaar afgestemd en Annegien heeft alles prachtig met elkaar verbonden, ook met punten die in onze voorgesprekken voorbij waren gekomen. Haar suggestie om het jawoord te bezegelen met een zegenlied door alle aanwezigen maakte ons compleet sprakeloos.

Wij weten zeker dat de huwelijksceremonie op onze grote dag de allerbeste manier was om ons leven samen te beginnen en we denken er nog vaak aan terug. Onze gasten hebben veel gelachen en veel tranen gelaten en we horen nog vaak dat mensen de ceremonie echt bij ons vonden passen. Annegien, wij zijn je heel erg dankbaar dat je onze bruiloft onvergetelijk hebt gemaakt. En we zouden iedereen willen aanraden dit belangrijke ritueel ook door Annegien te laten leiden.

Mara & Floris, juni 2016

Prachtig en Plechtig

Annegien heeft als BABS ons huwelijk op prachtige en plechtige wijze voltrokken en zij is, daaraan voorafgaand, zeer behulpzaam geweest in het proces naar onze huwelijksdag toe. Door de prettige en professionele wijze waarop zij diverse gesprekken met ons voerde kreeg de voorbereiding alsmede de voltrekking van ons huwelijk nog meer diepgang. Samen met Annegien bereidden we de huwelijksceremonie grondig voor. Zij stelde ons vragen en hielp ons keuzes te maken. Zij maakte ons weer bewust van het belang van een mooie ceremonie en het heel goed doordenken van het aangaan van een zo bijzondere verbintenis.  Annegien heeft eerder samen met ons de afscheidsceremonie van onze zoon vormgegeven en intuïtief wisten we toen al: deze vrouw gaat ons ook trouwen! En dat is nu ook gebeurd! We vierden ons huwelijk, met iedereen die ons lief is, op het strand. De ceremonie was tot in de puntjes verzorgd. Er was diepgang, er was inhoud, er waren goeie grappen en veel ontroerende momenten. We hebben alle vertrouwen in onze toekomst samen, en dat vertrouwen werd nog eens bevestigd door die bijzondere gesprekken met Annegien, waarvoor veel dank. We zullen iedereen aanraden om contact met je op te nemen, in vreugde en verdriet en zijn dankbaar dat je zoveel voor ons hebt gedaan!

Mariël & Olaf, mei 2017

Persoonlijk en feestelijk

Lieve Annegien, duizendmaal dank voor het begeleiden van ons huwelijk. We hebben genoten van onze gesprekken ter voorbereiding, de voltrekking in Naarden en het hoogtepunt, de trouwdienst in Vorden. We zijn dankbaar voor alle woorden die gezegd zijn. Het was dierbaar, persoonlijk, weloverwogen, vrolijk en enthousiast – precies zoals wij allebei samenzijn. Het was een fantastisch festivalweekend, ons Fête des Fleurs. We zijn je ontzettend dankbaar dat je alle officiële zaken zo persoonlijk en feestelijk hebt overgebracht. En van al onze familie en vrienden hebben we complimenten gekregen. Die geven we heel graag aan jou door!

Tijo en Ellyne, mei 2017

Bij de hand genomen

Veel dank voor je steun in de laatste dagen dat J. nog bij ons was. Door de gesprekken met jou kon hij met vrede afscheid nemen van het leven. En na zijn overlijden was jij er voor ons en heb jij ons bij de hand genomen en ons stapje voor stapje geholpen om zijn afscheid te verwerken. Ik zal dat altijd met dankbaarheid onthouden.

A.

Reflecteren op wat belangrijk is

Beste Annegien,

dank je wel voor je zeer attente en lieve medeleven op de sterfdag van mijn moeder. Vanaf vanochtend brandt bij mij al een kaarsje bij haar portret, naast een bosje verse viooltjes en haar rozenkrans. Dat zijn voor mij dan van die rituelen, die me helpen tijdens zo’n dag als vandaag. Rituelen, jou wel bekend. Ondanks het gemis en verdriet, kijk ik terug op een bijzondere dag en de dagen die daarop volgden, specifiek de begrafenis. Het geheel – van zon, kerk, gebeden, bloemen, muziek, gesprekken, samenzijn en het reflecteren op wat belangrijk is tijdens deze dagen – is een prachtige herinnering. Jij hebt me weer leren kijken naar cq het waarderen van symbolen en rituelen, die mij (en ons) hierin hebben gesterkt.

Nog steeds en wederom dank!

CL

Iets heel speciaals

Lieve Annegien

Het is al weer een tijd geleden dat papa is overleden, maar nog steeds als ik terugdenk aan de wijze waarop wij ‘afscheid’ van hem hebben kunnen nemen, ben ik je zeer dankbaar. Laatst zag ik je fietsen (van een afstand, anders had ik zeker even een gil gegeven) en het eerste wat door mij heenging was een warm, krachtig en blij gevoel. Dat vind ik nog steeds zo knap, dat je dat aan ieder van ons kon overbrengen in zo’n moeilijke periode. We stonden er niet open voor door het verdriet dat we hadden, maar jij kwam er doorheen. Je kon de situatie snel aanvoelen en analyseren. Je gaf ons de ruimte, waar je heel subtiel de nadruk legde op een bepaalde manier van denken of doen om het beste eruit te halen. En wat ik al eerder zei: ‘alsof je papa, net als wij, goed kende.’ Dat was heel bijzonder. Voor mij een kroon op zijn leven. Dat kan ook nooit iemand ooit meer wegnemen. In ons gezin en met de familie hebben we het daar nog steeds over. Doordat we vertrouwen hadden in jouw luisterend oor, jouw geduld en jouw kijk konden we elkaar ook beter vinden.
Kortom: je hebt mij iets heel speciaals gebracht, dat ik niet zal vergeten! En ik hoop dat je dat ook steeds weer meer dan terugkrijgt, in jouw leven, met alle mensen om je heen.

T.W.

Getroost

Wij kijken allemaal met een heel goed gevoel terug op het afscheid afgelopen donderdag. Ik denk dat we een heel mooi en goed beeld hebben kunnen schetsen van wie vader is en was en hoeveel hij voor ons allemaal betekent. Heel, heel veel dank voor jouw ondersteuning daarbij en jouw mooie en troostende woorden in de kerk en op de begraafplaats (en ook bij het verlaten van de het huis en de avond daarvoor bij het sluiten van de kist). We zijn ontzettend blij dat we jou hebben gevraagd. Iemand die erbij was gaf een mooi compliment, eigenlijk aan jou gericht. Ze zei: “meestal hou ik niet zo van dat kerkelijke maar nu liep ik “getroost” de kerk uit’. Daar sluiten wij ons graag bij aan.

Elisabeth en Anne-Marie

Liefdevolle aandacht

Dankjewel, Annegien, voor al je geduld, luisterend oor, liefdevolle aandacht, je voortreffelijke boodschappen thuis, in de kerk en bij het graf. Het was heerlijk om zo tegen je aan te mogen leunen. Ik denk dat Moeder HEEL HEEL erg blij met je was en is, meekijkend vanuit de hemel. Op het goede moment heb je haar pad gekruist. En van die ontmoeting heeft menigeen zaterdag de vruchten mogen plukken. En ik zakken vol!!!

 

Rembt, januari 2016

Eigen invulling zonder tradities los te laten

Begin 2015 waren we verloofd! Wat was het een spannende en mooie tijd. We hadden een hele bijzonder locatie in het groen voor ons huwelijk uitgezocht. De invulling van onze huwelijksceremonie was voor ons een belangrijk onderdeel van de dag en we wilden hierin goed begeleid worden. We vonden het belangrijk dat we er onze eigen invulling aan konden geven zonder bepaalde huwelijkstradities los te laten. We kenden Annegien van eerdere huwelijken. We voelden ons vanaf het eerste gesprek direct prettig bij haar aanpak. We kregen tijdens de aankomende maanden vragen mee naar huis om zo langzaam samen tot de invulling van onze ceremonie te komen. Gedurende het proces werd die steeds duidelijker ingevuld met als resultaat een fantastische dag die we vele malen intenser beleefd hebben dan we van te voren verwacht hadden.
Veel dank, Annegien, voor al je hulp en begeleiding in dit bijzondere jaar.

JuCi, september 2015

Indrukwekkend

Na twee gesprekken te hebben gehad met Annegien over onze moeder bleek dat voor haar genoeg te zijn om een hele mooie plechtigheid voor ons in elkaar te zetten. Het was alsof zij onze Moeder al jaren had gekend. We vonden het zo indrukwekkend dat wij Annegien ook gevraagd hebben bij het uitstrooien  van moeders as te zijn. Het voelde alsof ze onderdeel uitmaakte van onze familie. We zijn heel dankbaar dat we haar gevonden hebben.

Paul

Professional input, caring, help and personal touch

After Mum passed away and had asked for a funeral for immediate family and a few guests I was surprised that our brother had asked the help of someone outside the family to assist with the arrangements. The family could surely handle this themselves. During our first meeting with Annegien I knew that my reservations were totally unfounded. Annegien’s professional input, caring, help and personal touch allowed the family to focus on Mum and not the details of the event. The experience of Mum’s funeral were very spiritual and I will cherish that for the rest of my days.

When it came to organizing the spreading of Mum and Dad’s ashes I was the first to agree and again ask for Annegien’s help organizing the event. Again Annegien was able to think of all the things that get overlooked by our grieve and emotions. Our family had an experience that we will remember forever thanks in large part to Annegien.

We would absolutely recommend Annegiens’s services to any family at a time of loss, grieve and difficult time.

Thank you very much Annegien.

Hein, Elisa, Liam and Tristan

Wind en water

‘Lieve vader, de gedachte dat jij weer bij moeder bent, stelt mij gerust en geeft troost.’

