Trouwceremonie

Eerste data 2019 al vastgelegd.

Overleg s.v.p. tijdig!

 

Je wilt een mooie combinatie van wettelijk verplichte én inhoudelijke elementen. Geen standaard huwelijksvoltrekking, maar een unieke, persoonlijke ceremonie, op jullie toegespitst, die gaat over de essentie van wat jullie willen vieren.

Jullie willen je huwelijk vieren op het stadhuis, in een kerk, in de tuin, op een kasteeltje, in Nederland of daarbuiten. Ik mag als predikant het huwelijk inzegenen, en in bijna alle gemeenten mag ik ook het huwelijk als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand voltrekken.

Voor mij is het homohuwelijk volstrekt gelijkwaardig aan het huwelijk tussen man en vrouw.

De drie à vier voorbereidende gesprekken van elk ongeveer twee uur voer ik graag bij mij thuis in Bussum. Ze gaan over de liefde, het leven, de kansen, de toekomst, de toverwoorden en de valkuilen. We voeren deze bijzondere en intense gesprekken steeds aan de hand van vragen die jullie van tevoren mee krijgen. Het beantwoorden daarvan is niet moeilijk; vooral erg leuk – het vraagt wel om enige tijd voor reflectie.

  • Hebben jullie een verschillende kerkelijke achtergrond?
  • Heeft een van jullie een kerkelijke achtergrond en de ander niet?
  • Heb je beide geen kerkelijke achtergrond maar ben je wel op zoek naar verdieping (‘burgerlijk-plus-huwelijk’, ‘het nieuwe trouwen’)?

Vanuit mijn zeer vrijzinnige achtergrond help ik, als predikant en/of als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand maar vooral als mens, zoeken naar taal en toon die bij jullie beiden past. Het is belangrijk dat je je allebei helemaal kunt vinden in de gekozen stijl, eventuele teksten en rituelen. Je kunt zelf een aandeel hebben in de dienst/ceremonie, net als dierbaren uit je omgeving die je graag aan het woord wilt laten. Muziek en eventueel liederen kiezen we in nauw overleg. Onder mijn regie ontstaat zo door jullie input een ceremonie die precies past, op dit moment in jullie leven.

 

 

Ervaringen

Meer ervaringen over trouwceremonies lezen >>>

Of vraag om informatie: 035 - 693 20 52, info@ritualiter.nl

Ruimte

sigridsjoerdNa een romantisch huwelijksaanzoek en het prikken van een datum, begon de zoektocht naar de invulling van onze ideale dag. De huwelijksvoltrekking zou het hoogtepunt daarvan worden, maar we waren zoekende naar de ideale vorm: een combinatie van een persoonlijke invulling en een expressie van ons geloof. Persoonlijke invulling omdat het 'onze mooiste dag' moest worden en geloof omdat we er allebei van overtuigd zijn dat er meer is dan hier en nu. Met onze ervaring van andere huwelijken, wisten we dat het niet makkelijk zou zijn deze vorm te vinden. In Annegien vonden we een dominee die ervoor openstond om onze dienst persoonlijk en naar onze wensen vorm te geven. Elk van de drie volgende sessies was erg plezierig en zorgde voor de persoonlijke verdieping die we zochten en voorpret voor de dag gaf. Annegien heeft deze gesprekken en de keuzes die we maakten tot een mooi en vooral persoonlijk geheel gemaakt. Dit klinkt allemaal natuurlijk goed, maar om het concreet te maken: voor ons heeft Annegien ruimte geschapen voor twee geloven, drie totaal verschillende lezingen (bijbel, Toon Hermans, Dalai Lama), verschillende muziek (pop, gospel, musical) en deze gecombineerd met haar beeld van onze gesprekken. We hebben op onze trouwdag van de hele dienst genoten en, niet onbelangrijk, onze gasten waren erg onder de indruk en vonden de huwelijksvoltrekking zo mooi en zo goed bij ons passen... Annegien, ontzettend bedankt en we denken dat er weer een aantal 'via via's' binnen onze kennissenkring zijn toegevoegd, mensen die net als wij de ideale invulling van hun dag zoeken!

Sigrid en Sjoerd

Een huwelijk dat echt bij je past

Na bijna een heel leven vriendschap en al ruim tien jaar samen, wilden we allebei de volgende stap zetten: trouwen. Juist vanwege onze lange voorgeschiedenis, zo anders dan bij veel andere verloofden, wilden we een persoonlijke en intieme ceremonie die echt bij ons zou passen. Annegien had het huwelijk begeleid van een van onze ouders, die ons aanraadden contact met haar op te nemen. Dit verliep meteen al zeer prettig; we voelden ons compleet op ons gemak bij Annegien, die ons vriendelijk doch compleet niet zweverig schetste hoe het proces zou verlopen: een aantal gesprekken en de uiteindelijke ceremonie van haar kant, moeilijk huiswerk van onze kant. Vragen beantwoorden klinkt makkelijk, maar op papier een antwoord formuleren op vragen als "Waarom wil je precies trouwen?" en "Wat vind je leuk aan de ander?" vereist behoorlijk wat tijd. Vooral de geloften bedenken en goed verwoorden was echt een uitdaging. Door een en ander los van elkaar op te schrijven en later te delen, heeft het hele voorproces ons al veel dichter bij elkaar gebracht en onze relatie nog hechter en beter gemaakt. Door belangrijke elementen uit ons leven, vrienden & familie en muziek door de hele ceremonie heen te weven, werd het echt een uniek iets. Ook in praktische zaken was Annegien heel goed, met al haar jaren ervaring kon ze knelpunten snel voorzien en maatregelen bedenken om die te voorkomen. Op de dag zelf was Annegien fantastisch: de ceremonie was precies zoals we ons hadden voorgesteld en zoals we hadden gehoopt. Alle onderdelen, van musicerende familieleden tot speechende getuigen, waren perfect op elkaar afgestemd en Annegien heeft alles prachtig met elkaar verbonden, ook met punten die in onze voorgesprekken voorbij waren gekomen. Haar suggestie om het jawoord te bezegelen met een zegenlied door alle aanwezigen maakte ons compleet sprakeloos. Wij weten zeker dat de huwelijksceremonie op onze grote dag de allerbeste manier was om ons leven samen te beginnen en we denken er nog vaak aan terug. Onze gasten hebben veel gelachen en veel tranen gelaten en we horen nog vaak dat mensen de ceremonie echt bij ons vonden passen. Annegien, wij zijn je heel erg dankbaar dat je onze bruiloft onvergetelijk hebt gemaakt. En we zouden iedereen willen aanraden dit belangrijke ritueel ook door Annegien te laten leiden.

Mara & Floris, juni 2016