Trouwceremonie

Eerste data 2019 al vastgelegd.

Overleg s.v.p. tijdig!

 

Je wilt een mooie combinatie van wettelijk verplichte én inhoudelijke elementen. Geen standaard huwelijksvoltrekking, maar een unieke, persoonlijke ceremonie, op jullie toegespitst, die gaat over de essentie van wat jullie willen vieren.

Jullie willen je huwelijk vieren op het stadhuis, in een kerk, in de tuin, op een kasteeltje, in Nederland of daarbuiten. Ik mag als predikant het huwelijk inzegenen, en in bijna alle gemeenten mag ik ook het huwelijk als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand voltrekken.

Voor mij is het homohuwelijk volstrekt gelijkwaardig aan het huwelijk tussen man en vrouw.

De drie à vier voorbereidende gesprekken van elk ongeveer twee uur voer ik graag bij mij thuis in Bussum. Ze gaan over de liefde, het leven, de kansen, de toekomst, de toverwoorden en de valkuilen. We voeren deze bijzondere en intense gesprekken steeds aan de hand van vragen die jullie van tevoren mee krijgen. Het beantwoorden daarvan is niet moeilijk; vooral erg leuk – het vraagt wel om enige tijd voor reflectie.

  • Hebben jullie een verschillende kerkelijke achtergrond?
  • Heeft een van jullie een kerkelijke achtergrond en de ander niet?
  • Heb je beide geen kerkelijke achtergrond maar ben je wel op zoek naar verdieping (‘burgerlijk-plus-huwelijk’, ‘het nieuwe trouwen’)?

Vanuit mijn zeer vrijzinnige achtergrond help ik, als predikant en/of als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand maar vooral als mens, zoeken naar taal en toon die bij jullie beiden past. Het is belangrijk dat je je allebei helemaal kunt vinden in de gekozen stijl, eventuele teksten en rituelen. Je kunt zelf een aandeel hebben in de dienst/ceremonie, net als dierbaren uit je omgeving die je graag aan het woord wilt laten. Muziek en eventueel liederen kiezen we in nauw overleg. Onder mijn regie ontstaat zo door jullie input een ceremonie die precies past, op dit moment in jullie leven.

Steeds meer mensen willen hun huwelijk laten voltrekken door vrienden/bekenden, die voor één dag benoemd worden tot Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand. Deze ‘babs’ krijgt een grote verantwoordelijkheid en kan wel wat goede tips en begeleiding gebruiken. Ook daar kan ik, vanuit al mijn ervaring, voor zorgen, zie variant C op de pagina Informatie.

 

 

Ervaringen

Meer ervaringen over trouwceremonies lezen >>>

Of vraag om informatie: 035 - 693 20 52, info@ritualiter.nl

Twee culturen

  Dankzij jou was de ceremonie precies zoals wij hem wensten. Dank dat je het zetje gaf om het gedicht opgedragen aan mijn vader zélf voor te lezen. Je op gezette tijden aandringen om ons 'huiswerk' te doen bracht nostalgische herinneren aan lagereschoolmeesters.  Het was wel geheel gerechtvaardigd, want net als toen we nog klein waren, verloren we door de drukte rondom de kleine dingen, het ècht belangrijke soms uit het oog, en dát zat juist ook in dat huiswerk. Onze twee culturen kwamen in de ceremonie prachtig samen, onder andere doordat we ons huwelijk vierden in Museum van Loon met haar lange geschiedenis en door het indrukwekkende Thaise waterritueel, dat staat voor het geven van de zegen door de oudst aanwezigen. Dat was een indrukwekkend moment en het was mooi dat jij daar ook deel van uitmaakte.WeddingBertAeg 2 WeddingBertAeg 3

Bert en Aeg

Dominee en ambtenaar

AnnemartijnbelofteWij benaderden Annegien als dominee voor onze huwelijksdienst. In het eerste gesprek kwamen we er achter dat zij als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand ook het burgerlijk huwelijk mag voltrekken. In overleg hebben we toen besloten dat zij voor ons beiden zou gaan doen. We zijn heel blij met deze beslissing. Doordat Annegien een goed beeld had van wat wij wilden sloten beide dagen perfect op elkaar aan en bevatten beide ceremonies geen herhalingen. Belangrijker nog voor ons: beide ceremonies werden heel persoonlijk, precies waar wij naar op zoek waren. Annegien heeft door haar persoonlijke en warme begeleiding ons veel inspiratie gegeven. De gesprekken met haar zetten ons echt aan tot nadenken over hoe we naar elkaar en naar het huwelijk keken. Daarnaast heeft Annegien over allerlei verschillende aspecten van beide ceremonies met ons meegedacht, zoals bijvoorbeeld de liturgie, de muziek en de rol van familie en getuigen. Met heel veel plezier denken wij terug aan twee bijzondere en persoonlijke dagen!

Martijn en Anne