Met deze woorden eindigde ik mijn afscheidsrede tijdens de dankdienst van vader, precies drie jaar na het overlijden van moeder. Een jaar later strooiden wij de as van vader én moeder samen uit, naar hun wens, in zee.

Vanaf het moment dat moeder ziek werd, heeft Annegien ons gezin gevolgd en begeleid. Ze leidde het afscheid van zowel moeder als vader. De vraag of zij mee zou gaan met het uitstrooien van de as was dan ook snel beantwoord: als we dat met zorg wilden doen, dan wilden we ook graag dat Annegien daar weer bij was.
Vanaf Neeltje Jans, dichtbij Zeeland waar moeder als kind en later wij als gezin vele vakanties op het strand speelden voeren we op een kleine vissersboot in de richting van Engeland, waar vader in zijn jonge jaren en later als piloot woonde. Net als toen: met de zon op je gezicht en de wind door je haren. Met onder andere gedichten uit de beide afscheidsdiensten keek Annegien samen met ons kort terug op de levens van vader en moeder – het was een intens moment. Na het uitspreken van dankbaarheid voor hun levens strooiden wij, om de beurt en ieder met eigen gedachten, de as uit over de zee.
De wind en het water namen de as mee; terug naar Onze Lieve Heer, de aarde en de vrijheid. De gedroogde bloemen uit het bruidsboeket, die al die jaren boven hun bed hingen, strooiden we er achteraan.

In moeders mandje zaten de glazen van vroeger en een fles om het leven en de toekomst te vieren. Daar hoorden natuurlijk Zeeuwse bolussen bij. Drie vliegtuigen, één zwart, vlogen over. Het leek wel een missing man formation, en dat maakte het ritueel helemaal af.

Door samen met Annegien met zoveel zorg stil te staan bij en uiting te geven aan ons geloof, onze dankbaarheid en mooie herinneringen, is er ruimte voor de toekomst en het weer vieren van het leven, ook zonder onze ouders. Veel dank, Annegien!
Asverstrooiing Leyds

PvH

Zonde om het niet te doen.

In de aanloop naar ons huwelijk hebben we al meteen besloten dat de de ceremonie het fundament moest worden van de dag, intiem, persoonlijk en met de juiste diepgang. Al snel kwamen we hiervoor bij Annegien terecht en zij heeft met ons een perfecte invulling aan deze ceremonie gegeven. Misschien nóg wel meer dan met de ceremonie zelf, zijn we heel blij met de voorgesprekken die we met Annegien bij haar op de bank en in alle rust hebben kunnen voeren. Die hebben ons veel geleerd over onszelf, enorm geholpen de juiste keuzes voor de ceremonie en de dag te maken en soms zelfs het duwtje in de rug te geven uiteindelijk iets te doen waar we nu zeer dankbaar voor zijn. We kijken terug op een zeer mooie dag, waarop muziek, woorden, omgeving en mensen samen het perfecte moment creëerden om elkaar het jawoord te geven. Als mensen ons vragen of het traject met Annegien het waard was, is ons antwoord steevast: “Doe het, want het zou zonde zijn om het niet te doen”. Veel dank!

Henriette & Wouter

Intieme ceremonie en groot feest

Toen wij ons huwelijk begonnen te plannen waren we er al snel uit; We wilden een intieme ceremonie en een groot feest. Annegien heeft ons een ceremonie gegeven waar onze harten nog steeds sneller van gaan kloppen.

Ze liet ons, voor de ceremonie en onszelf, nadenken over hoe onze liefde was ontstaan en wat onze verwachtingen waren van het huwelijk. Hieruit volgden vele dierbare momenten. Niet alleen bij het voorbereiden van de ceremonie maar ook nu nog, een jaar later, wanneer we er even voor gaan zitten en dezelfde vragen nogmaals aan elkaar beantwoorden.

De ceremonie zelf was prachtig! Annegien kon onze liefde en verwachtingen perfect verwoorden en heeft dat ene belangrijke moment voor ons ontzettend romantisch en onvergetelijk gemaakt!!!bruiloft-hester-mark-18

Mark en Hester

Op maat

De stap naar een tweede huwelijk hebben we niet snel gezet. We waren ruim elf jaar samen voordat bij ons het besef was gegroeid dat we familie van elkaar wilden zijn en dat we, mocht het nodig zijn, voor elkaar wilden zorgen als man en vrouw. Beiden met een verleden, met veel verdriet, beiden met kinderen uit een eerder huwelijk die gelukkig alle vijf blij waren (er verscheen een brede glimlach op hun gezichten) met ons voornemen om te gaan trouwen. Vorig jaar trouwde Annegien, een goede vriendin van ons, onze oudste dochter. Onze aarzeling om Annegien ook voor ons huwelijk te vragen, haalde zij direct weg: vertrouw op mijn professionaliteit dat ik de ceremonie op maat verzorg, aangepast aan jullie leeftijd en omstandigheden. Annegien heeft dat meer dan waar gemaakt, zij heeft werkelijk de juiste capaciteiten om met een compleet andere ceremonie, die bijna een dienst was, ons huwelijk te voltrekken. Dank daarvoor, we genieten erg na!

Anton en Tineke

Kwaliteit en resultaat – een voortreffelijke dienst

De rol van de persoon die het huwelijk sluit is ontzettend belangrijk. We zijn blij dat wij dit voor ons huwelijk al inzagen en voor Annegien kozen. Wat bijzonder is, is dat we het gevoel hadden dat zij ons ook koos. We wisten al dat er een aantal eigenschappen of gewoontes zijn van mensen die een trouwceremonie leiden die we tijdens ons huwelijk liever niet wilden zien. Bijvoorbeeld uitweidingen over wie de babs of pastor al had getrouwd of kende, banaliteiten en andere open deuren die op iedereen van toepassing kunnen zijn, het op infantiele toon of ‘te zweverige’ manier toespreken van de gasten, te ‘zware’ ceremonies, (al dan niet geestig bedoelde) reclame-uitingen voor eigen parochie, geforceerde pogingen tot humor, willekeurige dan wel onherkenbare beschrijvingen van het bruidspaar, en zeker ook: te lange ceremonies. We wisten eerlijk gezegd beter wat we niet wilden, dan wat we wel wilden. Tijdens de eerste kennismaking bleek dat we ons bij Annegien over de eerder genoemde valkuilen geen zorgen hoefden te maken. Uiteraard wilden wij een ceremonie die voor ons recht deed aan ons trouwen met aandacht voor ons en onze wensen. Met een duidelijke uitleg van haar aanpak, wat ze met ons wilde bereiken en de te nemen stappen daarnaar toe, wist ze ons vertrouwen en vooral ook onze sympathie direct te winnen. Als wij aan anderen uitleggen wat er zo fijn en goed was aan Annegien, dan is dat zij ons begeleid heeft op de route naar de huwelijksceremonie toe en ons tegelijk bewust heeft gehouden van het bijzonder leuke proces. We bewaren dan ook fijne herinneringen aan het samen in elkaar zetten van de ceremonie. Annegiens aanpak is gericht op kwaliteit en resultaat, ze is pragmatisch en houdt voortdurend een vinger aan de pols. Dit gaf ons het gevoel dat alles onder controle was. Samen met de voor ons geweldige, warme en toepasselijke ceremonie als resultaat was dit enorm veel waard. Ze heeft ons in meerdere betekenissen van dat woord een voortreffelijke dienst geleverd. Vermeldenswaardig is ook dat Annegien namens ons de goede orde bewaakte en heel adequaat ingreep toen onze pianiste ernstig verlaat was. We zijn dus uiterst dankbare mensen en tevreden klanten. Ieder stel dat (i) stil wil staan bij de huwelijksceremonie (of deze nu kerkelijk is of niet) en (ii) daar een coherent en toepasselijk geheel van wil maken op de manier zoals zij dat wenst, raden we aan om met Annegien te gaan praten. Stellen die dat niet zo belangrijk vinden, zouden het overigens helemaal moeten doen omdat het zo veel plezier en mooie herinneringen oplevert. In het nagesprek vroeg Annegien ons om verbeterpunten, maar die konden we niet goed bedenken. Dit komt, Annegien, omdat jij op je persoonlijke wijze de dienst hebt voorbereid en geleid en dit baseerde op je overtuigingen en ervaringen over hoe het zou moeten (waaronder jouw “less is more” benadering). In beide konden we ons zowel vooraf als achteraf heel erg goed vinden. Nogmaals dank en voel je vrij dit op je website of anderszins te delen. Veel liefs!

Ico en Caroline

Tussen de regels door kijken.

Het is alweer een aantal weken geleden, het huwelijk van mijn dochter.
Het was een ware sprookjesachtige dag, met heel veel mooie geluksmomenten. Het was ook vrolijk en ontspannen, en ik werd geraakt door de blijheid van het bruidspaar die over de hele dag een prachtige glans heeft gelegd. In alles werd duidelijk met hoeveel aandacht en zorg deze dag door hen was uitgestippeld. Tijdens de ceremonie waren ze ‘echt verbonden’ en ik weet dat er heel veel samen met jou Annegien tot stand gekomen is. In datgene wat je hebt gezegd was merkbaar dat je bij deze twee mensen tussen de regels door hebt gekeken.
Voor dit alles wil ik je heel hartelijk danken; mijn dochter is door jou gezien tijdens de voorbereidingen en de dag zelf. Zij heeft hierdoor, samen met haar grote liefde, op een stralende wijze en in vol vertrouwen een grote stap in haar leven kunnen zetten. Nogmaals mijn dank, graag tot ziens!

E.M.

Stukje rust en houvast

Annegien heeft mijn moeder een stukje rust en houvast kunnen geven tijdens haar ongelijke strijd en in de laatste dagen van haar leven. Annegien heeft mijn vader, mijn broer en mij rust en steun gegeven vanaf het eerste moment van ons verlies tot aan de periode daarna. Ze heeft mijn jongens en hun neefjes en nichtje een speelse manier geboden om zowel het verlies als het voortbestaan van hun oma een plekje te geven. En tijdens de crematie heeft ze de aanwezigen in het hart weten te raken met de realistische manier waarop ze mijn lieve moeder heeft neergezet en met de persoonlijke boodschap van zingeving die ze daaraan heeft toegevoegd. Door haar enorme betrokkenheid, warmte, rust, inlevingsvermogen, kennis van zaken, praktische tips, ervaring en haar visie op het leven en de dood. Door er te zijn, zonder te aanwezig te zijn, heeft zij een onbeschrijfelijke toegevoegde waarde gehad gedurende het hele proces van afscheid nemen, overlijden, cremeren en beginnen met verwerken. Een onschatbare waarde die nog lang resoneert en ons enorm heeft geholpen en zal helpen een vorm van vrede en acceptatie te vinden. Wij zijn dankbaar dat mijn moeder Annegien op ons ons pad heeft gebracht.

 

Philippine

Juiste dosis diepgang

Maarten en ik hebben enorm genoten van onze grote dag, die mede door jou precies zo is geworden als wij gehoopt hadden. We wilden een ceremonie die persoonlijk was, ontspannen en niet te formeel, maar wel met de juiste dosis diepgang. En zo was het. De sfeer was prachtig. De inhoud gevarieerd en in balans. Het was niet te lang en niet te kort. Helemaal perfect.
Ook van de aanloop naar de grote dag hebben wij zeer genoten. De gesprekken met jou waren erg leuk. Er heerste een gezellige en open sfeer. Je stelde de juiste vragen waardoor wij echt aan het denken werden gezet over het hoe en waarom van het huwelijk. Het contact met jou buiten de gesprekken om verliep ook altijd uitstekend – je communiceert tijdig, duidelijk en reageert snel, wat erg prettig werkt.

Annette & Maarten

Persoonlijke belofte

Wij vonden het heel mooi zoals je zaterdag ons nichtje getrouwd hebt. Ik denk dat ik vooral ook onder de indruk ben van de weg die jij kiest er naar toe. Mooi om te horen hoe, met jouw steun, langzamerhand twee mensen tot een persoonlijk uitgesproken belofte komen, die toch iets van een eeuwigheid in zich heeft. Het zijn twee bijzondere mensen die echt bij elkaar passen en het is prachtig zoals jij daar een vorm voor kiest. De persoonlijke belofte is ook wel de winst van deze nieuwe vorm, als je écht zelf moet nadenken wat je wilt beloven is dat toch iets heel anders dan wanneer bijvoorbeeld de kerk dat voor jou uitstippelt.  Aan het einde van je verhaal  voelde ik ook een moment van bezinning en de zachte wind in de rug die hun zal steunen.  Ik kijk met bewondering naar je werk en hoe je dit doet; het is zó fijn om naar je te luisteren.

Een nichtje

Rust

Lieve Annegien, je bent in mijn ogen een bijzonder mens. Over tomeloos gesproken, al is het je werk……dank je wel vanuit mijn hart! En weet je wat ik heel bijzonder vond, toen jij begon met spreken bij P’s herdenking, werd ik direct heel rustig en kon ik zijn waar ik was, daar. En al het andere loslaten.

AB

Trouwceremonie in beeld

http://youtu.be/6irCOUqi9rM

Patricia en Willem

Hebe

Wat was het ontzettend fijn en bijzonder om echt heel bewust samen stil te staan bij wat we onze dochter Hebe mee willen geven, wat we belangrijk vinden in het leven en in haar opvoeding en hoe we beloven haar te zullen grootbrengen, om dat vervolgens in het bijzijn van onze dierbaren uit te spreken en zo samen met hen haar komst op deze wereld te vieren. De dienst was weer heel bijzonder; nog zoveel mooier dan we ons hadden voorgesteld: warm, toegankelijk voor alle aanwezigen en prachtig qua inhoud, zeker niet te ‘zwaar kerkelijk’ maar wel een echte doop, heel persoonlijk mede door het verweven van zowel katholieke als hervormde tradities uit beide families…
En dit alles op de, voor ons inmiddels bekende, hele fijne en vertrouwde manier door Annegien begeleid; zeer goed voorbereid, overal aan gedacht, niets wordt aan het toeval overgelaten maar een vast stramien voor een dienst bestaat zeker niet; niets is vreemd en in principe kan alles…
Annegien heeft opnieuw het spirituele op een aardse, nuchtere en bij ons passende manier weten te verwoorden, weer heel veel dank daarvoor!

Doop Hebe

Fré en Step

Het allermooiste afscheid

Een heel groot intens verdrietig gat, waar te beginnen, en hoe? Er moet zoveel geregeld worden en voor de liefste moeder wil je bovenal het allermooiste afscheid… Mama had zo weinig gezegd over hoe ze het wilde maar met Annegien had ze wel summier een aantal dingen besproken.
Annegien heeft ons in deze donkerste dagen waarin de grond onder onze voeten er even niet leek te zijn zo fijn bij de hand genomen en in alle rust met ons de afscheidsdienst voorbereid. De weg naar de dienst toe, in de tussenliggende week, was een week van samen heel bewust afscheid nemen. Met onder andere Annegiens kleine handreikingen hebben we ‘het verdriet in stukjes geknipt’ zoals zij dat zo mooi verwoordt.
‘Zelf iets zeggen tijdens de dienst; ik zou het heel graag willen maar dat kan ik niet…’ ‘natuurlijk kun je dat wel, gaan we samen voor zorgen…’ en met Annegien haar tips lukte het dan ook en dat was heel waardevol!
De dienst was echt zo ontzettend mooi, persoonlijk en dierbaar. Onze lieve moeder had geen waardiger afscheid kunnen hebben, het voelt ergens vreemd om te zeggen over een begrafenis maar we kijken er echt met een trots en goed gevoel op terug.
Lieve Annegien, we zijn je zo onbeschrijflijk dankbaar voor de fantastische manier waarop je dit gedaan hebt!

De Raafjes

Binnen een uur…

Totaal overvallen waren wij door de plotselinge dood van mijn man en onze vader. Binnen een uur was Annegien bij ons. Zij nam ons bij de hand in het woud van beslissingen die genomen moesten worden. Ze luisterde, handelde, wachtte af, adviseerde. Daardoor konden we snel de juiste keuzes maken. De hele week was zij aanspreekpunt, vraagbaak en steun en toeverlaat tegelijk, en dat gaf veel rust. Op de dag van de begrafenis leidde zij op warme en betrokken wijze de indrukwekkende ceremonie die we met elkaar hadden samengesteld. Mooier kon het afscheid niet zijn…
Wij waren erg blij met de hulp van Annegien.

M, G en J

Gezingeving

Terwijl ze ieder jaar ouder werden, bleven wij twijfelen over hoe en of wij wilden stilstaan bij de geboorte van onze drie kinderen. ‘Doop’? ‘Geboorteviering’? ‘Dankzegging’? Toen de jongste de twee naderde, kwam het onderwerp vaker terug, al was het dagelijkse leven met drie kinderen en werk ook druk genoeg om de tijd voorbij te laten razen. Met, of beter dankzij Annegien maakten we tijd om er toch dieper over na te denken. ‘Gezingeving’ bleek al snel het beste woord om te omschrijven waar wij naar op zoek waren. In een paar bijeenkomsten en op papier spraken wij uit waarom wij beiden dachten dat gezingeving belangrijk voor ons is en wat wij onze kinderen wilden beloven. Zo groeide een mooi feest waarbij wij stilstonden bij het leven van onze drie kinderen en bij de dierbare mensen om ons heen waarvan de kinderen zoveel leren en meekrijgen. Het Afrikaanse gezegde ‘It takes a whole village to raise a child’ was daarbij een leidraad. Op een prachtige herfstdag maakten alle aanwezige kinderen een bootje en schreef iedereen een wens op het bootje voor onze kinderen. De gezingeving werd gesymboliseerd met de tewaterlating van de bootjes in de vijver, met behulp van peetouders. Vanuit het veilige water kunnen die bootjes de wijde wereld in varen. Het verhaal van Christoforus stond daarbij symbool voor de kracht die zij hopelijk voelen als het water te woest en te hoog wordt. Annegien leidde de ceremonie en verbond alle onderdelen met elkaar. Zingeving in de natuur, met muziek, dans, een traan en een lach. Zonder Annegien was het er nooit van gekomen, en al helemaal niet op deze manier, wat een gemis zou dat zijn! Veel dank.

 

DSCN5857
P1100544
P1100599

Karen en Philip

In harmonie

In harmonie: geloof, ratio en gevoel, heb je ons getrouwd. Een drie-eenheid die niet zomaar ontstaat. Dankzij je heldere kijk op elk samenstellend bestanddeel daarvan, maar nog veel meer je inspirerende, prikkelende aanpak en organisatie van- en naar de huwelijksceremonie, is die harmonie er gekomen. Wie we ook spreken is vol lof over de ceremonie en jouw betrokkenheid daarbij.
Hartelijk dank en tot een (de) volgende keer.

Petra en Gert

Diepgang – aandacht – strakke regie

Als je Annegien eenmaal aan het werk hebt gezien, dan weet je dat als je zelf gaat trouwen je tenminste iemand moet vinden die dit werk net zo goed doet als zij. En hoewel wij inmiddels vele huwelijken hebben gevierd, hebben wij nog niemand meegemaakt die een dienst of ceremonie weet samen te stellen die het bruidspaar zo goed weerspiegelt en strak is in de uitvoering. Dus toen wij besloten te trouwen, hebben wij als een van de eerste dingen die wij deden Annegien gemaild om te vragen of zij beschikbaar was, en daar hebben wij geen moment spijt van gehad!
Er zijn drie punten die wij onderscheidend vinden aan Annegien haar aanpak: 1) diepgang in de ceremonie door de voorgesprekken; 2) aandacht voor de praktische kant van de ceremonie; 3) Haar goede voorbereiding en strakke regie betekent dat je op de dag zelf je je hier in ieder geval geen zorgen om hoeft te maken.liselotte-pieter
Om een persoonlijke ceremonie te kunnen maken, moet Annegien je wel eerst leren kennen. Zij doet dit door middel van een aantal voorgesprekken met huiswerk. Heel leuk om te doen, en ook leuk om los van elkaar onder woorden te brengen wat je belangrijk vindt voor de dag zelf, waarom je deze stap gaat zetten, en waarom met elkaar?
Naast de inhoudelijke invulling van de ceremonie, die zeker leidend is, weet Annegien maar wat goed dat de inhoud verloren kan gaan als de praktische zaken niet goed lopen. Hoe lang mag het liedje duren, wat komt eerst, wat komt laatst, beloften niet uit het hoofd maar van papier, het boekje en ga zo maar door. Annegien helpt je aan alles te denken.

Dit alles maakt dat op de dag zelf de ceremonie tot in de puntjes was voorbereid en wij de tijd en rust hadden om alles tot in detail te kunnen beleven. Wij lieten dus met een gerust hart op 21 december 2013 de regie van ons huwelijk aan haar over. Het resultaat? Een eindeloze stroom complimenten van onze vrienden en familie, maar bovenal voor ons de fantastische herinnering aan een hele persoonlijke, muzikale, serieuze en tegelijkertijd ook humorvolle ceremonie!
Lieve Annegien, heel veel dank hiervoor!

Piet & Lies

Prettig, persoonlijk en concreet.

Annegien heeft ons zeer geholpen om met méér bezig te zijn dan alleen de (praktische) organisatie van onze bruiloft. Met haar hebben we gezocht naar een passende voorbereiding, een goed programma en een bijzondere invulling van onze huwelijksviering. Ze daagde ons daarbij uit, met respect en gevoel voor religieuze tradities. Dat deed Annegien prettig, persoonlijk en concreet; bijvoorbeeld door samen te zoeken naar taal en tekst voor onze persoonlijke trouwbeloften. Annegien is ons zeer waardevol gebleken. Zonder enkele schroom bevelen we haar dan ook aan.

Annerieke & Fennand

Voortreffelijk

Ik denk vaak terug aan de rol die jij zo voortreffelijk hebt vervuld in de hectiek na het zo plotselinge overlijden van mijn man.

GK

Grote toegevoegde waarde – makkelijk om je bij Annegien open te stellen.

Annegien, bedankt voor het fijne en bijzondere voorbereidingsproces dat je met ons hebt doorlopen, we hebben hier hele mooie herinneringen aan!
In de voorbereidingen op ons voorgenomen huwelijk hadden we een reeks vragen over de invulling van onze grote dag. Wij kenden Annegien al vanuit onze familiekring en vonden haar bereid om een oriënterend gesprek met ons hierover te hebben. Annegien heeft een hele natuurlijke en ontspannen manier van praten, waardoor het erg makkelijk is om jezelf open te stellen. Op basis van ons eerste gesprek hebben we ervoor gekozen om Annegien zowel ons burgerlijk als ons kerkelijk huwelijk te laten sluiten, met als mooie bijkomstigheid dat beide ceremonies in perfecte harmonie waren.
Verspreid over een periode van een aantal maanden spraken we een paar keer met Annegien over wat het huwelijk voor ons betekent en hoe we onze huwelijksdag voor ons zagen. Steeds stuurde Annegien ons met ‘huiswerk’ op pad, wat deze voorbereidingsperiode een extra diepgang gaf. Samen praat je ook over hoe je de zaken voor je ziet, maar nu werden we ‘gedwongen’ ons naar elkaar meer uit te spreken over het waarom. Dat hebben we beide als een grote toegevoegde waarde ervaren.
Uiteindelijk was onze huwelijksdag daardoor perfect, precies zoals we het ons hadden gewenst. Doordat we alles al eens met Annegien hadden doorgenomen en we wisten dat alles in goede handen was, hadden wij een enorm gevoel van rust en konden we alles over ons heen laten komen. Beide ceremonies waren enorm persoonlijk en ook onze vrienden en familie voelden zich erin thuis. Een groter compliment kun je niet krijgen!

Tim & Riemke

Een zelfgebakken hutspot van zingeving, dankbaarheid en vrolijkheid.

Al direct na ons huwelijk namen wij ons voor om – als wij kinderen zouden krijgen – ze door Annegien te laten dopen; zij had ons immers ook getrouwd. Toen onze eerste zoon geboren werd, bleef deze wens zeker bestaan, maar verdween in de waan van alledag enigszins naar de achtergrond.
Toen mijn vader ongeneeslijk ziek bleek te zijn, realiseerden we ons dat we dit soort waardevolle dingen niet langer wilden uitstellen. Ondertussen was ik net zwanger van ons tweede kindje en omdat we dan “2 in 1”  wilden doen, hadden we ruim de tijd om  na te denken over het doopritueel. We voerden – met Annegien maar ook met elkaar – veel gesprekken over wat we onze kinderen wilden wensen en meegeven, wat wij ze wilden beloven en waarom, met wie en waar we hen wilden laten dopen.
Het werd een nazomerse zondag, met familie en een kleine groep vrienden, aan de waterkant van een sloot in Friesland. De beide jongens werden ‘gedoopt’  met water uit die sloot. Het ritueel (we noemden het ‘geboorteviering’) was niet traditioneel ‘goddig’ (zoals Annegien dat noemt) maar meer een zelfgebakken hutspot van zingeving, dankbaarheid en vrolijkheid.
We zijn erg blij met de wijze waarop Annegien ons heeft geholpen deze viering steeds meer vorm te geven, hoe zij onze gesprekken heeft gesmeed tot het mooie verhaal dat zij uitsprak, en met haar warmte en persoonlijke benadering.  We kijken met trots en liefde terug op deze zo bijzondere dag.
 

Jetske en Pieter Paul

Betekenisvol

Wij hebben genoten van onze trouwdag! De ceremonie was een van de hoogtepunten. Het was een hele mooie en fijne ceremonie, precies wat we wilden. Heel veel dank Annegien voor de goede gesprekken, het meedenken en de wijze woorden, en voor jouw rol in het geheel. Dit alles  maakte ons huwelijk en het ja zeggen tegen elkaar zo veel meer betekenisvol!

Florentine en Jelle Bas

Betrokken maar bescheiden

Hartelijk dank voor de zorgzame en liefdevolle begeleiding van het afscheid van onze moeder. We hebben bewondering voor jouw bescheiden, maar zeer betrokken inbreng.

CB

Inleven

Ik wil je nogmaals, ook namens de familie, bedanken voor je prachtige woorden. Dankzij jouw inleving in hoe mijn moeder leefde was het of je haar al jaren kende.
Ook vriendinnen van mij zonder christelijke achtergrond begrepen waar het om ging. Voor ons een onvergetelijke, mooie en verdrietige week met een fijne afsluiting.

Ina

Het kon echt niet beter!

Igor en ClaireDe ceremonie was voor ons het belangrijkste onderdeel van ons huwelijk. Wij hebben om deze reden lang nagedacht hoe we daar het beste invulling aan konden geven. We hadden de lat – voor wat voor ons dé perfecte ceremonie zou moeten zijn – nogal hoog gelegd.  We wilden een unieke en persoonlijke ceremonie met humor, warmte, diepgang en liefde. Om dit allemaal te kunnen bereiken was de keuze voor de ambtenaar het allerbelangrijkste. Deze verantwoordelijkheid geef je niet zomaar aan iemand. Via familie raakten we in contact met Annegien en na ons eerste kennismakingsgesprek, waren we meteen overtuigd. We hadden er alle vertrouwen in dat Annegien dé persoon was om onze wensen voor de invulling van onze ceremonie te bereiken.

Annegien heeft door haar manier van voorbereiden niet alleen onze relatie nog intenser gemaakt maar heeft er ook voor gezorgd dat we hebben nagedacht/keuzes hebben gemaakt waar we van tevoren niet aan gedacht hadden. Deze keuzes (zoals de belofte uitspreken, de keuze voor locaties, een strakke planning en het belang van muziek tijdens ceremonie) hebben ervoor gezorgd dat alle onderdelen bij elkaar pasten/warmte uitstraalden. Het werd echt een totaalplaatje dat klopte. Annegien legde onze lat nog hoger en het is bijna niet te geloven, maar echt alles kwam terug in onze ceremonie. We vonden onze ceremonie nog mooier en warmer dan we ooit hadden durven dromen.

En het mooiste was dat wij door de goede en gedegen voorbereiding op de dag zelf vol konden genieten van de ceremonie. Het was zo intens, uniek, persoonlijk, warm, liefdevol, met humor en diepgang. Alles liep op rolletjes en we hoefden ons nergens zorgen over te maken.

Het kon echt niet beter!

Igor en Claire

De Ceremonie was al begonnen voor ons huwelijk

De ceremonie die ons officieel verbond als man en vrouw heeft ons dieper geraakt dan we ooit gedacht hadden. De rust en de overtuiging, de kracht van de woorden en muziek van onze familie en vrienden. De coherentie die dit samenbracht tot één onvergetelijke gedachte. Maar vooral omdat we de rust hadden gekregen om alles tot ons te kunnen nemen. Omdat de ceremonie voor ons eigenlijk al veel eerder was begonnen.
In de voorbereidingen heeft Annegien ons in de spiegel laten kijken en wezenlijk doen begrijpen waarom we met elkaar wilden trouwen en waarom we dit wilden delen met onze familie en vrienden. Dit liet ze ons vertalen in een ceremonie die precies bij ons paste. Door de juiste vragen te stellen en er op te sturen onze gedachtes ruim voor het huwelijk scherp te hebben, konden we dit in alle rust doen.
Juist daardoor konden we tijdens de ceremonie alle voorbereidingen loslaten en ons laten verrassen door de mooie woorden en muziek van onze familie en vrienden, harmonisch samengebracht door Annegien. Achteraf beseften we dat tijdens dat uur ook de basis werd gelegd voor het succes van de rest van onze huwelijksdag.

Heel veel dank Annegien!
Madeline & Diederik-321

Madeline en Diederik

Gebaande paden verlaten

Wij kozen voor een huwelijk dat niet kerkelijk, maar ook niet burgerlijk was. We kozen voor een ‘tentelijk’ huwelijk in een spiegeltent op een camping in Gorinchem. De gebaande paden verlaten is eenvoudig. Een goed alternatief vinden is moeilijker. Bij Annegien vonden we de mogelijkheid om de ceremonie helemaal op onze eigen manier in elkaar te zetten. Ze bood ruimte voor nieuwe ideeën, vond daarin niks te gek maar stimuleerde ons wel om keuzes te maken en steeds een stap verder te zetten.

Het is fijn om iemand te hebben die de volledige verantwoordelijkheid neemt voor dit stuk. Er zijn zoveel fouten die je kunt maken bij een ceremonie. Fouten die onherroepelijk de sfeer, energie en impact teniet doen. Dat is wat Annegien als geen ander kan voorzien en voorkomen. Het resultaat was een prachtige ceremonie die stond als een tent die de storm weerstaat.

Noor en Chris

Vijf jaar later

Hoe stil waren we allemaal tijdens Annegiens indrukwekkende verhaal op de dag dat het vijf jaar geleden was dat we Anne zo plotseling verloren. Door Annegiens woorden (voor een deel de onze, omdat wij zelf in de aanloop naar deze dag via e-mail een aantal vragen van haar hadden beantwoord – hoe goed om op die manier ook in de voorbereidingen de tijd te nemen om na te denken over Anne en over wat ons overkwam) leek het opeens of zij weer even tussen ons in zat; zij was weer even onze dochter, ons zusje, onze vriendin, die ons bond. Er was tijd en ruimte om de emoties en gebeurtenissen van toen te delen. Het was onze wens om op deze dag écht even stil te staan bij Anne, bij het toen en nu, en ook bij de toekomst zonder haar. En dat is helemaal gelukt; deze middag had niet mooier ingevuld kunnen worden.

M. en Z.

Persoonlijk en echt

Toen wij hadden besloten dat wij ‘ja’ gingen zeggen tegen elkaar, hadden we verder nog niet zo’n idee over de invulling van de dag waarop we dat zouden gaan doen. Wat wel meteen duidelijk was, was dat we een persoonlijke en bijzondere ceremonie wilden die echt over ons zou gaan en tot de kern zou komen. Maar hoe realiseer je dat, zonder te vervallen in clichés of tenenkrommende verhalen van ambtenaren die per ongeluk de verkeerde naam noemen? Door te kiezen voor Annegien. Niet alleen beschikt zij over de capaciteit precies aan te voelen hoe wij onze ideale ceremonie zagen, zij wist er vervolgens ook invulling aan te geven. Daarnaast liet ze ons verder nadenken over waarom elkaar, waarom trouwen, waarom op deze manier? Dat lijken natuurlijk hele logische vragen, maar door hier echt samen bij stil te staan kom je toch nog dichter bij waar het echt om gaat.

En, minstens zo belangrijk, ze gaf ons de zekerheid en het vertrouwen dat het helemaal goed zou komen, precies op de manier zoals wij dat wilden. En dat is ook precies zo gebeurd. We zouden geen seconde willen veranderen aan de ceremonie en hebben die ervaren als een uniek, heel persoonlijk en echt moment dat helemaal bij ons paste. Het is de investering, die het natuurlijk zeker is, meer dan waard. Uiteindelijk is dat immers toch het moment waar je dag echt om gaat en zorg je op deze manier dat het onvergetelijk en heel bijzonder wordt.

Aline en Jasper

Twee culturen

 

Dankzij jou was de ceremonie precies zoals wij hem wensten. Dank dat je het zetje gaf om het gedicht opgedragen aan mijn vader zélf voor te lezen. Je op gezette tijden aandringen om ons ‘huiswerk’ te doen bracht nostalgische herinneren aan lagereschoolmeesters.  Het was wel geheel gerechtvaardigd, want net als toen we nog klein waren, verloren we door de drukte rondom de kleine dingen, het ècht belangrijke soms uit het oog, en dát zat juist ook in dat huiswerk. Onze twee culturen kwamen in de ceremonie prachtig samen, onder andere doordat we ons huwelijk vierden in Museum van Loon met haar lange geschiedenis en door het indrukwekkende Thaise waterritueel, dat staat voor het geven van de zegen door de oudst aanwezigen. Dat was een indrukwekkend moment en het was mooi dat jij daar ook deel van uitmaakte.WeddingBertAeg 2 WeddingBertAeg 3

Bert en Aeg

Goed gedoseerde woorden

Het onzekere contract dat we met jou aangingen, we kenden elkaar immers niet, pakte enorm goed uit. Je hebt heel goed leiding gegeven aan de herdenkingsplechtigheid, waardoor wij in de gelegenheid waren ons te concentreren op elkaar en op onszelf. Het lange gesprek, twee dagen eerder, dat jou duidelijk moest maken wie onze moeder was heeft ons ook wat opgeleverd. Het gaf ons ontspanning en eensgezindheid. De ceremonie was mooi omdat alles meezat. Een leuk kerkje, mooie betrokkenheid bij alle sprekers, een prachtig koor met organist en belangstellende familie en vrienden en andere bekenden. Ook de kindertjes gedroegen zich voorbeeldig. Jij zorgde voor de rust en goed gedoseerde woorden, ook op de begraafplaats. Mooi vond ik dat het tafereel met het Lieveheersbeestje je niet ontging, dat je het meenam in je woorden.
Klasse Annegien, bedankt namens iedereen!

HB

Heldere mensentaal

Ik was onder de indruk van de manier waarop je de herdenkingsceremonie vandaag leidde: rustig, gevoelvol, troostend, in eenvoudige, heldere mensentaal, zonder de tenenkrommende valse emoties waar mensen zich in dit soort situaties soms toe laten verleiden.

WK

Weergaloze begeleiding

Je begeleiding in het hele zo onverwachte en ongewenste proces na het overlijden van Koos – nog maar drie jaar nadat je ons huwelijk inzegende – heb ik buitengewoon op prijs gesteld. Het bleef rustig en intiem en toch konden zaken te berde worden gebracht en aangeraakt worden die dat nodig hadden, zeker ook in relatie tot zijn kinderen. Je woorden, je attitude en je zorgzame aandacht hebben veel rust gebracht. De wonden moeten helen en het gemis moet wennen. Ik dank je voor je weergaloze begeleiding in Koos en mijn veel te korte, intense en gezamenlijke leven.

Anneke

Een prachtige én dierbare dag.

Toen mijn man te horen kreeg dat hij ongeneeslijk ziek was, was dat voor hem, onze dochter en mij een enorme klap. Met z’n drieën probeerden wij de laatste maanden zo mooi en waardevol mogelijk te maken, maar naast verdriet kwamen er tegelijkertijd ook veel vragen en zorgen boven. Toen las ik een artikel over jou in de NRC. Er stond boven: “Verdriet moet je in stukjes knippen”. Dat sprak ons aan en we maakten een afspraak.

Jij hebt ons vanaf het begin geholpen door de juiste vragen te stellen en zo het afscheid voor ons meer bespreekbaar te maken. Dat heeft ons rust gegeven. Fijne gesprekken hebben we beiden met je gevoerd en deze waren weer de lont tot vele gesprekken met z’n drieën. Zodoende waren we ook in staat om met jou vele dingen voor te bereiden en alles precies te doen zoals mijn man het had gewild.

Toen hij overleed, was je met vakantie waardoor je helaas niet aanwezig kon zijn bij de afscheidsbijeenkomst. Maar…. vanuit je vakantieadres heb je je intensief met onze dochter en mij bemoeid en hebben we gezamenlijk inhoudelijk de laatste hand gelegd aan de uitvaart. Hoe hectisch en doodvermoeiend die dagen ook waren, wij hebben er dankzij jou altijd vertrouwen in gehad dat alles goed zou gaan.  Ook al was je op de dag zelf fysiek niet aanwezig, je was er toch weer wel, met je steun op de achtergrond en je mooie woorden in de kerk. Wij kunnen je uit de grond van ons hart zeggen dat het een prachtige én dierbare dag was. En niet alleen wij vonden dat; we kregen dat van alle kanten te horen. Dat nemen we met ons mee.

Wij (en we weten ook mijn man) zijn heel dankbaar dat we jou op dit droeve pad zijn tegengekomen.

J + A

Het voelde als een warm bad.

Mogen we je nogmaals zeer hartelijk danken voor de prachtige dienst en doop die je afgelopen zondag in de Remonstrantse kerk in Rotterdam hebt geleid. We hebben er echt van genoten, het voelde als een warm bad. De jongens hebben er op school nog uitgebreid over verteld. En ook de aanwezige familieleden waren allen zeer lovend over de dienst, hoe alles bij elkaar leek te komen, hoe je onze input tot een geheel hebt gesmeed, hoe je deze hebt geïnterpreteerd en tot een nieuw en prachtig geheel samen hebt gesmeed, waar wij ons zeer goed bij voelden. Prachtige vondst: Dare to be a Daniel. Complimenten. Dank dat je ons de gelegenheid hebt gegeven om het zo te doen, in onze ‘eigen’ stad.

Emily en Justus

Het nieuwe leven vieren “nieuwe stijl”

Ik leerde Annegien intens kennen tijdens het afscheid van mijn vader in 2009. Zij gaf mij toen een hernieuwd vertrouwen in Iets dat hoger is dan wij zelf. Toen in 2011 onze jongste zoon Waldemar geboren werd voelde ik een diepe wens ook op dat moment dat vertrouwen te voelen en gevraagd of zij in de eerste week bij mij langs wilde komen. Ik spreek in de ik-vorm, omdat mijn echtgenoot deze wens niet had. Deze vraag aan Annegien kwam echt vanuit mijzelf en ik vond het daarom ook het fijnst om dit alleen met Annegien te doen.
In die week is zij op de vijfde dag langs gekomen en las zij prachtige en liefdevolle woorden voor en sprak zij de zegen uit. De woorden en de zegen waren aanvankelijk voor onze jongste zoon geschreven, maar omdat ik mij plots besefte dat ik de oudste ook graag in deze “zegen nieuwe stijl” wilde meenemen, vroeg ik of ze zich ook tot Alexander wilde richten. Het leek mij even dat we toen een probleem hadden, want hij speelde in de kamer ernaast, maar dat was geen probleem, want zo zei Annegien “zegen gaat dwars door alles heen!”. Het werd een heerlijk liefdevol en krachtig uur; liggend in mijn kraambed met Waldemar veilig in mijn armen.

Juke

Stille kracht

Afscheid nemen van je allergrootste LIEF gaat niet zomaar…zeker als het zo onverwacht op je pad komt…. Mijn man, onze vader en opa overleed plotseling na een ingrijpende hartoperatie. Verdoofd en vol verdriet moet je al meteen het traject van de afscheidsviering in. Het lijkt of je totaal niet mag en kan voelen, want alles moet in ’no-time’ geregeld worden. Via een dierbare vriendin kwam ik in aanraking met Annegien. Vanaf het moment dat zij bij ons thuis kwam voelde het als een ’warme deken’. Haar invoelen, begrip, liefde, warmte en aanreikingen deed ons ’staan’ in alle verdriet. Wij wilden Edward, die altijd ’dansend’ door het leven ging een waardig, liefdevol en ’zonnig’ afscheid geven. Onze katholieke achtergrond mocht een kleine rol spelen, maar niet te dominant aanwezig zijn. Na het eerste gesprek met Annegien begon alles bij ons te ’stromen’ en al gauw begon de afscheidsviering vorm te krijgen. De ‘Stille Kracht’ van Annegien was overal voelbaar en wat kan Annegien mooi ’verbinden’. De Kerk was een en al LICHT en LIEFDE. De waardevolle speeches en de invoelende woorden van Annegien maakten, samen met prachtige livemuziek, het afscheid van Edward tot een onvergetelijke dag. Hij zou vast ’stilletjes’ vanuit de Hemel genoten hebben van zo’n liefdevol afscheid.
Annegien, DANK voor jouw enorme steun en liefde, want ook voor mij en de kinderen was het een waardevolle dag, waar we ondanks alle verdriet met een ’glimlach’ op terug zien.

 

Conny Janus

Professionaliteit en warmte

Op 20 augustus 2012 trouwden wij in de Amstelkerk in Ouderkerk aan de Amstel, een prachtige locatie aan het water.  Omdat we niet hadden gekozen voor een kerkelijk huwelijk maar wel extra diepgang aan deze bijzondere dag wilden geven, kwamen we al heel snel bij Annegien uit. We hadden Annegien al eerder een ander bruidspaar zien trouwen en wisten meteen: haar moeten we voor ons huwelijk hebben!

In de ontspannen gesprekken die we voorafgaand aan ons huwelijk hadden werden we gedwongen om over onszelf en elkaar na te denken wat erg leuk en interessant was. Dit was precies de diepgang die we zochten. De ceremonie was uiteindelijk nog indrukwekkender dan we ons hadden kunnen voorstellen. Door de professionaliteit en warmte van Annegien wist ze precies de juiste snaar te raken en een ceremonie neer te zetten die perfect bij ons als bruidspaar paste. De indeling van de ceremonie, de persoonlijke verhalen, de beloften aan elkaar: alles klopte. Achteraf kregen we van de aanwezigen te horen dat ze de ceremonie ontzettend persoonlijk en warm vonden. Zonder Annegien hadden wij niet met zoveel plezier aan deze bijzondere dag teruggedacht. Nogmaals dus heel veel dank!
20  august 2011   1828

Ewout & Stephanie

Dopen in de open lucht

Doop Hannah 5 In juni 2010 is onze prachtige dochter Johanna Hedzerina (Hannah) geboren. We wilden haar graag door Annegien laten dopen. We bewaren warme herinneringen aan het voorbereidingsproces met Annegien voor ons huwelijk. Op eenzelfde wijze wilden we de doop van Hannah voorbereiden. Het idee Hannah op onze trouwdag in de open lucht te laten dopen, werd door Annegien met enthousiasme ontvangen.

Ook deze keer hebben we door middel van gesprekken en huiswerk de ceremonie met Annegien vormgegeven. Elementen als God, de natuur en muziek wilden we in het doopritueel verwerken. Annegien bewaakt de diepgang van het ritueel en weet daarnaast persoonlijke wensen mee te nemen, zonder afbreuk te doen aan die diepgang. Bovendien geeft ze ook hele Doop Hannah 2praktische adviezen.

De doopplechtigheid vond ’s morgens vroeg plaats aan de oever van de IJssel. Omringd door onze lieve familie en vrienden hebben we beloofd voor Hannah te zullen zorgen, haar te zullen vertellen van God en van de mooie dingen in het leven. Hannah werd gedoopt met water dat één van de kinderen uit de IJssel had geschept. Annegien had de overdenking bij de doop prachtig verweven met elementen uit onze huwelijksdienst. We eindigden met het zegenlied dat we ook bij deze dienst hebben gezongen. Voor ons klopte het helemaal.
Terwijl de plechtigheid zich voltrok, voer op de achtergrond een schip dat de ‘Johanna’ heette voorbij.

Franca en Hans

Inspiratie en zingeving

Jouw inzet en ondersteuning bij het proces dat het bruidspaar heeft doorgemaakt om tot deze prachtige ceremonie te komen is onmisbaar geweest. Daarbij hebben zij volledig zichzelf kunnen zijn. Op onze manier hebben wij de kinderen een christelijke/kerkelijke traditie – zonder dwang – bij willen brengen. In deze ceremonie kwam dit voor mij allemaal bij elkaar. Inspiratie, zingeving, mooie toespraken, prachtige muziek en teksten en mooi voorgedragen lezingen, warmte. Een officiële kerkelijke viering heb ik niet gemist. Nogmaals dank aan jou. We zullen anderen aanraden met jou contact op te nemen wanneer het op zingeving aankomt.

De moeder van de bruid

Sfeer

Al onze grote complimenten! Wat een goede mix van rust, persoonlijkheid, het verbinden van alle zaken aan elkaar en ook nog in een prettige sfeer die je zelf creëerde. Jouw bijdrage was heel belangrijk in het geheel.

AN

Troostende omlijsting

Dank voor de grote inbreng die je gehad hebt bij het voor ons zo prettig mogelijk maken om afscheid te nemen van mijn dierbare man. Je lieve woorden, die hem zo goed typeerden en je kalme vriendelijkheid die ons in hoge mate troostten hebben het geheel een diepgang en omlijsting gegeven die erg troostend is. Je bent een grote steun geweest!

NN

Kwaliteit

Nadat Jasper mij ten huwelijk had gevraagd en ik “ja” had gezegd, gingen onze gedachten al snel uit naar de huwelijksceremonie en hoe wij daaraan invulling wilden geven.
Dat we Annegien wilden vragen om onze ceremonie te leiden, daar waren we het al snel over eens. We hadden twee door Annegien geleide huwelijksceremonies van vrienden bijgewoond. Haar professionaliteit en warmte waren ons toen aangenaam opgevallen en daarna bijgebleven. Beide ceremonies waren heel verschillend, met kwaliteit als gemeenschappelijke noemer; we waren dus niet bang met de keuze voor Annegien een déjà vu op te roepen in onze vriendenkring.
Niet kerkelijk, maar wel diepgang, dat was onze insteek en gelukkig konden we daarmee bij Annegien terecht. Er werd een drietal gesprekken gepland en wij kregen “huiswerk” ter voorbereiding daarvan. Dat huiswerk bleek nog veel meer dan verwacht een bijzonder inspirerende gelegenheid te bieden om samen (of afzonderlijk) te onderzoeken en onder woorden te brengen waarom we zo graag met elkaar wilden trouwen. Annegien gaf ons daar tijdens de gespreksavonden bij haar thuis dan ook alle ruimte voor. Van de voorbereiding van onze ceremonie hebben wij genoten.
In de ceremonie zelf kwam alles bij elkaar. Annegien heeft daar een essentiële rol in gespeeld. Zij smeedde de verschillende onderdelen tot een mooi geheel. Wij zijn haar enorm dankbaar voor haar inzet en de wijze waarop zij aan onze wensen invulling heeft weten te geven. Uit de vele positieve reacties achteraf blijkt dat niet alleen wijzelf, maar ook familie en vrienden warme herinneringen hebben overgehouden aan dit belangrijke onderdeel van onze grote dag.

Marjolein en Jasper

Weten waarom we samenzijn

11-11-11 was zoveel meer dan onze trouwdag. Het was ook een ontmoeting tussen vrienden en familie uit allerlei gaten en hoeken. Dat wonderlijke brouwsel leidde tot een dag vol onvergetelijke momenten, waar we met een grote brede glimlach aan terugdenken. Jouw inbreng is daarin echt heel belangrijk geweest. Je hebt ons geholpen om verdieping aan te brengen en om tot de kern van ons huwelijk te komen. Het mooie is dat dat gevoel beklijft en altijd ergens onder de oppervlakte aanwezig is. Dus ook als we ruziën, bezwijken onder de drukte, morren over onbelangrijke zaken… we weten waarom we samen zijn. Dankjewel daarvoor!

Esther en Lucas

Geborgenheid en kader

Na een koortsstuip van onze oudste dochter Kee liet het idee mij niet meer los dat ik iets extra’s voor haar en onze andere kinderen zoek: geborgenheid, een soort zegen, ‘iets’ dat ze bescherming kan geven. En dit ‘iets’ willen we in een ritueel vorm geven, in een kader plaatsen. Een kader dat houvast kan geven mocht dat nodig zijn. In deze zoektocht komen ook het geloof en de doop naar voren.
Ik ken Annegien al dertig jaar, maar we zien elkaar weinig. Door toeval kruisen onze wegen elkaar en komt het onderwerp doop ter sprake. Jeroen en ik weten niet hoe we een doop vorm moeten geven, omdat hij katholiek is opgevoed, en ik remonstrant. Van beide kanten willen we een aantal rituelen in de doop verwerken, maar we kunnen niet bedenken hoe dat alles samen in één dienst past. Ook weten we niet goed of zo’n ‘officiële’ doopdienst wel iets voor ons is. We willen de doop graag een eigen gezicht geven, van deze tijd laten zijn en niet zo formeel. Annegien geeft aan dat zij ook rituelen doet die losstaan van een kerk. Dus gaan we met haar aan de slag om tot een eigen invulling te komen. Na een paar gesprekken met Annegien blijkt dat ons eigen bedachte ritueel erg veel wegheeft van een doopdienst zoals die binnen de remonstrantse gemeente gehouden wordt. Dat is voor ons een teken dat we samen misschien meer in de remonstrantse kerk thuishoren dan we aanvankelijk denken.
Intussen heb ik uit nieuwsgierigheid een paar (doop)diensten bijgewoond in de remonstrantse kerk in Bussum, en de sfeer daar spreekt me aan. Kee is mee geweest naar de kinderkring, en ze vindt het leuk. Steeds meer redenen om in deze kerk onze kinderen te willen dopen. Het wordt een echte remonstrantse doopdienst.
Met liederen en teksten die we deels zelf aandragen heeft Annegien op haar ontwapenende manier beide geloven samengesmolten tot één prachtig doopritueel, waar inderdaad plaats is voor ons beiden, voor onze kinderen, en ook plaats voor alle andere aanwezige kinderen die mee mogen doen aan het ritueel.
Nu, een paar maanden later, hebben we ons aangesloten bij een gesprekskring van de vaste predikant in diezelfde kerk. Ook gaan we vaker naar de diensten op zondag. Voor de doop dachten we dat het misschien niet juist was om onze kinderen te laten dopen als je niet bij een gemeente hoort: één van de redenen waarom de doop niet in een reguliere dienst heeft plaatsgevonden. Ook wilden we onze kinderen niet opdringen aan een gemeente die ons niet kent. Inmiddels hebben we geleerd dat de doop van onze dochters voor ons ongemerkt juist de opening is geweest naar de remonstrantse gemeente. We zijn Annegien hier zeer dankbaar voor!

Katouscha en Jeroen

Verdieping van keuze voor elkaar

De ‘day after’ zijn wij nog aan het nagloeien van onze fantastische dag. Wij hadden ons geen mooier huwelijk kunnen wensen! Wat kregen we veel enthousiaste en mooie reacties op onze ceremonie. Het was precies wat wij hoopten dat het zou zijn. Dank voor de prachtige woorden. En vooral dank voor alle rust die jij in ons hoofd hebt geschapen. Wij hadden zulk volledig vertrouwen in jouw soms strenge en rechtvaardige leiding dat wij volledig zorgenvrij waren en volkomen konden genieten. En dat is een groot cadeau. De gesprekken met jou hebben ons veel stof tot nadenken gegeven. En daarmee verdieping van onze keuze voor elkaar.
Dank!

Violet en Lodewijk

Persoonlijk en intiem

laurine1laurine2 Annegien, we willen je van harte bedanken voor al je geweldige inspanningen om onze huwelijksceremonie in Schotland tot zo’n groot succes te maken. Het was een ongelofelijk bijzondere plechtigheid. Je hebt ons gevoel voor elkaar en de waarde die wij aan het huwelijk hechten perfect verwoord. De ceremonie was precies zoals we het wilden. Persoonlijk, intiem en recht uit het hart. Zoveel mensen hebben ons gecomplimenteerd met de manier waarop onze ceremonie was gedaan. De aanwezige Engelsen/Schotten vonden het geweldig ‘hoe wij Nederlanders dat doen’ (waren alle huwelijken maar zo…), ook al konden ze niet alles verstaan vonden ze het fantastisch. Kate en Frank hebben zó mooi gespeecht, en toen Leonie ging zingen vloeiden de tranen. Schijnbaar ook toen wij elkaar toespraken (daar hebben wij gelukkig niets van gemerkt). We denken nog met heel veel plezier aan het mooiste weekend van ons leven. Dank nogmaals voor je geweldige aandeel daarin.

Laurine en Jan Jaap

Ruimte voor verdriet

Een speciaal herdenkingsmoment.
Op zijn verjaardag in 2005 zou onze oudste zoon net zolang bij als niet bij ons zijn geweest. Een vreemd idee, een moment voor ons gezin om bij stil te staan en te gedenken. We vroegen Annegien een kleine ceremonie te leiden aan zijn graf op de begraafplaats in ons dorp. Daar stonden we dan in plaats van de snikhitte in juli bij zijn begrafenis, de kou van januari trotserend. In plaats van heel, heel veel mensen, nu alleen onze kinderen en onze zeer naaste familie. Het verlies in ons hart nog steeds zo aanwezig. Annegien zorgde voor de juiste toon, voor warmte en voor ruimte voor het verdriet. Met woorden, fijne woorden. Ook dit moment werd door ons drieën voorbereid. Annegien is dat toevertrouwd. Zij is steeds weer in staat om in ons die ruimte te creëren waardoor wij uiting kunnen geven aan wat wij voelen en wensen voor en met al de bijzondere momenten in ons leven.

H+E

Inhoudelijk sterk

WiekeJeroen*Altijd persoonlijk, maar wanneer nodig zakelijk.*
*Altijd geïnteresseerd in onze mening, maar wanneer nodig een goede eigen visie.*
*Altijd inhoudelijk sterk, maar zeker ook praktisch.*
*Altijd goede gesprekken – meestal over de invulling van de huwelijksdag – maar ook met veel toegevoegde waarde voor het leven.*

*Heel veel dank, zonder jou was het nooit zo mooi geweest! We houden graag contact.*

@ lezer van deze tekst, mail gerust mocht je een specifieke vraag hebben: broekema@alumni.lse.ac.uk

Wieke en Jeroen

Onvergetelijk

Annegien heeft zich voor de volle 100% ingezet om onze huwelijksceremonie zowel inhoudelijk als uitvoerend tot een succes te maken. In de fase voorafgaand aan ons huwelijk hebben we een aantal gesprekken met Annegien gevoerd, met als resultaat een warme, zeer persoonlijke en zeer kwalitatief geregisseerde ceremonie. Wij vonden het fijn om in de aanloop naar ons huwelijk iemand aan boord te hebben die verstand van zaken heeft en de juiste en kritische vragen stelt om zodoende de dag zelf te laten uitmonden in een knallend goede en ontzettend mooie ceremonie. Annegien, wij zijn je meer dan dankbaar voor je inzet om onze dag tot een onvergetelijke te maken.

Maarten en Marije

Warm afscheid

Ik wil je graag bedanken voor jouw ondersteuning, aanwezigheid en woorden bij het overlijden van moeder. Zonder een ‘neutraliserende’ factor die recht deed aan Vader en Moeder was het afscheid nooit zo geworden zoals we het nu hebben mogen vieren. Je gaf rust en vertrouwen dat het goed zou gaan. Het binnendragen van de kist staat op mijn netvlies, wat een schoonheid kan je uit zo’n moment halen, het was alsof Moeder de hemel werd binnengedragen. De goede herinnering aan zo’n warm afscheid is een blijvende troost voor het verdriet dat er nu pas écht is. Veel dank voor al je warmte.

P.

Afgerond geheel

Erwim2Erwim1Hartelijk dank voor een prachtige dag! Wij wisten heel goed wat we niet wilden, maar dat betekent niet per se dat je dan weet wat je wel wil. Je had eerder het huwelijk gesloten van vrienden van ons en zo kwamen we bij jou uit. Je hebt ons enorm geholpen bij het vormgeven van de ceremonie – betrokken, oprecht geïnteresseerd, maar ook (on)gevraagd adviserend over kleine dingen waar je zelf niet aan denkt, over het verloop van de dag, maar ook over ‘grote’ zaken, zoals de trouwbeloften. Het was een prachtige ceremonie. Het moest voor ons een feest van de liefde zijn. Niet alleen de liefde voor elkaar, maar ook voor onze familie en vrienden en dat is het, mede dankzij jouw inspanningen, geworden. Zonder jouw betrokkenheid was de ceremonie zeker niet zo bijzonder geweest.

Ondertussen zijn we wel wat gewend aan het getrouwde bestaan. Maar het huwelijk heeft voor ons extra diepgang gekregen door de gesprekken die we met je hadden en de manier waarop jij de ceremonie hebt vormgegeven. Een mooi afgerond geheel, toegespitst op ons, samengesteld na drie intensieve gesprekken over elkaar, en wat ons nog meer bindt, behalve – natuurlijk – de liefde voor elkaar.

Dank voor al je goede zorgen!

Erwin en Wim

De kern zoeken

5x Dopen door Annegien
Wij spannen vast de kroon met het dopen van al onze vijf kinderen door Annegien. Elke keer weer een bijzonder proces van het samen inrichten van de gewone zondagse kerkdienst, van begin tot eind. We genoten van alles mee mogen bedenken. We genoten van het proces van het schrijven van elke doopbelofte, het graven in onszelf naar datgene wat bij dit kind past en bij ons past. De kern zoeken. Steeds weer. Niet alleen de doopdienst zelf blijft ons bij maar ook alle voorbereidingen op weg er naar toe zijn bijzondere momenten die wij koesteren.

Hanneke en Ewout

Zonnebloemen

erehaag-Sander!

Dood is dood zei onze ernstig gehandicapte, spierzieke zoon Sander altijd als wij met hem over zijn onvermijdelijke einde op jonge leeftijd spraken. En aan de andere kant de wetenschap dat het leven in onbalans is als een jong iemand sterft; onbalans omdat het verdriet wat je dan hebt vele malen groter is dan de vreugde die je had toen hij geboren werd. Zaken waar wij als ouders jarenlang over hebben kunnen nadenken, maar toen het moment daar was sprakeloos waren en als aan de grond genageld. Ondanks deze ‘voorkennis’ en zelfs het feit dat wij zo af en toe pogingen deden om alvast een ‘uitvaart draaiboek’ te maken was het ‘in het echt’ zo totaal anders dan wij gedacht hadden. Maar toen was daar Annegien, die ons op bijzondere wijze, deskundig en warm begeleid heeft naar de dag van de begrafenis. De Grote Kerk in Naarden volgepakt met vrienden en bekenden, een zijbeuk vol met rolstoelers al of niet aan de beademing, de zee aan zonnebloemen, het dragen van de kist, de ceremonie op de begraafplaats. Het heeft op velen een onuitwisbare indruk achter gelaten.

IMG_3638!Met grote dank aan Annegien die perfect aanvoelt hoe zaken geregeld moeten worden, en een onmisbare steun bleek in de “onder-handelingen” met de begrafenisondernemer.

Persoonlijk, toegewijd, met liefde en zorg. Ondanks alles was het een geweldige dag, waar wij met veel goede herinneringen aan terug denken.

Klaas

Religie-light

Imke-en-Ernst-160Toen we gingen nadenken over de invulling van onze trouwdag kwamen we erop uit dat we een burgerlijk huwelijk met diepgang wilden. Daarnaast vroegen wij ons af of onze christelijke achtergrond een rol moest spelen. We waren dan ook heel blij dat wij uiteindelijk bij Annegien uitkwamen, die een combinatie van het burgerlijk huwelijk en een religieuze ceremonie mogelijk maakt. Aan de hand van vier zeer prettige en persoonlijke gesprekken heeft Annegien ons heel goed geholpen om voor onszelf duidelijk te krijgen wat wij belangrijk vonden voor de ceremonie. Zo zijn we tot een definitieve invulling van de dag gekomen waarin Annegien ons eerst voor de wet heeft getrouwd waarna zij voorging in een ‘religie-light’ dienst. Het is Annegien gelukt om onze wensen en gedachten precies zo over te brengen als wij hadden besproken. Het was een geweldige dag die beter was dan we ooit hadden kunnen wensen.

Imke en Ernst

Kinderbegrafenis in beeld

Vol van verdriet namen we op een zonnige zomerdag afscheid van Eijse Willem Hein Wolff.

eijse

 

AO

Belangrijk proces

alinemarcMark en Aline Met Annegien krijg je niet alleen een hele bijzondere en persoonlijke ceremonie, het hele proces er naartoe is minstens zo belangrijk. In de gesprekken ging het namelijk niet alleen over de trouwdag, maar vooral (ook) over het huwelijk zelf. Annegien laat je nadenken over de echte betekenis van het huwelijk. Waarom wil je trouwen, waarom met elkaar en waarom op deze manier? Met Annegien kijk je verder dan die ene hele speciale dag; naar je huwelijkse leven samen, daarna.
Dat hele proces brengt natuurlijk kosten met zich mee, en je kunt je huwelijksceremonie ook niet in een klein uurtje met iemand voorbereiden. In vergelijking met het bedrag voor het ‘materiële’ deel van het huwelijk zijn de kosten voor het ‘inhoudelijke’ deel alleszins redelijk, vonden wij, en absoluut het geld waard. Want met Annegien hebben we de diepgang, sfeer en persoonlijkheid gekregen die we zochten. Lieve Annegien, het was fantastisch!

Aline en Mark

Herkenning

Wij kijken terug op een mooi afscheid en zijn heel erg blij dat jij naast ons hebt gestaan. De regie maar ook jouw woorden waarin wij mijn schoonmoeder heel erg herkenden. Je hebt goed geluisterd! Ik hoop dat we nog eens samen met jou een gebeurtenis mogen vorm geven maar dan nu maar eens een vrolijke!

Annita

Extra waarde

We kijken nog altijd heel goed terug op die 29e augustus 2009, toen we een stap zetten waar we allebei nog zo blij over zijn, over hoe we die vorm hebben gegeven en wat die voor ons heeft betekend. Er wordt vaak gezegd (en ik heb daar zelf aan meegedaan!) dat trouwen geen extra waarde heeft. Wij vinden nu allebei dat het veel waarde heeft toegevoegd, het hele proces er naartoe en ook de gesprekken met jou hebben veel toegevoegd. We putten daar ook kracht uit, als dat nodig is. Het ‘samen’ is na die dag op een niet te definiëren wijze sterker en vooral krachtiger geworden, en het is goed daar af en toe weer eens even bij stil te staan.

Cynthia en Frank

Bewustwordingsproces

Annegien heeft ervoor gezorgd dat we onze huwelijksceremonie op een persoonlijke wijze vorm hebben kunnen geven. De gesprekken vooraf waren onderdeel van een bewustwordingsproces, wat het (niet-kerkelijk) huwelijk voor ons betekent, en betekenden ook een verdieping voor onze relatie. Tijdens de huwelijksdag zelf konden we het verloop van de ceremonie helemaal aan haar overlaten, en volledig genieten van het moment. Het is een onvergetelijke bijeenkomst geworden met alle personen die ons dierbaar zijn. Annegien, hartelijk dank voor alles!

Helen en Floris

Juiste toonzetting

Mijn dochter Madeleine is als een verrassing in mijn leven gekomen. Ze is heel speciaal voor mij, omdat ik gedurende de zwangerschap alleen was en wij de eerste drie jaren van haar leven samen waren. Zelf heb ik een hele summiere katholieke achtergrond meegekregen. Genoeg voor mij om de waarde van een geloof in te zien. Madeleine wilde ik iets meegeven als houvast, maar ja, hoe? Peetouders gunde ik haar omdat ik zelf regelmatig op mijn peettante terugval, maar hoe maak je aan de dierbaren om je heen duidelijk dat die mensen door mij voor Madeleine zijn benaderd?
Via via kwam ik in contact met Annegien. Samen met haar heb ik gesproken over de rol van Madeleine in mijn leven, over de rol die in mijn beleving peetouders hebben en over de rol van het geloof in mijn leven.
Op een zeer unieke manier heeft Annegien dit gesprek weten om te zetten in een plechtigheid rondom een reeds geplande lunch. De ceremonie duurde een klein half uur, vond plaats in de vertrouwde omgeving van Madeleine, namelijk de huiskamer, met alleen diegenen erbij die een belangrijke rol spelen in haar leven. De toonzetting, de beloftes, het ingehuurde koortje, alles klopte. De dag was voor mij zeer emotioneel. Madeleine kreeg, behalve twee peetouders, ook geestelijk de belofte van een vader. Mijn nieuwe partner heeft, mede door de beloftes die Annegien heeft opgesteld, samen met mij verantwoordelijkheid voor Madeleine op zich genomen.

Jacqueline

Verdieping en humor

OenMkleinWij hebben een geweldige trouwdag gehad. Deze dag begon op een prachtige zonnige zaterdag met een ceremonie geleid door Annegien. Nog steeds krijgen wij opmerkingen van gasten dat ze de ceremonie zo mooi en bijzonder vonden. Vervolgens komt de vraag: “Hoe kwamen jullie aan Annegien?” Een vriendin die Annegien in actie had gezien bij een eerder huwelijk had ons getipt. Een gouden tip. Wij wilden geen kerkelijke ceremonie, maar zochten wel verdieping. Al snel bleek in de voorbereidende gesprekken bij Annegien thuis dat zij de aangewezen persoon voor ons was. Verdieping en humor die hand in hand gaan. Annegien heeft ons met haar ervaring enorm geholpen om de ceremonie vorm te geven. En heeft ons ook geholpen, zonder dat we dat in de gaten hadden, om emotioneel klaar te zijn voor dé dag. Dat is zo goed gelukt dat wij niet anders konden dan stralen. Eigenlijk willen we wel elk jaar opnieuw trouwen,…met Annegien erbij!

Odette en Marjolein